Πληροφορίες για ανάπτυξη δύο βορειοκορεατικών πυραύλων στα ανατολικά

Παρασκευή, 05 Απριλίου 2013 13:20
UPD:13:52
EPA/KCNA

Οχημα φορέας του πυραύλου Musudan σε στρατιωτική παρέλαση στην Πιονγκγιάνγκ, τον Οκτώβριο του 2010. Σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, επικαλούμενο κυβερνητικό αξιωματούχο στη Σεούλ, το αυταρχικό καθεστώς της Βόρειας Κορέας μετέφερε και δεύτερο πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς στην ανατολική της ακτή και τον τοποθέτησε σε κινητό εκτοξευτήρα.

A- A A+

Η Βόρεια Κορέα μετέφερε και δεύτερο πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς στην ανατολική της ακτή και τον τοποθέτησε σε κινητό εκτοξευτήρα, μετέδωσε το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, επικαλούμενο κυβερνητικό αξιωματούχο στη Σεούλ.

Το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας, το οποίο επιβεβαίωσε χθες την εγκατάσταση του πρώτου πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς στην ανατολική ακτή της Βόρειας Κορέας, δεν σχολίασε την πληροφορία.

«Επιβεβαιώθηκε ότι η Βόρεια Κορέα μετέφερε με τρένο, στην αρχή της εβδομάδας, δύο πυραύλους Musudan μεσαίου βεληνεκούς προς την ακτή και τους εγκατέστησε σε δύο οχήματα εξοπλισμένα με σύστημα εκτόξευσης», δήλωσε ο νοτιο-κορεάτης αξιωματούχος, σύμφωνα με το Yonhap.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Β. Κορέα: Μετακίνησε δεύτερο πύραυλο στην ανατολική ακτή της

Δεύτερο πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς μετέφερε στην ανατολική της ακτή η Βόρεια Κορέα και τον τοποθέτησε σε κινητό εκτοξευτήρα. Την πληροφορία μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων της Νοτίου Κορέας, επικαλούμενο κυβερνητικό αξιωματούχο στη Σεούλ. Ο πύραυλος, με βεληνεκές 3.000 χιλιομέτρων, μπορεί να πλήξει τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, αλλά με ελαφρά γόμωση ακόμη και το νησί Γκουάμ, όπου υπάρχουν βάσεις των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο πύραυλος Musudan, ο οποίος αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια στρατιωτικής παρέλασης τον Οκτώβριο του 2010, διαθέτει, θεωρητικά, βεληνεκές 3.000 χιλιομέτρων και την ικανότητα να πλήξει την Νότια Κορέα και την Ιαπωνία.

Το βεληνεκές του μπορεί να φθάσει τα 4.000 εάν έχει ελαφριά γόμωση και, κατά συνέπεια, έχει θεωρητικά την ικανότητα να πλήξει το νησί Γκουάμ στον Ειρηνικό Ωκεανό, όπου βρίσκονται σημαντικές αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις.

Ο νοτιοκορεατικός και ο ιαπωνικός Τύπος ανέφεραν χθες ότι η Νότια Κορέα φαίνεται ότι έχει εγκαταστήσει στην ανατολική της ακτή ολόκληρη συστοιχία πυραύλων Musudan.

Στρατιωτικές πηγές της Νότιας Κορέας δήλωσαν στο Yonhap ότι η Πιονγκγιάνγκ είναι πιθανόν να εκτοξεύσει πύραυλο στις 15 Απριλίου, στην επέτειο της γέννησης του ιδρυτή του βορειοκορεατικού κομμουνιστικού καθεστώτος Κιμ Ιλ-Σουνγκ, που πέθανε το 1994.

Δύο πολεμικά πλοία ανέπτυξε η Νότια Κορέα

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το Yonhap, η Νότια Κορέα ανέπτυξε δύο πολεμικά πλοία εξοπλισμένα με συστήματα πυραυλικής άμυνας στις ανατολικές και δυτικές ακτές της. Η ίδια πηγή αναφέρει ότι τα δύο πλοία φέρουν το σύστημα Aegis.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο είχε ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι σκόπευε να τοποθετήσει ένα αμυντικό σύστημα πυραύλων, γνωστό και ως THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) στο νησί Γκουάμ, κατά του οποίου είχε εξαπολύσει απειλές η Πιονγκγιάνγκ.

Πάντως, αμερικανικά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν, επικαλούμενα δηλώσεις αξιωματούχων του Πενταγώνου, ότι η Ουάσιγκτον τώρα εξετάζουν την πιθανότητα μήπως κάποιες από τις ενέργειές τους ενίσχυσαν τις εντάσεις. Το CNN αναφέρει ότι αξιωματούχος του Πενταγώνου είπε ότι οι ΗΠΑ θα επιχειρήσουν τώρα «να χαμηλώσουν τους τόνους» στη ρητορική τους.

Να εξετάσει το ενδεχόμενο εκκένωσης της πρεσβείας της ζήτησε η Β. Κορέα από τη Ρωσία

Εν τω μεταξύ, η Βόρεια Κορέα ζήτησε από τη Ρωσία να εξετάσει το ενδεχόμενο εκκένωσης της πρεσβείας της στην Πιονγκγιάνγκ λόγω των κλιμακούμενων εντάσεων στην Κορεατική Χερσόνησο, σύμφωνα με εκπρόσωπο της πρεσβείας.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Μόσχα εξετάζει τη σύσταση αυτή αλλά δεν σχεδιάζει να εκκενώσει την πρεσβεία της σε αυτό το στάδιο.

«Αβάσιμες απειλές»

Οι απειλές που εξαπέλυσε αυτή την εβδομάδα η Βόρεια Κορέα για χτύπημα των ΗΠΑ με πυρηνικά όπλα είναι αβάσιμες, καθώς το απομονωμένο έθνος δεν έχει τα απαραίτητα μέσα προκειμένου να προβεί σε μια τέτοια πράξη, υποστηρίζουν δυτικοί αξιωματούχοι και ειδικοί σε θέματα ασφαλείας που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters.

Η Πιονγκγιάνγκ έχει αργά αλλά σταθερά ενισχύσει τις δυνατότητες των πυραύλων της τα τελευταία χρόνια και αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι μπορεί να είναι σε θέση να χτυπήσει περιοχές και πολιτείες των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των Γκουάμ, Αλάσκα και Χαβάη.

Ορισμένοι ειδικοί τονίζουν ότι ακόμα και αυτό το ενδεχόμενο είναι ανησυχητικό. Όπως υποστηρίζουν αξιωματούχοι, δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία ότι η Βόρεια Κορέα έχει πραγματοποιήσει επιτυχημένες δοκιμές των πυρηνικών της όπλων που μπορούν να τοποθετηθούν σε πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, κάτι που οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα έχουν καταφέρει δεκαετίες πριν. Όπως αναφέρουν οι αξιωματούχοι, η Βόρεια Κορέα θα μπορούσε να είναι σε θέση να πλήξει κάποιο μέρος των ΗΠΑ, αλλά όχι την ηπειρωτική ενδοχώρα και όχι με πυρηνικά όπλα.

Οι απειλές που έχει εκτοξεύσει εναντίον των ΗΠΑ ο νέος ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ-ουν, «εκφράζουν πιθανώς αλαζονεία», δήλωσε ο Γκάρι Σάμορ, μέχρι πρόσφατα μέλος του προσωπικού ασφαλείας του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα σε θέματα πυρηνικής ενέργειας.

«Είναι εξαιρετικά απίθανο να έχουν στην κατοχή τους ένα πύραυλο με πυρηνικά, ο οποίος θα μπορούσε να φτάσει στις ΗΠΑ», δήλωσε ο κ. Σαμόρ. Οι βορειοκορεάτες «δεν είναι αυτοκαταστροφικοί. Γνωρίζουν ότι κάθε είδος άμεσης επίθεσης (στις ΗΠΑ) θα σημάνει το τέλος της χώρας τους», υπογράμμισε ο κ. Σάμορ.

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή