Βουλγαρία: Έπεσε η αυλαία της προεκλογικής περιόδου

Κλείνει η «ψαλίδα» GERB - Σοσιαλιστικού Κόμματος
Παρασκευή, 10 Μαΐου 2013 10:35
UPD:10:48
EPA/VASSIL DONEV

Οι πρόωρες (μετά την παραίτηση της κυβέρνησης Μπορίσοφ) βουλευτικές εκλογές της 12ης Μαΐου είναι οι όγδοες στην ιστορία της Βουλγαρίας, από την κατάρρευση του κομμουνιστικού καθεστώτος, το 1989.

A- A A+

Έπεσε η αυλαία της προεκλογικής περιόδου στη Βουλγαρία και πλέον ο χρόνος για τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής μετρά αντίστροφα.   

Οι πρόωρες (μετά την παραίτηση της κυβέρνησης Μπορίσοφ) βουλευτικές εκλογές της 12ης Μαΐου είναι οι όγδοες στην ιστορία της Βουλγαρίας, από την κατάρρευση του κομμουνιστικού καθεστώτος, το 1989.

Σύμφωνα πάντως με τις δημοσκοπήσεις, το κεντροδεξιό κόμμα του Μπόικο Μπορίσοφ, GERB, εμφανίζεται να καταλαμβάνει και πάλι την πρώτη θέση και το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα να ακολουθεί στη δεύτερη θέση. Ωστόσο, κλείσιμο της «ψαλίδας» μεταξύ των δύο κομμάτων δείχνει η τελευταία δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας λίγα 24ωρα πριν από τις κάλπες, με το GERB στο 24% έναντι 23,6% των Σοσιαλιστών.

Το εθνικιστικό Ατάκα και το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών συμπληρώνουν την τετράδα των κομμάτων που εξασφαλίζουν την είσοδό τους στη βουλή υπερβαίνοντας το όριο του 4%, ενώ ελπίδες εισόδου στη νέα βουλή έχει και το κίνημα Βουλγαρία για τους Πολίτες της πρώην επιτρόπου της Ε.Ε. Μεγκλένα Κούνεβα.

Τα εκλογικά κέντρα θα ανοίξουν στις 7 το πρωί της Κυριακής και η ψηφοφορία θα διαρκέσει έως τις 8 το βράδυ (τοπική ώρα). Ορισμένα ενδέχεται να ανοίξουν μία ώρα νωρίτερα, στις 6 το πρωί, αλλά μόνο κατόπιν γραπτής συναίνεσης της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής. Σε περίπτωση αυξημένης προσέλευσης στο τέλος της εκλογικής διαδικασίας δεν αποκλείεται να δοθεί παράταση της ψηφοφορίας για μία ώρα.

 Συνολικά 6.868.455 ψηφοφόροι καλούνται να προσέλθουν στα 11.676 εκλογικά κέντρα σε όλη τη χώρα, ενώ κάλπες θα στηθούν και σε 277 εκλογικά κέντρα σε 57 χώρες ανά τον πλανήτη, όπου διαβιούν Βούλγαροι. Σύμφωνα με έρευνα του Εθνικού Κέντρου Μελέτης της Κοινής Γνώμης (NCIOM), το ποσοστό της συμμετοχής θα αναμένεται να διαμορφωθεί στο 55%. 

Οι υποψήφιοι για τις 240 έδρες του Κοινοβουλίου είναι 8.148. 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή