Για κίνδυνο πολέμου προειδοποιεί τις ξένες πρεσβείες η Πιονγκγιάνγκ

Εν μέσω κλιμακούμενων εντάσεων
Παρασκευή, 05 Απριλίου 2013 15:05
UPD:20:15
REUTERS/YONHAP
Ένας βορειοκορεάτης στρατιώτης (φωτ. αριστερά) και ένας νοτιοκορεάτης στο χωριό Πανμουντζόμ στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη που χωρίζει τη Βόρεια από τη Νότια Κορέα.
A- A A+

Η Βόρεια Κορέα κάλεσε όλες τις ξένες πρεσβείες στην Πιονγκγιάνγκ οι οποίες επιθυμούν να απομακρύνουν το προσωπικό τους σε περίπτωση πολέμου, να καταθέσουν τα σχέδιά τους μέχρι τις 10 Απριλίου, ισχυριζόμενη ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλειά τους μετά από αυτή την ημερομηνία, σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Η βρετανική πρεσβεία στην Πιονγκγιάνγκ έλαβε ενημέρωση σήμερα από την κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας που αναφέρει ότι η κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των πρεσβειών και των διεθνών οργανισμών στη χώρα στην περίπτωση σύγκρουσης από τις 10 Απριλίου», σύμφωνα με την ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Πιστεύουμε ότι έκαναν αυτό το βήμα στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης ρητορικής τους ότι οι ΗΠΑ αποτελούν απειλή γι' αυτούς. Εξετάζουμε τα επόμενά μας βήματα, συμπεριλαμβανομένης και μιας αλλαγής στις ταξιδιωτικές μας οδηγίες», σύμφωνα με το Φόρεϊν Όφις.

Νωρίτερα, τηλεγράφημα του κινεζικού πρακτορείου Xinhua και δηλώσεις του ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ άφηναν να εννοηθεί ότι είχε συσταθεί στις ξένες πρεσβείες να εξετάσουν το ενδεχόμενο εκκένωσης του προσωπικού τους, λόγω του κινδύνου κλιμάκωσης της κρίσης.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είχε ανακοινώσει ότι η Βόρεια Κορέα είχε «προτείνει στη ρωσική πλευρά να εξετάσει το ενδεχόμενο εκκένωσης του προσωπικού εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Ντένις Σαμσονόφ.

Εν τω μεταξύ, ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων μετέδιδαν ότι ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είπε ότι η Μόσχα είναι σε στενή επαφή με Ουάσιγκτον, Πεκίνο, Σεούλ και Τόκιο σχετικά με τη σύσταση της Πιονγκγιάνγκ για εκκένωση πρεσβειών.

«Η πρόταση έγινε στις πρεσβείες στην Πιονγκγιάνγκ και προσπαθούμε να ξεκαθαρίσουμε την κατάσταση», δήλωσε ο κ. Λαβρόφ στη διάρκεια επίσκεψης στο Ουζμπεκιστάν, σύμφωνα με το Interfax.

«Είμαστε σε στενή επαφή με τους κινέζους εταίρους μας, καθώς και με τους Αμερικανούς, τους Νοτιοκορεάτες και τους Ιάπωνες», πρόσθεσε.

Τηλεγράφημα του πρακτορείου Xinhua ανέφερε ότι οι πρεσβείες κλήθηκαν να ξετάσουν το ενδεχόμενο να απομακρύνουν το προσωπικό τους σε περίπτωση που υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο.

Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Βιέννης, οι κυβερνήσεις είναι υποχρεωμένες να διευκολύνουν την απομάκρυνση του προσωπικού των πρεσβειών σε περίπτωση πολέμου.

Η Βόρεια Κορέα δεν έχει εκδώσει κάποια επίσημη ανακοίνωση που να ξεκαθαρίζει πώς ακριβώς τέθηκε το ζήτημα στις ξένες διπλωματικές αποστολές στο έδαφός της.

