Εκλογές με χαρακτήρα ντέρμπι στη Βουλγαρία

Κυριακή, 12 Μαΐου 2013 07:47
UPD:12:13
REUTERS/STOYAN NENOV

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν τις πύλες τους στις 07.00, ώρα Ελλάδος και θα παραμείνουν ανοικτά έως τις 20:00.

A- A A+

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Βούλγαροι, με τις προσδοκίες για το εκλογικό αποτέλεσμα να είναι μικρές, καθώς είναι πολύ πιθανό να μην προκύψει «λειτουργική κυβέρνηση».

YOUTUBE/EURONEWSGREEK

Το δεξιό κόμμα GERB, το οποίο εξαναγκάστηκε σε παραίτηση μετά από τις βίαιες διαδηλώσεις του Φεβρουαρίου, ανταγωνίζεται στήθος με στήθος με το Σοσιαλιστικό κόμμα. Πρόσφατη δημοσκόπηση φέρνει τα δύο μεγαλύτερα κόμματα σε απόσταση αναπνοής, καθώς οι μεν σοσιαλιστές λαμβάνουν το 24% ενώ το δεξιό κόμμα το 23,6%.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν τις πύλες τους στις 07.00, ώρα Ελλάδος και θα παραμείνουν ανοικτά έως τις 20:00. Τα πρώτα exit poll θα κοινοποιηθούν μετά τη λήξη της εκλογικής διαδικασίας.

Το GERB υπόσχεται να κρατήσει το χρέος υπό έλεγχο, ενώ οι σοσιαλιστές δηλώνουν ότι θα δαπανήσουν περισσότερα χρήματα και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.

 Όσον αφορά τους σοσιαλιστές, η τελευταία φορά που μια σοσιαλιστική κυβέρνηση ήταν στην εξουσία, την περίοδο 2005 - 2009, η Βουλγαρία πέρασε από μια εκρηκτική πιστωτική κρίση και βαθιά ύφεση.

Έξι χρόνια μετά την προσχώρηση της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η δυσαρέσκεια για την πολιτική ελίτ στο σύνολό της είναι ευρέως διαδεδομένη, στη χώρα αυτή των 7,3 εκατομμυρίων όπου η ανεργία χτυπά το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ ετών.

Πάντως οι πολιτικοί αναλυτές προβλέπουν ότι ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι ο νικητής των εκλογών, δεν υπάρχουν περιθώρια για οποιαδήποτε κοινωνική πολιτική και σπατάλη χρημάτων.

Οι εκλογές στη Βουλγαρία είναι και ένα σήμα για την Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία παρότι είναι σαφώς απασχολημένη με την κρίση χρέους στη ζώνη του ευρώ αντιλαμβάνεται τους κινδύνους της αυξανόμενης πολιτικής και οικονομικής αναταραχής στις παρυφές της.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή