Την ανησυχία τους για τις εφόδους των ρωσικών αρχών στις εγκαταστάσεις Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων οι οποίες δρουν στη Ρωσία και λαμβάνουν διεθνή χρηματοδότηση εξέφρασαν σήμερα γερμανοί αξιωματούχοι.
Οι έφοδοι των ρωσικών αρχών ασφαλείας, με αιτιολογικό την ανάγκη ελέγχου των πηγών χρηματοδότησης πολυάριθμων ΜΚΟ έχουν πολλαπλασιαστεί τις τελευταίες ημέρες.
Την Τετάρτη, οι έρευνες συνεχίστηκαν στα γραφεία των οργανώσεων «Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» και «Διεθνής Διαφάνεια» στη Μόσχα.
Έρευνα πραγματοποιήθηκε και στα γραφεία δύο γερμανικών ΜΚΟ σε Μόσχα και Αγία Πετρούπολη.
Στο στόχαστρο των ρωσικών αρχών έχουν βρεθεί, μεταξύ άλλων, και οι οργανώσεις Memorial και «Διεθνής Αμνηστία».
Ρωσία: Έρευνα της αστυνομίας στα γραφεία της Διεθνούς Αμνηστίας Κλιμάκιο της ρωσικής οικονομικής αστυνομίας, με τη συνοδεία εισαγγελέα, πραγματοποίησε έρευνα στα γραφεία της Διεθνούς Αμνηστίας, καθώς και άλλων οργανώσεων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Μόσχα. Οι ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάνουν λόγο για προσπάθεια άσκησης πιέσεων εκ μέρους της ρωσικής κυβέρνησης.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκίντο Βεστερβέλε, κάλεσε τον δεύτερο τη τάξει διπλωμάτη της πρεσβείας της Ρωσίας στο Βερολίνο για να το του εκφράσει την «έντονη ανησυχία του για τις συγκεκριμένες προσχεδιασμένες ενέργειες».
Τις τελευταίες εβδομάδες, οι συγκεκριμένες οργανώσεις έχουν βρεθεί στο επίκεντρο των ερευνών εισαγγελέων και οικονομικών επιθεωρητών σε όλα τα μήκη και πλάτη του εδάφους της Ρωσικής Ομοσπονδίας, με αναφορές να κάνουν λόγο για εκατοντάδες επιχειρήσεις.
Νόμος τον οποίο κύρωσε τον Ιούλιο το ρωσικό κοινοβούλιο καθιστά υποχρεωτική την επίσημη καταγραφή των χρηματοδοτούμενων από το εξωτερικό ΜΚΟ οι οποίες λειτουργούν στη Ρωσία ως «ξένων πρακτόρων».
Η μη συμμόρφωση τιμωρείται με βαριά πρόστιμα, ακόμη και με δίχρονη φυλάκιση.
Το Κρεμλίνο ισχυρίζεται ότι πρόκειται για νομοθεσία προστασίας της Ρωσίας από απόπειρες έξωθεν επηρεασμού των πολιτικών εξελίξεων, ωστόσο οι επικριτές του ρωσικού καθεστώτος κάνουν λόγο για μηχανισμό ελέγχου και καταστολής των αντιπάλων της «Ενιαίας Ρωσίας» του προέδρου Πούτιν.
«Επίθεση στην κοινωνία των πολιτών»
Για «επίθεση πίεσης κατά της κοινωνίας των πολιτών» έκανε λόγο, από την πλευρά της, η αξιωματούχος του «Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» Ρέιτσελ Ντένμπερ.
Τα γερμανικά ιδρύματα τα οποία βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα της έρευνας των ρωσικών αρχών είναι το Ίδρυμα Κόνραντ Άντεναουερ, καθώς και το Ίδρυμα Φρίντριχ Έμπερτ.
Το μεν πρώτο συνδέεται με τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση της γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, ενώ το δεύτερο έχει σχέσεις με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας.
«Η παρεμπόδιση της λειτουργίας γερμανικών ιδρυμάτων θα μπορούσε να επιφέρει μόνιμες βλάβες στις διμερείς σχέσεις», σημείωσε γερμανός διπλωμάτης, μιλώντας στο περιοδικό Spiegel.
Οι γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες, δια στόματος του γενικού γραμματέα τους Χέρμαν Γκρέχε, σημειώνουν με τη σειρά τους ότι η κατάσχεση ηλεκτρονικών υπολογιστών από τις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος Κόνραντ Αντενάουερ είναι «εντελώς απαράδεκτη».
Την ανησυχία της εξέφρασε και η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, Κάθριν Άστον.