Και δεύτερος πύραυλος στις ανατολικές ακτές της Β. Κορέας

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Β. Κορέα: Μετακίνησε δεύτερο πύραυλο στην ανατολική ακτή της

Δεύτερο πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς μετέφερε στην ανατολική της ακτή η Βόρεια Κορέα και τον τοποθέτησε σε κινητό εκτοξευτήρα. Την πληροφορία μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων της Νοτίου Κορέας, επικαλούμενο κυβερνητικό αξιωματούχο στη Σεούλ. Ο πύραυλος, με βεληνεκές 3.000 χιλιομέτρων, μπορεί να πλήξει τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, αλλά με ελαφρά γόμωση ακόμη και το νησί Γκουάμ, όπου υπάρχουν βάσεις των Ηνωμένων Πολιτειών.

Νωρίτερα, το νοτιοκορεατικό πρακτορείο Yonhap, επικαλούμενο κυβερνητικό αξιωματούχο στη Σεούλ, μετέδωσε ότι η Βόρεια Κορέα μετέφερε και δεύτερο πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς στην ανατολική της ακτή και τον τοποθέτησε σε κινητό εκτοξευτήρα.

Το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας, το οποίο επιβεβαίωσε χθες την εγκατάσταση του πρώτου πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς στην ανατολική ακτή της Βόρειας Κορέας, δεν σχολίασε την πληροφορία.

«Επιβεβαιώθηκε ότι η Βόρεια Κορέα μετέφερε με τρένο, στην αρχή της εβδομάδας, δύο πυραύλους Musudan μεσαίου βεληνεκούς προς την ακτή και τους εγκατέστησε σε δύο οχήματα εξοπλισμένα με σύστημα εκτόξευσης», δήλωσε ο νοτιο-κορεάτης αξιωματούχος, σύμφωνα με το Yonhap.

Ο πύραυλος Musudan, ο οποίος αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια στρατιωτικής παρέλασης τον Οκτώβριο του 2010, διαθέτει, θεωρητικά, βεληνεκές 3.000 χιλιομέτρων και την ικανότητα να πλήξει την Νότια Κορέα και την Ιαπωνία.

Το βεληνεκές του μπορεί να φθάσει τα 4.000 εάν έχει ελαφριά γόμωση και, κατά συνέπεια, έχει θεωρητικά την ικανότητα να πλήξει το νησί Γκουάμ στον Ειρηνικό Ωκεανό, όπου βρίσκονται σημαντικές αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις.

Δύο πολεμικά πλοία ανέπτυξε η Νότια Κορέα

REUTERS
Κλιμακώνονται οι εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο

Το νοτιοκορεατικό πρακτορείο Yonhap, επικαλούμενο κυβερνητικό αξιωματούχο στη Σεούλ, μετέδωσε ότι η Βόρεια Κορέα μετέφερε και δεύτερο πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς στην ανατολική της ακτή και τον τοποθέτησε σε κινητό εκτοξευτήρα. Το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας, το οποίο επιβεβαίωσε χθες την εγκατάσταση του πρώτου πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς στην ανατολική ακτή της Βόρειας Κορέας, δεν σχολίασε την πληροφορία.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το Yonhap, η Νότια Κορέα ανέπτυξε δύο πολεμικά πλοία εξοπλισμένα με συστήματα πυραυλικής άμυνας στις ανατολικές και δυτικές ακτές της. Η ίδια πηγή αναφέρει ότι τα δύο πλοία φέρουν το σύστημα Aegis.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο είχε ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι σκόπευε να τοποθετήσει ένα αμυντικό σύστημα πυραύλων, γνωστό και ως THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) στο νησί Γκουάμ, κατά του οποίου είχε εξαπολύσει απειλές η Πιονγκγιάνγκ.

Πάντως, αμερικανικά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν, επικαλούμενα δηλώσεις αξιωματούχων του Πενταγώνου, ότι η Ουάσιγκτον τώρα εξετάζουν την πιθανότητα μήπως κάποιες από τις ενέργειές τους ενίσχυσαν τις εντάσεις. Το CNN αναφέρει ότι αξιωματούχος του Πενταγώνου είπε ότι οι ΗΠΑ θα επιχειρήσουν τώρα «να χαμηλώσουν τους τόνους» στη ρητορική τους.

«Αβάσιμες απειλές»

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
ΗΠΑ: Ασκήσεις ραδιοβιοχημικού πολέμου στη Ν. Κορέα

Άνδρες του 23ου τάγματος ραδιοβιοχημικού πολέμου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων πραγματοποίησαν επίδειξη της χρήσης των ειδικών στολών προστασίας, κατά τη διάρκεια κοινής άσκησης με τις δυνάμεις της Νότιας Κορέας. Παράλληλα, οι Ηνωμένες Πολιτείες ενισχύουν την αντιπυραυλική τους άμυνα με την ανάπτυξη συστοιχίας πυραύλων στο νησί Γκουάμ ως απάντηση στις κλιμακούμενες απειλές της Πιονγιάνγκ.

Οι απειλές που εξαπέλυσε αυτή την εβδομάδα η Βόρεια Κορέα για χτύπημα των ΗΠΑ με πυρηνικά όπλα είναι αβάσιμες, καθώς το απομονωμένο έθνος δεν έχει τα απαραίτητα μέσα προκειμένου να προβεί σε μια τέτοια πράξη, υποστηρίζουν δυτικοί αξιωματούχοι και ειδικοί σε θέματα ασφαλείας που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters.

Η Πιονγκγιάνγκ έχει αργά αλλά σταθερά ενισχύσει τις δυνατότητες των πυραύλων της τα τελευταία χρόνια και αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι μπορεί να είναι σε θέση να χτυπήσει περιοχές και πολιτείες των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των Γκουάμ, Αλάσκα και Χαβάη.

Ορισμένοι ειδικοί τονίζουν ότι ακόμα και αυτό το ενδεχόμενο είναι ανησυχητικό. Όπως υποστηρίζουν αξιωματούχοι, δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία ότι η Βόρεια Κορέα έχει πραγματοποιήσει επιτυχημένες δοκιμές των πυρηνικών της όπλων που μπορούν να τοποθετηθούν σε πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, κάτι που οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα έχουν καταφέρει δεκαετίες πριν. Όπως αναφέρουν οι αξιωματούχοι, η Βόρεια Κορέα θα μπορούσε να είναι σε θέση να πλήξει κάποιο μέρος των ΗΠΑ, αλλά όχι την ηπειρωτική ενδοχώρα και όχι με πυρηνικά όπλα.

REUTERS

Οι απειλές που έχει εκτοξεύσει εναντίον των ΗΠΑ ο νέος ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ-ουν, «εκφράζουν πιθανώς αλαζονεία», δήλωσε ο Γκάρι Σάμορ, μέχρι πρόσφατα μέλος του προσωπικού ασφαλείας του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα σε θέματα πυρηνικής ενέργειας.

«Είναι εξαιρετικά απίθανο να έχουν στην κατοχή τους ένα πύραυλο με πυρηνικά, ο οποίος θα μπορούσε να φτάσει στις ΗΠΑ», δήλωσε ο κ. Σαμόρ. Οι βορειοκορεάτες «δεν είναι αυτοκαταστροφικοί. Γνωρίζουν ότι κάθε είδος άμεσης επίθεσης (στις ΗΠΑ) θα σημάνει το τέλος της χώρας τους», υπογράμμισε ο κ. Σάμορ.

Παραμένει στη Β. Κορέα το προσωπικό του ΟΗΕ

Το προσωπικό του ΟΗΕ το οποίο απασχολείται εντός της Βόρειας Κορέας θα παραμείνει στη θέση του μέχρι νεωτέρας, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Μάρτιν Νεζίρσκι.

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ σημείωσε παράλληλα ότι ο γενικός γραμματέας του οργανισμού, Μπαν Κι Μουν, είναι «βαθιά ανήσυχος» για την κλιμακούμενη ένταση στη χερσόνησο της Κορέας.

«Το προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών στη ΛΔ της Κορέας θα παραμείνει προς εκτέλεση του ανθρωπιστικού και αναπτυξιακού του έργου στη χώρα», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Νεζίρσκι.

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή