Θρίλερ, κωμωδίες και μια προεκλογική πορεία

Πέμπτη, 11 Απριλίου 2013 10:00
A- A A+

Στις προτάσεις της νέας κινηματογραφικής εβδομάδας συναντάμε ένα δραματικό αστυνομικό θρίλερ, ένα ακόμα μυθιστόρημα - επιστημονικής φαντασίας - της Στέφανι Μέγερ, μία κωμωδία για τη ζωή και τον έρωτα που φέρει την σκηνοθετική υπογραφή του Ντάστιν Χόφμαν και την  πέμπτη συνέχεια της γνωστότερης σειράς κωμικών ταινιών τρόμου.

Την εξάδα των ταινιών συμπληρώνουν δύο ελληνικές παραγωγές - το ψυχολογικό θρίλερ της Όλγας Μαλέα, με επίκεντρο ένα 11χρονο κορίτσι που συμμετέχει σε  τηλεοπτικό διαγωνισμό μαγειρικής,  και  το ντοκιμαντέρ του Δημήτρη Αθυρίδη  που παρακολουθεί 10 εβδομάδες από την προεκλογική πορεία του δημάρχου της  Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη.

 

«Στο τέλος του δρόμου»

YOUTUBE/VILLAGEGR

Ο σκηνοθέτης Ντέρεκ Σάιανφρανς («Blue Valentine») επιστρέφει με αυτό το δραματικό αστυνομικό θρίλερ, που συμμετείχε επίσημα στο Φεστιβάλ του Τορόντο, και επιλέγει ξανά για τον πρωταγωνιστικό ρόλο τον - υποψήφιο για Όσκαρ - Ράιαν Γκόσλινγκ, ο οποίος ηγείται του εντυπωσιακού καστ, που αποτελείται από τον – επίσης υποψήφιο για Όσκαρ - Μπράντλεϊ Κούπερ και τους Ρόουζ Μπερν, Εύα Μέντες, Ρέι Λιότα, Μπεν Μέντελσον, Ντέιν Ντε Χάαν και Έμορι Κόεν.

Η ταινία καταγράφει έναν καταστροφικό ανταγωνισμό, που επαναλαμβάνεται και περνάει από τη μία γενιά στην άλλη, μέσα από την ιστορία ενός κασκαντέρ του «γύρου του θανάτου», ο οποίος εμπλέκεται σε μία σειρά ληστειών, για να φροντίσει την οικογένειά του και έρχεται αντιμέτωπος με έναν φιλόδοξο αστυνομικό.

«Το σώμα»

YOUTUBE/LEDAVE100

Μετά τις ταινίες «Gattaca» και «In Time», ο Άντριου Νίκολ σκηνοθετεί μία ακόμα ταινία επιστημονικής φαντασίας, μεταφέροντας στη μεγάλη οθόνη το επιτυχημένο μυθιστόρημα «The host» της Στέφανι Μέγερ, της δημιουργού της σειράς βιβλίων «Twilight» που έγιναν γνωστά και μέσα από τις κινηματογραφικές τους μεταφορές.

Οι Σαουάρς Ρόναν, Νταϊάν Κρούγκερ, Τζέικ Άμπελ, Γουίλιαμ Χαρτ, Μαξ Άιρονς και Φράνσις Φίσερ μάς μεταφέρουν στο μέλλον, όπου η Γη έχει καταληφθεί από εξωγήινα όντα, που καταλαμβάνουν το μυαλό των ανθρώπων.

Όπως εξηγεί η συγγραφέας του βιβλίου: «Αυτές οι νέες οντότητες - που αυτοαποκαλούνται Ψυχές - είναι πολύ ειρηνικές, αρμονικές και ομοιογενείς. Διορθώνουν πολλά προβλήματα του κόσμου μας. Δεν υπάρχει πλέον πείνα, αρρώστια, φόβος ή βία. Κανείς δε λέει ψέματα, δεν απατά, δεν κλέβει. Η ιδέα ότι ο ξένος μπορεί να σε βλάψει, δεν υφίσταται πλέον. Μια χούφτα ανθρώπων, που δεν καταλήφθηκαν από τις Ψυχές, είναι εύλογα ανήμποροι να δουν την ομορφιά σε μια ουτοπία, στην οποία έχουν χαθεί τα περισσότερα αγαπημένα τους πρόσωπα».

