Σερ Μπεν Κίνγκσλεϊ, περιβάλλον και στοχασμός σε κοντινό πλάνο

Πέμπτη, 25 Απριλίου 2013 10:01
UPD:10:12
A- A A+

Το χρονικό μιας οικολογικής καταστροφής στα τουρκικά παράλια της Μαύρης Θάλασσας, δυνατές ερμηνείες από τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ και τον σπουδαίο Μπεν Κίνγκσλεϊ και μια δημιουργία με ουσία, η οποία μπορεί να αποτελέσει αφορμή στοχασμού και προβληματισμού,  θα οδηγήσουν αυτή την εβδομάδα τους σινεφίλ στις σκοτεινές αίθουσες.

«Iron Man 3»

YOUTUBE/FEELGOODENTMENT

Βασισμένη στη σειρά κόμικ των Σταν Λι, Ντον Χεκ, Λάρι Λίμπερ και Τζακ Κίρμπι, η τρισδιάστατη ταινία φαντασίας και δράσης της Marvel, σε σκηνοθεσία του Σέιν Μπλακ, φέρνει και πάλι στη μεγάλη οθόνη τον εκκεντρικό και ιδιοφυή βιομήχανο Τόνι Σταρκ.
Μετά τις δύο πρώτες του ταινίες και την εμφάνισή του στους «Εκδικητές», όπου η πιο ισχυρή ομάδα υπερηρώων της Marvel συντάχθηκε σε κοινό αγώνα ενάντια στο κακό, ο Iron Man, ενσαρκωμένος και πάλι από τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ, επιστρέφει, για να αντιμετωπίσει τον χειρότερο μέχρι τώρα εχθρό του, τον σατανικό Μανδαρίνο, τον οποίο υποδύεται ο - βραβευμένος με Όσκαρ - Μπεν Κίνγκσλεϊ. Το καστ συμπληρώνουν οι Γκάι Πιρς, Τζον Φαβρό, Γκουίνεθ Πάλτροου, Πολ Μπέτανι,  Ρεμπέκα Χολ, Ντον Τσιντλ και Γουίλιαμ Σάντλερ.

Με σκοπό να αλλάξει εντελώς τον πολιτισμό μας, επειδή τον θεωρεί άδικο και παράλογο, ο Μανδαρίνος επιτίθεται με μανία, προκειμένου να τον καταστρέψει. Ο Τόνι Σταρκ, όχι μόνο πρέπει να τον σταματήσει, αλλά και να δώσει, επιτέλους, απάντηση στο ερώτημα που τον απασχολεί χρόνια τώρα: Τί είναι αυτό που μετράει; Η στολή ή ο άνθρωπος που τη φοράει;

«Η πέτρα της υπομονής»

Ο αφγανός συγγραφέας και σκηνοθέτης Ατίκ Ραχιμί μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη το πιο διάσημο βιβλίο του, το οποίο έχει κερδίσει το βραβείο Γκονκούρ και έχει μεταφραστεί σε 33 γλώσσες.

Με πρωταγωνίστρια τη Γκολσιφτέ Φαραχανί, μια από τις καλύτερες ιρανές ηθοποιούς, η δραματική αυτή ταινία ήταν η επίσημη πρόταση του Αφγανιστάν για το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας και εμπνέεται από έναν περσικό μύθο, σύμφωνα με τον οποίο υπάρχει μια μαγική πέτρα που, όταν της λες συνέχεια όλα σου τα βάσανα και τα μυστικά, κάποια μέρα εκρήγνυται και φέρνει τη λύτρωση. 

Σε μία εμπόλεμη μουσουλμανική χώρα, μία νεαρή γυναίκα μιλάει στον άντρα της, ο οποίος βρίσκεται σε κώμα. Του εξομολογείται πράγματα, που ποτέ δεν θα τολμούσε να πει. Έτσι, ο άντρας της γίνεται γι’  αυτήν η πέτρα της υπομονής...

«Ο παράδεισος δεν είναι εδώ»

YOUTUBE/MOVIETRAILERSGR
Τον αγώνα των κατοίκων ενός μικρού χωριού ενάντια σε υπουργούς, δικαστικούς και οικονομικά συμφέροντα καταγράφει ο βραβευμένος τούρκος σκηνοθέτης Φατίχ Ακίν, σκιαγραφώντας τη σύγχρονη κοινωνία της χώρας του.

Η ταινία αποτυπώνει τις προσπάθειες των ανθρώπων του Καμπούρνου να διατηρήσουν τον τρόπο ζωής τους, που, για πολλές γενιές, βασίζεται στην καλλιέργεια τσαγιού και την αλιεία και βρίσκεται σε πλήρη αρμονία με τη φύση. Εμπόδιο σε αυτό στέκεται η απόφαση που πήρε η τουρκική κυβέρνηση, πριν από 10 χρόνια, να ρίχνει απορρίμματα στους λόφους του χωριού, με αποτέλεσμα η περιοχή να μετατραπεί σε μια τεράστια χωματερή, που παραβαίνει τους κανόνες ασφαλείας και δημιουργεί συνεχώς ατυχήματα και καταστροφές.


Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

Προτεινόμενα για εσάς