Χωρίς την παρουσία του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη, ο οποίος είναι ασθενής, συνεδρίασε το υπουργικό συμβούλιο στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά τις αποσύρσεις των επίμαχων διατάξεων για τους συμβασιούχους και τις συντάξεις του ΟΑΕΕ από το πολυνομοσχέδιο.
Η συνεδρίαση διήρκεσε μόλις 40 λεπτά περίπου.
Μεγάλη αναστάτωση εντός της κυβέρνησης και έντονες αντιδράσεις είχε προκαλέσει η διάταξη του υπουργού Διοικητικής Μεταρρυθμίσης Αντώνη Μανιτάκη που προέβλεπε την κατάργηση της έκδοσης δικαστικών προσωρινών διαταγών και την έκδοση αποφάσεων ασφαλιστικών μέτρων, που αφορούν απολυμένους εργαζόμενους.
Η ρύθμιση αποσύρθηκε τελικά ενώ από χθες το βράδυ αργά ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης είχε αρνηθεί κατηγορηματικά να τη συνυπογράψει.
Προηγήθηκε επικοινωνία συνεργατών του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη, ο οποίος νωρίτερα είχε έρθει σε επαφή τόσο με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη όσο και με τον κ. Ρουπακιώτη.
Όπως έγινε γνωστό από τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Παναγιώτη Μπαλτάκο, η διάταξη θα επανακατατεθεί μετά το Πάσχα με νέα διατύπωση, που θα εξασφαλίζει τη συναίνεση όλων των μερών.
Ειδικότερα, ο κ. Μπαλτάκος γνωστοποίησε ότι θα κατατεθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, προσθέτοντας πως το «περιεχόμενό της θα είναι συμβατό με τις απόψεις των συναρμοδίων υπουργών και θα διασφαλίσει στο ακέραιο ότι δεν θα γίνεται παρελκυστική χρήση της διαδικασίας των προσωρινών διαταγών».
Μέχρι και αργά το μεσημέρι πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης ανέφεραν ότι «επιχειρείται να καταργηθούν όσα στοιχεία έχουν απομείνει στο Κράτος Δικαίου» και πως «υπήρξε μεθόδευση σε βάρος του υπουργείου, τη στιγμή μάλιστα που συμβάλλει στη συνοχή της κυβέρνησης».
Αποσύρθηκε και η διάταξη για τις συντάξεις του ΟΑΕΕ
Λίγο νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό πως αποσύρεται και η διάταξη για την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων του Οργανισμού Απασχόλησης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), μετά από έντονες αντιδράσεις των επαγγελματοβιοτεχνών.
Η διάταξη προέβλεπε τη μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, έφθανε έως και το 130% επί του συντάξιμου μισθού, για ορισμένες κατηγορίες ασφαλισμένων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα συζητήθηκε στη σύσκεψη που ξεκίνησε λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι στο υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών Ι. Στουρνάρα, Εργασίας Ι. Βρούτση και αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ, αποτελούμενη από τους Π. Κουκουλόπουλο, Γ. Κουτρουμάνη και Φ.Σαχινίδη.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, η αλλαγή του ποσοστού αναπλήρωσης, αποτελούσε ισοδύναμο μέτρο του τέλους 2 τοις χιλίοις στον τζίρο των επιχειρήσεων υπέρ του ΟΑΕΕ, που δεν θα επιβληθεί τελικά, ενώ δεν θα οδηγούσε σε μειώσεις μεγαλύτερες του 10%.
Η ΓΣΕΒΕΕ όμως υποστήριζε πως η μείωση απειλούσε το σύνολο των συντάξεων του Οργανισμού και θα έφθανε έως το 35%.
Μάλιστα, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση των κοινωνικών εταίρων, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καβαθάς είχε απειλήσει με αποχώρηση της Ένωσης από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΕΕ, ενώ ο αντιπρόεδρος Νίκος Σκορίνης, άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητήσει η ΓΣΕΒΕΕ από τα μέλη της στάση πληρωμών προς τον Οργανισμό σε περίπτωση που το υπουργείο Εργασίας επέμενε στην επίμαχη διάταξη.
Νωρίτερα το μεσημέρι η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδας σε επιστολή που απέστειλε προς τον Πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων ζητώντας συνάντηση μαζί τους, τόνιζε μεταξύ των άλλων ότι με τη συγκεκριμένη τροπολογία, «σφαγιάζονται οι συντάξεις κατά 35% ανεξαρτήτως του ύψους».