Άρχισε η αποχώρηση των γαλλικών στρατευμάτων από το Μάλι

Τρίτη, 09 Απριλίου 2013 15:09
REUTERS/LUC GNAGO

Η Γαλλία έχει στόχο να έχει μειώσει στο μισό τη δύναμή της στο Μάλι μέχρι τις εκλογές που είναι ευελπιστεί να πραγματοποιηθούν τον Ιούλιο.

A- A A+

Η Γαλλία προχώρησε σε μία πρώτη, συμβολική αποχώρηση στρατευμάτων από το Μάλι, τρεις μήνες μετά την έναρξη της στρατιωτικής επέμβασης στη χώρα.

Όπως ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Άμυνας, αποχώρησαν περίπου 100 από τις 4.000 στρατιώτες που βρίσκονταν στη χώρα και έφτασαν χθες στην Πάφο της Κύπρου, όπου θα μείνουν για ημέρες. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, οι στρατιώτες που αποχώρησαν ανήκουν σε μονάδες αλεξιπτωτιστών.

Η Γαλλία έχει στόχο να έχει μειώσει στο μισό τη δύναμή της στο Μάλι μέχρι τις εκλογές που είναι ευελπιστέι να πραγματοποιηθούν τον Ιούλιο.

Μέχρι το τέλος της χρονιάς σχεδιάζει να έχουν παραμείνει στη χώρα μόνο 1.000 γάλλοι στρατιώτες και να έχει παραδοθεί ο έλεγχος των επιχειρήσεων στην αφρικανική δύναμη, που αυτή τη στιγμή αριθμεί περίπου 6.300 στρατιώτες.

Η Γαλλία επενέβη στο Μάλι όταν οι ισλαμιστές αντάρτες που είχαν καταλάβει τον βορρά απείλησαν να καταλάβουν την πρωτεύουσα, Μπαμάκο.

Η υπό γαλλική ηγεσία επιχείρηση οδήγησε στην απομάκρυνση των ισλαμιστών από τις πόλεις και τα χωριά του βορρά, ωστόσο πολλοί έχουν βρει καταφύγιο στην έρημο.

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή