Γ. Ομήρου: Ελλάδα και Κύπρος θα δώσουν μαζί τη μάχη

«Οι ευρωπαίοι εταίροι μας πρόσφεραν ‘χολή και όξος’»
Πέμπτη, 11 Απριλίου 2013 13:26
UPD:14:31
Eurokinissi/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Ο πρωθυπουργόςε Αντώνης Σαμαράς συναντήθηκε με τον πρόεδρο της κυπριακής Βουλής Γιαννάκη Ομήρου στο Μέγαρο Μαξίμου.

A- A A+

Το μήνυμα ότι η δύσκολη οικονομική θέση στην οποία βρίσκονται Ελλάδα και Κύπρος δεν πρέπει να εκληφθεί ως ευκαιρία για να υπάρξει επιβουλή σε βάρος των εθνικών συμφερόντων των δύο χωρών έστειλε ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, Αντ. Σαμαρά.

Ο κ. Ομήρου τόνισε ότι όπως και στο παρελθόν, έτσι και στις σημερινές δύσκολες συνθήκες που περνούν και η Ελλάδα και η Κύπρος «μαζί θα δώσουν τη μάχη του Ελληνισμού».

Δηλώσεις Γ. Ομήρου μετά τη συνάντηση με τον Α. Σαμαρά

Aπόσπασμα από τη δήλωση του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιαννάκης Ομήρου, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέφρασε παράλληλα τη δυσαρέσκειά του για τη στάση των ευρωπαίων εταίρων προς τη Λευκωσία, επικρίνοντάς τους για έλλειψη αλληλεγγύης. «Οι ισχυροί ταγοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντί αλληλεγγύης, μας προσέφεραν ‘χολή και όξος’, για να χρησιμοποιήσω και εκκλησιαστική ορολογία των ημερών. Παραβιάζεται η θεμελιώδης κοινοτική αρχή της αλληλεγγύης. Αυτή δεν είναι η Ευρώπη την οποία οραματιστήκαμε και οραματιζόμαστε και παραμένουμε αμετακίνητα ευρωπαϊστές, αλλά για μία Ευρώπη των λαών, μία Ευρώπη της κοινωνικής συνοχής, της αλληλεγγύης και των δικαιωμάτων», σημείωσε.

Τόνισε ακόμη ότι δεν μπορεί να συνεχίζεται «αυτό το δυσθεώρητο χάσμα μεταξύ του πλούσιου Βορρά και του φτωχού Νότου», το οποίο, όπως παρατήρησε θέτει σε δοκιμασία όχι μόνο την κοινωνική συνοχή μεταξύ των λαών αλλά και την πολιτική συνοχή. «Η Ευρώπη χρειάζεται αλλαγή κατεύθυνσης. Αυτό είναι το μήνυμά μας, το μήνυμα του Κυπριακού λαού, το μήνυμα του Ελληνικού λαού, το μήνυμα των λαών του Ευρωπαϊκού Νότου», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, ο κ. Ομήρου επανέλαβε ότι η θέση της Λευκωσίας «παραμένει αμετακίνητη»  και ότι η Τουρκία είναι εκείνη η οποία θα πρέπει να μετακινηθεί «από τις άκαμπτες και επεκτατικές της θέσεις σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Κ. Παπούλιας: Η Κύπρος δεν έπρεπε να τύχει αυτής της αντιμετώπισης

Ο κ. Ομήρου έγινε εν συνεχεία δεκτός και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, ο οποίος και του εξέφρασε την αλληλεγγύη της Ελλάδας.

Ο κ. Παπούλιας χαρακτήρισε επιλεκτική την ευρωπαϊκή απόφαση για την Κύπρο, κάτι που, όπως είπε, τον εξόργισε. «Ξέρουμε όλοι πάρα πολύ καλά ότι υπάρχουν χώρες που είναι μπροστά από την Κύπρο και δεν θα έπρεπε η Κύπρος να τύχει αυτής της αντιμετώπισης», σημείωσε.

Με τη σειρά του, ο κ. Ομήρου εξέφρασε τη δυσφορία του για το γεγονός ότι η Κύπρος χρησιμοποιήθηκε «ως πειραματόζωο». Διερωτήθηκε επίσης πώς θα διατηρηθεί η αξιοπιστία του τραπεζικού και οικονομικού συστήματος, όταν υπάρχει αυτό το προηγούμενο, το οποίο, όπως είπε, οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι ομολογούν ότι θα το εφαρμόζουν προσεχώς και σε άλλες χώρες. 

«Άρα λοιπόν, χρειαζόμαστε θεμελιακές αλλαγές, εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Το επαναλαμβάνω γιατί εμείς θεωρούμε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι μπορεί να στηρίξει τους λαούς, να στηρίξει τους εργαζόμενους, τα κοινωνικά και τα πολιτικά δικαιώματα», κατέληξε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή