Ρωσία: Το πρώτο πρόστιμο σε Μη Κυβερνητική Οργάνωση

Στο παρατηρητήριο εκλογικών διαδικασιών Golos
Πέμπτη, 25 Απριλίου 2013 15:04
UPD:16:42
EPA/YURI KOCHETKOV

Το κτήριο του παρατηρητηρίου εκλογικών διαδικασιών Golos στη Μόσχα.

A- A A+

Το παρατηρητήριο εκλογικών διαδικασιών Golos έγινε η πρώτη Μη Κυβερνητική Οργάνωση στην οποία επιβλήθηκε πρόστιμο από τις ρωσικές αρχές, με βάση τη νέα δρακόντεια νομοθεσία για τις ΜΚΟ οι οποίες λαμβάνουν ενίσχυση από το εξωτερικό.

Δικαστήριο της Μόσχας αποφάσισε ότι, στο βαθμό που η Golos δεν αυτοπροσδιορίστηκε επισήμως ως «ξένος πράκτορας», αφού λαμβάνει οικονομική ενίσχυση από πηγές εκτός Ρωσίας, θα τιμωρηθεί με πρόστιμο ύψους 6.300 ευρώ.

Η οργάνωση υποστήριξε ότι επέστρεψε τα χρήματα διεθνούς βραβείου για τη δράση της στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αμέσως μετά την κατάθεσή τους στο λογαριασμό της.

Η Golos αρνήθηκε επίσης κάθε εμπλοκή της σε πολιτικές δραστηριότητες.

Η οργάνωση έχει λάβει στο παρελθόν οικονομική βοήθεια  από την κυβερνητική υπηρεσία USAID, ωστόσο υποστηρίζει ότι πλέον έχει σταματήσει κάθε αντίστοιχη οικονομική δοσοληψία.

Η συγκεκριμένη ΜΚΟ, με την έρευνά της για τις εκλογικές διαδικασίες στη Ρωσία την τελευταία διετία, είχε φέρει σε πολύ δύσκολη θέση το Κρεμλίνο, καθώς είχε αποκαλύψει εκτεταμένες παραβιάσεις της δημοκρατικής νομιμότητας.

Η κατηγορία βάσει της οποίας καταδικάστηκε η Golos ήταν η απόδοση σε αυτήν του χρηματικού αντιτίμου των 7.728 ευρώ του βραβείου «Αντρέι Ζαχάροφ» από τη νορβηγική επιτροπή του Παρατηρητηρίου του Ελσίνκι.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Έκθεση-καταπέλτης για τη διακυβέρνηση Πούτιν

Η ρωσική κυβέρνηση έχει εξαπολύσει «κυνήγι μαγισσών» από την ανάληψη της εξουσίας του Βλαντιμίρ Πούτιν μέχρι σήμερα διεξάγοντας την πιο σκληρή καταστολή των αντιφρονούντων από τη σοβιετική κατάρρευση του 1991, αναφέρει η κοινή έκθεσης της Διεθνούς Αμνηστείας και της οργάνωσης Human Rights Watch.

Σύμφωνα με τη νέα ρωσική νομοθεσία η οποία ισχύει από το Νοέμβριο του 2012, κάθε ΜΚΟ η οποία εμπλέκεται στην πολιτική δραστηριότητα εντός Ρωσίας και λαμβάνει χρηματοδότηση από ξένες πηγές, πρέπει να δηλώσει τον εαυτό της στις αρχές ως «ξένο πράκτορα».

Τους τελευταίους μήνες, άνδρες της δίωξης οικονομικού εγκλήματος και εφοριακοί έχουν πραγματοποιήσει εφόδους στα γραφεία δεκάδων ΜΚΟ σε ολόκληρη τη Ρωσία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή