Βοστόνη: Η Μόσχα «είχε προειδοποιήσει» για τον Τσαρνάεφ;

Για δύο οχλήσεις στις αμερικανικές αρχές κάνει λόγο γερουσιαστής των Ρεπουμπλικανών
Τετάρτη, 24 Απριλίου 2013 21:40
UPD:21:45
REUTERS/HANDOUT

Το FBI έχει σημειώσει ότι οι αρχές της Μόσχας είχαν επικοινωνήσει μία φορά μαζί του, εκφράζοντας ανησυχίες για τον τσετσενικής καταγωγής Ταμερλάν Τσαρνάεφ.

 

A- A A+

Οι Ρώσοι είχαν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου στις αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ για τον Ταμερλάν Τσαρνάεφ, βασικό ύποπτο για τη διπλή έκρηξη στη Βοστόνη, δύο φορές από το 2011, δήλωσε σήμερα, σύμφωνα με το πρακτορείο Associated Press, ο γερουσιαστής των Ρεπουμπλικανών Σάξμπι Τσάμπλις.

Ο γερουσιαστής της Τζόρτζια σημειώνει ότι η Ρωσία ενημέρωσε για πρώτη φορά τις αμερικανικές αρχές το Μάρτιο του 2011, εκφράζοντας υποψίες για εξτρεμιστική δράση του μεγάλου αδελφού Τσαρνάεφ.

REUTERS

Η όχληση των ρωσικών αρχών στις ομόλογές τους των ΗΠΑ επαναλήφθηκε το Νοέμβριο του ίδιου έτους, με τις ίδιες πληροφορίες.

Ο Ταμερλάν Τσαρνάεφ έχασε τη ζωή του κατά τη καταδίωξή του από την αστυνομία.

Το FBI έχει σημειώσει ότι οι αρχές της Μόσχας είχαν επικοινωνήσει μία φορά μαζί του, εκφράζοντας ανησυχίες για τον τσετσενικής καταγωγής άνδρα.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Βοστόνη: Στο μικροσκόπιο οι χειρισμοί του FBI

Επιτροπή του Κογκρέσου, διερευνά κατά πόσο το FBI αξιοποίησε την προειδοποίηση της Ρωσίας για τον Ταμερλάν Τσαρναέφ. Ο Τσετσένος είχε ανακριθεί από τις ρωσικές αρχές το 2011 και χαρακτηρίστηκε φανατικός ισλαμιστής. Από την κατάθεση του 19χρονου Τσετσένου Τζοχάρ Τσαρνάεφ στις αρχές, προκύπτει πως τα κίνητρα της επίθεσης ήταν θρησκευτικά.

Η υπηρεσία είχε απαντήσει τότε στους Ρώσους ότι οι επιθεωρητές του δεν ανακάλυψαν τίποτε το οποίο να δηλοί συμμετοχή του Τσαρνάεφ σε εξτρεμιστική οργάνωση.

Δεν έχει γίνει γνωστό ποια είναι η άλλη αμερικανική υπηρεσία με την οποία είχαν επικοινωνήσει οι Ρώσοι.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή