Τροποποιητική διάταξη με την οποία προτείνεται να επεκταθεί και στα μέσα ενημέρωσης η νέα νομοθεσία βάσει της οποίας χαρακτηρίζονται «ξένοι πράκτορες» οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που λαμβάνουν χρηματοδότηση από το εξωτερικό, κατέθεσαν σήμερα ρώσοι βουλευτές.
Η τροποποίηση κατατέθηκε στη Δούμα (Κάτω Βουλή) από δύο βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος Ενωμένη Ρωσία, τους Γεβγένι Φιοντόροφ και Αντον Ρομανόφ.
Η τροποποιητική διάταξη είχε προταθεί ήδη από τον Ιούλιο, όμως δεν είχε τύχει της υποστήριξης από την κυβέρνηση. Τη φορά αυτή κατατέθηκε μία «αμβλυμμένη παραλλαγή» του κειμένου, σύμφωνα με τον Φιοντόροφ.
Στην παραλλαγή αυτή προτείνεται να χαρακτηρίζονται «ξένοι πράκτορες» εκείνα τα μέσα ενημέρωσης τα οποία ασχολούνται με την πολιτική επικαιρότητα στη Ρωσία και η χρηματοδότησή τους προέρχεται από κράτη, οργανώσεις, ή ξένους πολίτες και αποτελεί τουλάχιστον το 50% των εσόδων τους.
Στην προηγούμενη τροποποίηση δεν καθοριζόταν ελάχιστο ποσοστό κέρδους ή εσόδων, ενώ αφορούσε επίσης όλα ανεξαιρέτως τα μέσα ενημέρωσης και όχι μόνον όσα ασχολούνται με την πολιτική επικαιρότητα.
Το περιεχόμενο της τροποποίησης στηλίτευσε δριμύτατα ο επικεφαλής του συμβουλευτικού οργάνου του Κρεμλίνου για τα ανθρώπινα δικαιώματα Μιχαήλ Φιοντότοφ.
«Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία μου φαίνεται παράδοξη, ιδίως εάν ληφθεί υπ' όψη ότι ζούμε σε έναν κόσμο ανοικτό στην πληροφορία», σχολίασε ο Φιοντότοφ, υπογραμμίζοντας ότι η τροποποίηση θα συμπεριλάβει επίσης και τα ξένα ΜΜΕ.
Η νομοθεσία περί «ξένων πρακτόρων» εγκρίθηκε τον Ιούλιο με προτροπή του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και τέθηκε σε ισχύ από την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου.
Επιβάλλει σε όλες τις ΜΚΟ να παρουσιάζονται ως «ξένοι πράκτορες» σε κάθε επικοινωνιακή τους ή δημόσια δραστηριότητα και να υπόκεινται σε αυστηρό οικονομικό έλεγχο, επί ποινή προστίμου έως και 300.000 ρούβλια (7.500 ευρώ), καθώς και ποινές φυλάκισης έως δύο έτη σε περίπτωση παραβίασης του νόμου.
Η έννοια «ξένος πράκτορας» δεν σημαίνει κατ' ανάγκην ότι οι ΜΚΟ αυτές επιδίδονται σε κατασκοπευτικές δραστηριότητες, αλλά μπορεί να ορίζεται ως «αντιπατριωτική» συμπεριφορά.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο