Βλ. Πούτιν: «Ρουτίνα» οι έλεγχοι σε εγκαταστάσεις ΜΚΟ

Δηλώσεις του προέδρου της Ρωσίας
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2013 17:55
UPD:18:38
REUTERS/SERGEI KARPUKHIN

«Mέτρα ρουτίνας» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν τους ελέγχους σε εγκαταστάσεις ΜΚΟ.

A- A A+

«Ελέγχους ρουτίνας» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν, τις έρευνες των ρωσικών αρχών σε γραφεία και εγκαταστάσεις Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων οι οποίες λαμβάνουν χρηματοδότηση από το εξωτερικό.

Σε δηλώσεις του την Πέμπτη, ο κ. Πούτιν κάλεσε ωστόσο τις αστυνομικές αρχές να μην επιδεικνύουν «υπερβάλλοντα ζήλο» κατά τη διάρκεια των σχετικών ελέγχων, σε μία υπόθεση η οποία δημιούργησε έντονη δυσαρέσκεια στην Ευρώπη, και ιδιαίτερα στη Γερμανία.

«Πρόκειται για μέτρα ρουτίνας, τα οποία συνδέονται με την επιθυμία των αρχών της χώρας μας να εναρμονίσουν το πλαίσιο λειτουργίας αυτών των οργανώσεων με τη νομοθεσία της Ρωσίας», δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος, μετά από συνάντησή του με το επίτροπο διοίκησης επί των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ρωσίας.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Ρωσία: Στο στόχαστρο των αρχών οι ΜΚΟ

Ρώσοι αστυνομικοί και άνδρες της δίωξης οικονομικού εγκλήματος έκαναν έφοδο στα γραφεία της «Memorial». Πρόκειται για μη κυβερνητική οργάνωση που ασχολείται με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στο στόχαστρο των αρχών βρίσκονται οργανώσεις που λαμβάνουν οικονομική ενίσχυση από πηγές εκτός Ρωσίας. Οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις κατηγορούν τον Πούτιν πως προπαθεί να φιμώσει κάθε ανεξάρτητη φωνή στη χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με νομοθεσία η οποία εγκρίθηκε εντός του 2012, οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις οι οποίες δρουν στη Ρωσία και λαμβάνουν έστω και κατά ένα μέρος χρηματοδότηση από το εξωτερικό, είναι υποχρεωμένες να αυτοχαρακτηριστούν επισήμως, ενώπιον του ρωσικού κράτους, ως «ξένοι πράκτορες».

Την Τετάρτη, οι ρωσικές αρχές είχαν πραγματοποιήσει έφοδο και έρευνα, μεταξύ άλλων, στα γερμανικά ιδρύματα «Κόνραντ Αντενάουερ» και «Φρίντριχ Έμπερτ» σε Μόσχα και Αγία Πετρούπολη, τα οποία συνδέονται αντίστοιχα με το Χριστιανοδημοκρατικό και με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή