Μάλι: Επιχείρηση ευρείας κλίμακας από τους Γάλλους

Στόχος το χτύπημα κέντρου ανεφοδιασμού των ισλαμιστών
Δευτέρα, 08 Απριλίου 2013 17:33
UPD:17:37
REUTERS/LUC GNAGO

Η επιχείρηση θεωρείται η τελευταία μεγάλης κλίμακας στρατιωτική προσπάθεια της Γαλλίας στο έδαφος του Μάλι, πριν να αρχίσει η σταδιακή μείωση της στρατιωτικής της παρουσίας στη χώρα της δυτικής Αφρικής (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις ενάντια στους ισλαμιστές αντάρτες στο βόρειο Μάλι έχουν εξαπολύσει οι γαλλικές δυνάμεις, σύμφωνα με γαλλικές στρατιωτικές πηγές.

Περίπου 1.000 στρατιώτες έχουν εισέλθει σε κοιλάδα η οποία θεωρείται, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, βασική βάση ανεφοδιασμού των ισλαμιστών κοντά στην Γκάο.

Η επιχείρηση θεωρείται η τελευταία μεγάλης κλίμακας στρατιωτική προσπάθεια της Γαλλίας στο έδαφος του Μάλι, πριν να αρχίσει η σταδιακή μείωση της στρατιωτικής της παρουσίας στη χώρα της δυτικής Αφρικής.

Η πόλη Γκάο βρίσκεται περίπου 1.200 χιλιόμετρα βορείως της πρωτεύουσας Μπαμάκο και της αρχαίας πόλης Τιμπουκτού.

Το σχέδιο ονομάζεται «Επιχείρηση Γουστάβος» και έχει ως στόχο την πλήρη εκκαθάριση των περιχώρων της Γκάο από τους εναπομείναντες ισλαμιστές.

Η κίνηση των γαλλικών στρατευμάτων άρχισε την αυγή της Κυριακής και μέχρι στιγμής οι Γάλλοι δεν έχουν έλθει σε σύγκρουση με ισλαμιστές μαχητές, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Περικυκλώσαμε την κοιλάδα βορείως της Γκάο, η οποία θεωρούμε ότι χρησιμεύει σαν βάση αποθήκευσης υλικού από τις ριζοσπαστικές ισλαμιστικές ομάδες και έχουμε αρχίσει μεθοδική έρευνα», δήλωσε στο πρακτορείο ο διοικητής των δυνάμεων του γαλλικού στρατού ξηράς, στρατηγός Μπερνάρ Μπαρερά.

Κυανόκρανοι στη θέση των Γάλλων

Η Γαλλία σχεδιάζει να αρχίσει την απόσυρση των στρατιωτικών της δυνάμεων, οι οποίες ανέρχονται σε 4.000 στρατιώτες μέσα στον Απρίλιο, ενώ στοχεύει μέχρι το τέλος του 2013, να μην διατηρεί στη χώρα περισσότερους από 1000 ενστόλους.

Η αντίστοιχη δύναμη των χωρών της δυτικής Αφρικής στο έδαφος του Μάλι αριθμεί σήμερα 6.300 στρατιώτες.

Ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, έχει προτείνει τη δημιουργία, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ειρηνευτικής δύναμης 11.000 ανδρών αποτελούμενης κυρίως από αφρικανούς στρατιώτες, για την περίοδο μετά τη μείωση της γαλλικής παρουσίας στη χώρα.

Σύμφωνα με τον κ. Μπαν, σε περίπτωση παράλληλης δημιουργίας δύναμης με αποστολή το χτύπημα των ισλαμιστών, οι εναπομείναντες Γάλλοι θα μπορούσαν να ενταχθούν σε αυτήν.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή