Αποσύρθηκε η διάταξη Μανιτάκη

Πέμπτη, 25 Απριλίου 2013 16:26
UPD:26/04/2013 12:13
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ

Ο υπουργός Δικαιοσύνης είχε διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να υπογράψει τη διάταξη για τους συμβασιούχους, η οποία προέβλεπε την κατάργηση της έκδοσης δικαστικών προσωρινών διαταγών και την έκδοση αποφάσεων ασφαλιστικών μέτρων, που αφορούν απολυμένους εργαζόμενους.

A- A A+

Αποσύρθηκε τελικά από το πολυνομοσχέδιο η επίμαχη διάταξη Μανιτάκη για τους συμβασιούχους, την οποία είχε αρνηθεί κατηγορηματικά να συνυπογράψει ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης.

Προηγήθηκε επικοινωνία συνεργατών του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη, ο οποίος νωρίτερα είχε έρθει σε επαφή τόσο με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη όσο και με τον κ. Ρουπακιώτη.

Όπως έγινε γνωστό από τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Παναγιώτη Μπαλτάκο, η διάταξη θα επανακατατεθεί μετά το Πάσχα με νέα διαύπωση, που θα εξασφαλίζει τη συναίνεση όλων των μερών.

Ειδικότερα, ο κ. Μπαλτάκος γνωστοποίησε ότι θα κατατεθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, προσθέτοντας πως το «περιεχόμενό της θα είναι συμβατό με τις απόψεις των συναρμοδίων υπουργών και θα διασφαλίσει στο ακέραιο ότι δεν θα γίνεται παρελκυστική χρήση της διαδικασίας των προσωρινών διαταγών».

Υπενθυμίζεται ότι η διάταξη προέβλεπε την κατάργηση της έκδοσης δικαστικών προσωρινών διαταγών και την έκδοση αποφάσεων ασφαλιστικών μέτρων, που αφορούν απολυμένους εργαζόμενους.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης είχε διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να υπογράψει τη συγκεκριμένη ρύθμιση.

Μέχρι και αργά το μεσημέρι πηγές του υπουργείου ανέφεραν ότι «επιχειρείται να καταργηθούν όσα στοιχεία έχουν απομείνει στο Κράτος Δικαίου» και πως «υπήρξε μεθόδευση σε βάρος του υπουργείου, τη στιγμή μάλιστα που συμβάλλει στη συνοχή της κυβέρνησης».

Αν και προηγήθηκαν διευκρινίσεις από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η διάταξη τελικά αποσύρθηκε

«Υπερασπιζόμαστε την Ελλάδα της Δημοκρατίας και των Δικαιωμάτων και είμαστε αντίθετοι  σε κάθε ενέργεια παράλειψης ή βίαιης διακινδύνευσης τους», είχε υπογραμμίσει το πρωί στη Βουλή ο ίδιος ο κ. Ρουπακιώτης.

Η αρνητική του στάση δεν κάμφθηκε ούτε και μετά από διευκρινίσεις του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, σύμφωνα με τις οποίες η ρύθμιση αφορούσε μόνο χρονικούς περιορισμούς μέχρι την εκδίκαση της κύριας αγωγής.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Επίκαιρη Ερώτηση Ν. Βούτση στον Α. Ρουπακιώτη

Η με αριθμό 1360/22-4-2013 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Α΄ Αθήνας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς - Ενωτικού Κοινωνικού Μετώπου Νίκου Βούτση προς τους Υπουργούς  Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, σχετικά με το συμβάν στη Μανωλάδα και την έκθεση του Επιτρόπου του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Νίλς Μούιζνιεκς. Απαντάει ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης

Συγκεκριμένα, συνεργάτες του κ. Μανιτάκη ανέφεραν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο πως η ρύθμιση αφορούσε μόνο χρονικούς περιορισμούς από τα ασφαλιστικά μέτρα και την προσωρινή διαταγή μέχρι την κύρια αγωγή, προκειμένου να εκδικάζεται η κύρια αγωγή σε εύλογο χρόνο, χωρίς να γίνεται κατάχρηση χρόνου με αναβολές που μπορεί να φτάνουν και τα πέντε χρόνια.

Το ζήτημα, εκτός από έντονους ενδοκυβερνητικούς τριγμούς, προκάλεσε επίσης την έντονη αντίδραση της ΑΔΕΔΥ, που έκανε λόγο για πρωτοφανές αντισυνταγματικό πραξικόπημα και της ΠΟΕ - ΟΤΑ που προκήρυξε 24ωρη απεργία για τους συμβασιούχους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αύριο, Παρασκευή.

Το πολυνομοσχέδιο κατατίθεται στη Βουλή απόψε, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, που είναι σε εξέλιξη.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή