Κύπρος: Σε αναζήτηση plan B

Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2013 10:56

 Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Χρ. Στυλιανίδης ανακοίνωσε πως μια ομάδα τεχνοκρατών από κάθε κόμμα θα συμμετάσχει σε σύσκεψη στην κεντρική τράπεζα της Κύπρου προκειμένου να συζητηθεί ένα σχέδιο Β για την εξεύρεση του ποσού των 5,8 δισ. ευρώ, τα οποία θα αντλούνταν από τη φορολόγηση των καταθέσεων.

A- A A+

Συνεχείς είναι οι διεργασίες στην Κύπρο για την κατάρτιση ενός σχεδίου Β' μετά από την καταψήφιση του νομοσχεδίου για την επιβολή φόρου στις καταθέσεις από την κυπριακή Βουλή.

Μετά από την ολοκλήρωση της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρίστος Στυλιανίδης, ανακοίνωσε πως μια ομάδα τεχνοκρατών από κάθε κόμμα μετέβη στην κεντρική τράπεζα της Κύπρου προκειμένου να συζητηθεί ένα σχέδιο Β' αναφορικά με τη χρηματοδότηση και τη μείωση των 5,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, που θα αντλούνταν από τη φορολόγηση των καταθέσεων.

«Γίνεται μια προσπάθεια τόσο σε τεχνοκρατικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, κυρίως όμως σε τεχνοκρατικό επίπεδο, να αξιολογηθούν, να μελετηθούν κάποιες εναλλακτικές προτάσεις και σκέψεις για το πώς προχωρούμε μετά την χθεσινή απόρριψη από τη Βουλή της συμφωνίας του Eurogroup», δήλωσε ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαΐδης εξερχόμενος από τη σύσκεψη.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Προς εναλλακτικό σενάριο η Κύπρος για άρση του αδιεξόδου

Αγώνα δρόμου καταβάλλει η κυβέρνηση της Κύπρου για την εξεύρεση λύσης μετά το «όχι» που είπε η Βουλή στην πρόταση του Eurogroup για το κούρεμα των καταθέσεων. Στο Προεδρικό Μέγαρο πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους αρχηγούς των κομμάτων, ενώ ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε και στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου με τη συμμετοχή εκπροσώπων των κομμάτων και εμπειρογνωμόνων. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Λευκωσία ζητά λύση στο αδιέξοδο μέσω ίδιων πόρων αν και κρατά τα χαρτιά της κλειστά για το «Σχέδιο Β».

Εν τω μεταξύ, λίγο πριν από τις 12 το μεσημέρι πέρασαν το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου οι επικεφαλής της τρόικας για την προγραμματισμένη συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, η οποία ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 13.30, χωρίς να υπάρξουν πληροφορίες για τα ζητήματα τα οποία συζητήθηκαν.

Οι επικεφαλής της τρόικας θα έχουν συνέχεια επαφές στη Βουλή των Αντιπροσώπων αλλά και στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.

Μ. Σαρρής: Καμία απόφαση ακόμα για το ρωσικό δάνειο

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις των υπουργών Οικονομικών στη Μόσχα

Στη Μόσχα είναι στραμμένα τα βλέμματα των Κυπρίων αλλά και της Ευρώπης, μετά το ηχηρό «όχι» της Κυπριακής Βουλής στο πακέτο διάσωσης και το κούρεμα των καταθέσεων. Ο κύπριος υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής βρίσκεται στη ρωσική πρωτεύουσα για συνομιλίες με τον ομόλογό του Αντόν Σιλουάνοφ με αντικείμενο μια νέα δανειακή σύμβαση.

Την ίδια ώρα, ο κύπριος υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής βρίσκεται στη Μόσχα όπου έχει επαφές σχετικά με την παράταση του δανείου που έχει χορηγήσει στην Κύπρο από τη Ρωσία, ενώ ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απηύθυνε πρόσκληση στον κ. Αναστασιάδη να επισκεφθεί τη Μόσχα όποτε εκείνος το επιθυμεί.

Ο κ. Σαρρής δήλωσε ότι δεν έχει ληφθεί ακόμα καμία απόφαση και πως οι συζητήσεις θα συνεχιστούν. «Είχαμε μια πολύ ειλικρινή συζήτηση, τονίσαμε πόσο δύσκολη είναι η κατάταση», ανέφερε μετά  από τη συνάντηση με τον ρώσο ομόλογό του, Αντόν Σιλουάνοφ.

«Θα συνεχίσουμε τις συνομιλίες προκειμένου να βρούμε μια λύση, με την οποία ελπίζουμε να τύχουμε κάποιας στήριξης», ανέφερε ο κύπριος ΥΠΟΙΚ, προσθέτοντας πως κατά τη σημερινή συνάντηση «δεν υπήρξαν προσφορές, τίποτα συγκεκριμένο». «Είμαστε ευτυχείς που έγινε μια καλή αρχή», είπε ο κ. Σαρρής.

Η Κύπρος έχει ζητήσει από τη Ρωσία πενταετή παράταση του υφιστάμενου δανείου των 2,5 δισ. ευρώ που λήγει το 2016 καθώς και μείωση του επιτοκίου που βρίσκεται στο 4,5%.

Στη Μόσχα μεταβαίνει σήμερα και ο κύπριος υπουργός Εμπορίου, Τουρισμού και Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης. Το ταξίδι του ήταν προγραμματισμένο, λόγω της έκθεσης τουρισμού στη ρωσική πρωτεύουσα, ωστόσο δεδομένων των εξελίξεων αποκτά πρόσθετη σημασία.

Εξάλλου, σύμφωνα με το ΡΙΚ, στη ρωσική πρωτεύουσα βρίσκεται για επαφές κλιμάκιο υψηλόβαθμων στελεχών της Λαϊκής Τράπεζας. Πηγή από την τράπεζα εκτιμά ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για θετική κατάληξη στη μεγαλύτερη τραπεζική συμφωνία, που κυοφορείται τους τελευταίους μήνες.

Χρυσόστομος: Στη διάθεση του τόπου η περιουσία της Εκκλησίας

YOUTUBE/SIGMA LIVE

Στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων, νωρίς το πρωί ο κύπριος πρόεδρος συναντήθηκε και με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο, ο οποίος δήλωσε ότι η περιουσία της εκκλησίας είναι στη διάθεση του τόπου «για να στηριχθεί ο λαός μας, να μην καταρρεύσει το τραπεζικό μας σύστημα. Να σταθούμε στα δικά μας πόδια».

Ο κ. Χρυσόστομος ανακοίνωσε ότι υπέβαλε συγκεκριμένη πρόταση εξόδου από την κρίση, η οποία προβλέπει την έκδοση κρατικών ομολόγων.

Όπως εξήγησε, μπορεί να υποθηκευθεί όλη η περιουσία της Εκκλησίας, η οποία, όπως τόνισε, είναι τεραστίων διαστάσεων, και το αντίτιμο να επενδυθεί σε κρατικά ομόλογα. Πρόσθεσε ότι όλες οι Μητροπόλεις, τα Μοναστήρια και οι ενορίες θα πάρουν ομόλογα.

Ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος εκτίμησε ότι η όλη κατάσταση είναι διαχειρίσιμη και συνεχάρη παράλλα τους βουλευτές για την ορθή, όπως είπε, απόφαση που έλαβαν χθες, στέλνοντας μήνυμα στην Ευρώπη ότι πρέπει να μάθει επιτέλους να σέβεται και τους μικρούς.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή