MotoGP: Ο Μαρκέζ των ρεκόρ

Δευτέρα, 22 Απριλίου 2013 00:44
UPD:23/04/2013 09:17
REPSOL HONDA/ANDREW NORTHCOTT

Με την επικράτησή του στο Οστιν, ο Μαρκέζ έγινε ο νεαρότερος σε ηλικία αναβάτης που κερδίζει αγώνα στη μεγάλη κατηγορία.

A- A A+

Ο Μαρκ Μαρκέζ επισφράγισε την κυριαρχία του στο GP του Οστιν παίρνοντας μια εμφατική νίκη. Ο 20χρονος αναβάτης της Repsol Honda κατάφερε στο δεύτερο μόλις αγώνα στα «μεγάλα σαλόνια» να ανέβει στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου και να μοιράζεται πλέον την πρώτη θέση στη γενική κατάταξη με τον Χόρχε Λορένθο (έκαστος από 41 βαθμούς).

Με τη νίκη του στο Οστιν ο Μαρκέζ ολοκλήρωσε με τον καλύτερο τρόπο το αγωνιστικό τριήμερο στην αμερικανική πίστα. Σε ηλικία 20 ετών, δύο μηνών και τεσσάρων ημερών ο ισπανός «ρούκι» έγινε ο νεότερος αναβάτης που κέρδισε GP στη μεγάλη κατηγορία, σπάζοντας το ρεκόρ του Φρέντι Σπένσερ. Ηδη, από χθες είχε καταρρίψει το ρεκόρ του δύο φορές παγκόσμιου πρωταθλητή όταν κέρδισε την πολ ποζίσιον.

Ο Μαρκέζ είχε εξαιρετική σταρτηγική αφού ακολούθησε τον teammate του Ντάνι Πεντρόζα μετά την εκκίνηση, μένοντας σταθερά πίσω του. Φρόντιζε να «διαβάζει» το συμπατριώτη του και παράλληλα να τον πιέζει με τη διαφορά τους σπανίως να υπερβαίνει το μισό δευτερόλεπτο.

Ο Πεντρόζα έδειχνε να κρατιέται μπροστά από τον Μαρκέζ αλλά τρεις γύρους πριν το τέλος ένα μικρό λάθος του στοίχισε την πρώτη θέση και έδωσε στον teammate του την ευκαιρία να τον προσπεράσει. Ετσι, ο Μαρκέζ πανηγύρισε την πρώτη του νίκη στο MotoGP.

Πίσω από τις δύο Repsol Honda που σημείωσαν για πρώτη φορά φέτος το 1-2 στην γενική κατάταξη, τερμάτισε ο Χόρχε Λορένθο. Ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής βλέποντας ότι δεν μπορούσε να ακολουθήσει το ρυθμό των δύο πρώτων, προτίμησε να διασφαλίσει την τρίτη θέση και να φύγει από το Οστιν με τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Με τη νίκη όμως του Μαρκέζ απέκτησε πλέον συγκάτοικο στην κορυφή της βαθμολογίας.

Εξαιρετικός ήταν ο Καλ Κρούτσλοου, ο οποίος τερμάτισε τέταρτος, πετυχαίνοντας την καλύτερη επίδοση για αναβάτη «δορυφορικής» ομάδας. Και να σκεφτεί κανείς ότι ο Βρετανός πάτησε για πρώτη φορά την αμερικανική πίστα μόλις την Παρασκευή στις ελεύθερες δοκιμές. Στην αρχή ταλαιπωρήθηκε λιγάκι από τον Στέφαν Μπραντλ καθώς είχε «κολλήσει» πίσω του, αλλά όταν απαλλάχθηκε από τον Γερμανό στον ένατο γύρο προσπάθησε να ακολουθήσει το ρυθμό των πρωτοπόρων.

Ο Μπραντλ με τη σειρά του έμεινε πέμπτος, έχοντας πίσω του τον Βαλεντίνο Ρόσι. Ο «γιατρός» μετά τη μάχη του με τον Ντοβιτσιόζο, είχε έναν μοναχικό αγώνα χωρίς να μπορέσει να επαναλάβει την εμφατική εμφάνισή του στο Κατάρ.

Η Ducati είδε τον Αντρέα Ντοβιτσιόζο να «κλέβει» στον τελευταίο γύρο την έβδομη θέση από τον Αλβάρο Μπαουτίστα ενώ ο έτερος αναβάτης της Νίκι Χέιντεν έμεινε ένατος. Την πρώτη δεκάδα ολοκλήρωσε ο Αντρέα Ιανόνε με τη «δορυφορική» Ducati της Pramac με τον teammate του Σπις να μένει 13ος.

Στις CRT την καλύτερη επίδοση πέτυχε για μία ακόμη φορά ο ‘Αλειξ Εσπάργκαρο τερματίζοντας ενδέκατος.

Στους άτυχους της σημερινής ημέρας συγκαταλέγονται οι δύο αναβάτες της Came IodaRacing Project Λούκας Πέζεκ και Ντανίλο Πετρούτσι που εγκατέλειψαν. Ο πρώτος από έξοδο και ο δεύτερος από μηχανικό πρόβλημα. Στη λίστα προστέθηκε και ο «ντόπιος» Κόλιν Εντουαρντς.

Επόμενο ραντεβού είναι στις 5 Μαΐου στη Χερέθ.

Προτεινόμενα για εσάς



Αθλητικές Μεταδόσεις