«Κουαρτέτο»

YOUTUBE/MOVIETRAILERSGR

Έχοντας κατακτήσει αναρίθμητα βραβεία, μεταξύ των οποίων και δύο Όσκαρ, ο ηθοποιός Ντάστιν Χόφμαν κάνει την πρώτη του ολοκληρωμένη σκηνοθετική απόπειρα με μία κωμωδία για τη ζωή και τον έρωτα.

Ο – υποψήφιος για Όσκαρ - Τομ Κόρτνεϊ και οι Μάγκι Σμιθ, Μπιλ Κόνολι, Μάικλ Γκαμπόν και  Πολίν Κόλινς μάς μεταφέρουν σε έναν περίφημο οίκο ευγηρίας, που φιλοξενεί καταξιωμένους συνταξιούχους καλλιτέχνες. Κανείς τους δεν πιστεύει τη φήμη ότι πρόκειται να έρθει μια εξέχουσα προσωπικότητα της παγκόσμιας μουσικής σκηνής. Όμως, τους περιμένει μία μεγάλη έκπληξη.

«Scary movie 5»

YOUTUBE/MOVIETRAILERSGR

Η κλασσική πλέον σειρά κωμικών ταινιών τρόμου, που παρωδεί τις καλύτερες και τις χειρότερες στιγμές του Χόλυγουντ, επανέρχεται δριμύτερη με την πέμπτη συνέχειά της, 13 χρόνια μετά την πρώτη της εμφάνιση. Με τον Μάλκολμ Ντ. Λι να κάθεται στην καρέκλα του σκηνοθέτη, οι Τσάρλι Σιν, Λίντσεϊ Λόχαν, Τζέρι Ο' Κόνελ, Χέδερ Λόκλιαρ, Μόλι Σάνον και Κρις Έλιοτ διακωμωδούν πρόσφατες κινηματογραφικές ταινίες, όπως οι «Paranormal activity», «Black swan», «Inception», «Sinister» και πολλές άλλες.

«Ματζουράνα»

YOUTUBE/FEELGOODENTMENT

Το ψυχολογικό θρίλερ της Όλγας Μαλέα - με τους Μαρία Ρισκάκη, Ναταλία Δραγούμη, Σήφη Πολυζωίδη και Γιούλικα Σκαφιδά - αποτυπώνει την παράξενη κατάσταση στην οποία περιέρχεται ένα 11χρονο κορίτσι, λόγω της υπερβολικής πίεσης που δέχεται από τη μητέρα του, προκειμένου να διακριθεί σε έναν τηλεοπτικό διαγωνισμό μαγειρικής. Η αντίδραση της μικρής είναι αναπόφευκτη και τα περίεργα ατυχήματα που συμβαίνουν περιπλέκουν την κατάσταση.

«Ένα βήμα μπροστά»

Το ντοκιμαντέρ του Δημήτρη Αθυρίδη  παρακολουθεί 10 εβδομάδες από την προεκλογική πορεία του δημάρχου της  Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, του διάσημου οινοπαραγωγού και απεξαρτημένου αλκοολικού, ο οποίος «πρωταγωνιστεί» στην ταινία. Ο Γιάννης Μπουτάρης μιλά,  χωρίς φόβο και πάθος για όλα - για την πολιτική, τον έρωτα, το σεξ, το ροκ, τα κορίτσια, τα αμπέλια του, τους συνεργάτες του, αλλά και για τη μοναξιά του σε προσωπικό και πολιτικό επίπεδο και δε διστάζει να «τσαλακώσει» τον εαυτό του, υποστηρίζοντας πως έτσι θα γίνει παράδειγμα προς αποφυγή.

Καταγράφοντας το ακραίο «παιχνίδι δύναμης» σε πολιτικό, κοινωνικό και προσωπικό επίπεδο με φόντο τους δρόμους της Θεσσαλονίκης, η ταινία παρουσιάζει την προσωπικότητα του πρωταγωνιστή της, αλλά και την ξεχωριστή κουλτούρα της πόλης του, αναδεικνύοντας, ταυτόχρονα, τις ιδιαιτερότητες και τις αντιφάσεις της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας σε μια κρίσιμη και αποφασιστική στιγμή.

 

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης

[email protected]


 

Προτεινόμενα για εσάς