Πακιστάν: Προβάδισμα Σαρίφ στις εκλογές

Κυριακή, 12 Μαΐου 2013 07:13
UPD:12:13
REUTERS/MOHSIN RAZA

Ο αρχηγός της κεντροδεξιάς Μουσουλμανικής Λίγκας και πρώην πρωθυπουργός του Πακιστάν Ναουάζ Σαρίφ

A- A A+

Ισχυρό προβάδισμα έναντι των αντιπάλων του έχει στις εκλογές του Πακιστάν ο πρώην πρωθυπουργός Ναουάζ Σαρί, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της Κυριακής.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Πακιστάν: Σαφές προβάδισμα για τον Ναουάζ Σαρίφ

Ξέφρενοι πανηγυρισμοί στους δρόμους του Πακιστάν από τους υποστηρικτές του Ναουάζ Σαρίφ, ο οποίος φέρεται να επικράτησε με μεγάλη διαφορά έναντι των αντιπάλων του στις εκλογές. Ο Μουσουλμανικός Σύνδεσμος, με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, συγκεντρώνει περισσότερες από 110 έδρες επί συνόλου 272 στο κοινοβούλιο. Δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα, αν θα καταφέρει να συγκεντρώσει την πλειοψηφία των 136 εδρών για να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Αν τα αποτελέσματα επιβεβαιωθούν ο Ναουάζ Σαρίφ αναμένεται να βρεθεί για τρίτη φορά στον πρωθυπουργικό θώκο.

Ο ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός Geo News ανέφερε ότι το κόμμα του Σαρίφ το PML-N καταλαμβάνει 126 από τις συνολικά 268 κοινοβουλευτικές έδρες.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Πακιστάν: Επιστροφή στην εξουσία μετά απο δεκατέσσερα χρόνια για Σαρίφ

Ο συντηρητικός πρώην πρωθυπουργός Ναουάζ Σαρίφ, αναδείχθηκε ο μεγάλος νικητής των εθνικών εκλογών που διεξήχθησαν στο Πακιστάν. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, το κόμμα της Πακιστανικής Μουσουλμανικής Ένωσης, κερδίζει περισσότερες από 100 έδρες σε σύνολο 272, με δεύτερο το πρώην κυβερνών κόμμα Λαικό, και τρίτο το κόμμα του θρυλικού παίκτη του κρίκετ Ιμράν Χαν. Ο 63 χρονος Σαρίφ, επιστρέφει θριαμβευτικά στη εξουσία, μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα που πραγματοποίησε το 1999, ο Περβέζ Μουσάραφ, για την ανατροπή του. Οι πολίτες δέχθηκαν τα αποτελέσματα με σκεπτικισμό. Υπέρμαχος της ελεύθερης αγοράς και των ιδιωτικοποιήσεων, ο Σαρίφ καλείται να δώσει μια ζωτικής σημασίας ώθηση στην οικονομία της χώρας που έχει βυθιστεί στην ύφεση. Προσωπικό του στοίχημα, είναι και οι συζητήσεις που έχει εξαγγείλει ότι θα κάνει με τους Ταλιμπάν, προκειμένου να σταματήσουν τις επιθέσεις.

Εκλογικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η προσέλευση ήταν περίπου 60%, μία από τις υψηλότερες των τελευταίων ετών.
Οι εκλογές αυτές σηματοδοτούν για πρώτη φορά τη δημοκρατική μετάβαση από μία πολιτική κυβέρνηση σε κάποια άλλη.

Ο επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής Φαχρουντίν Ιμπραχιμ αποκαλούσε τον εαυτό του «ένα ευτυχισμένο άνθρωπο», κηρύσσοντας την εκλογική διαδικασία διαφανή.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γερμανικό Πρακτορείο
 

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή