Die Welt: Επονείδιστη σιωπή των διεθνών δανειστών

Ο γερμανικός Τύπος για τις αυξημένες δανειακές ανάγκες της Κύπρου
Παρασκευή, 12 Απριλίου 2013 13:05
UPD:13:07
REUTERS/YORGOS KARAHALIS
A- A A+

Για «επονείδιστη σιωπή» των διεθνών δανειστών που εμπλέκονται στο πρόγραμμα διάσωσης της Κύπρου κάνει λόγο η Die Welt του Βερολίνου, με αφορμή τα νέα στοιχεία για τις αυξημένες δανειακές ανάγκες της μεγαλονήσου.

«Πριν ακόμη εγκριθεί το κυπριακό πακέτο στο γερμανικό κοινοβούλιο, οι βασικές προϋποθέσεις για τη βοήθεια μετατοπίζονται τόσο πολύ, ώστε προκαλούν ανησυχία και φόβο. Το χαρτί στο οποίο αναγράφεται η συμφωνία βοήθειας είναι ήδη σε μεγάλο βαθμό άχρηστο. Κάτι που ήταν μάλιστα από την αρχή».

Η εφημερίδα εκτιμά ότι, όποιος θεωρεί ότι η Κύπρος θα καταφέρει να αναπροσαρμόσει το οικονομικό της μοντέλο κατά τη διάρκεια του προγράμματος βοήθειας είναι «αφελής» και κλείνει σχολιάζοντας: «Η Κύπρος, όπως και η Ελλάδα, θα χρειαστεί μία δεκαετία ή και περισσότερο για να σημειώσει σοβαρές επιτυχίες στην αναδιάρθρωση της οικονομικής της δομής».

Στις αυξημένες χρηματοδοτικές ανάγκες της Κύπρου σχολιάζει και η Tagesspiegel του Βερολίνου. «Είναι πιθανό η Λευκωσία να μην κατορθώσει στο τέλος να επωμιστεί τα βάρη. Σε αυτήν την περίπτωση ενδέχεται να κλείσουν και πάλι την τρύπα οι διεθνείς δανειστές με νέες πιστώσεις.

«Προφανώς όλοι όσοι συναποφάσισαν το πακέτο βοήθειας για την Κύπρο υποτίμησαν σημαντικά τις αρνητικές συνέπειες της συρρίκνωσης του κυπριακού τραπεζικού τομέα για τις οικονομικές προοπτικές του νησιού. Ήρθε η ώρα οι διεθνείς πιστωτές να συμπεριλάβουν αυτό το γεγονός στους υπολογισμούς τους», επισημαίνει η εφημερίδα.

«Κινδυνεύει η βιωσιμότητα του κυπριακού χρέους» τιτλοφορείται σχετικό δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Zeitung. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας η μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του κυπριακού χρέους δεν είναι εξασφαλισμένη, στοιχείο που προκύπτει από την έκθεση της Κομισιόν.

«Στην ανάλυση που πραγματοποίησαν από κοινού Κομισιόν και ΕΚΤ, η οποία δεν έχει ακόμη συντονιστεί με το ΔΝΤ, γίνεται λόγος για μία ‘δύσκολη προοπτική’ για το κυπριακό χρέος έως το 2020. Είναι όμως πιθανό να διατηρηθεί αυτό ‘στο δρόμο της βιωσιμότητας’ εφόσον τηρηθούν αυστηρά οι δεσμεύσεις λιτότητας που προβλέπει το πρόγραμμα βοήθειας», σημειώνει η FAZ.

Πηγή: Deutsche Welle


 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή