Αύξηση της ιρανικής βοήθειας προς τη Δαμασκό διαπιστώνει η Δύση

Όλο και βαθύτερο χαρακτήρα σύγκρουσης σουνιτών - σιιτών λαμβάνει ο συριακός εμφύλιος
Πέμπτη, 14 Μαρτίου 2013 15:43
REUTERS/GEORGE OURFALIAN

Στρατιώτες των δυνάμεων του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ-Ασαντ σηκώνουν τα όπλα τους μετά τη συγκέντρωσή τους στην περιοχή Khan al-Assal, κοντά στο Χαλέπι (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Σημαντική αύξηση της ροής ιρανικών όπλων προς το καθεστώς Άσαντ της Συρίας τους τελευταίους μήνες διαπιστώνουν δυτικοί διπλωμάτες, σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Οι διπλωμάτες κάνουν λόγο για ενίσχυση της Δαμασκού από το Ιράν και τη Ρωσία, η οποία «κρατάει το καθεστώς στη ζωή», ενώ εντείνεται ο εσωτερικός διχασμός και η εμφύλια διαμάχη στη χώρα της Μέσης Ανατολής.

Τα ιρανικά όπλα, σύμφωνα με τις πηγές του Reuters, φθάνουν στη Συρία μέσω του Ιράκ, αλλά και μέσω άλλων οδών, μεταξύ άλλων της Τουρκίας και του Λιβάνου.

Ο εξοπλισμός των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων γίνεται κατά παράβαση του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ προς τη Συρία.

Ιρακινοί και τούρκοι αξιωματούχοι απέρριψαν τις σχετικές αιτιάσεις.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Γαλλικές πιέσεις για άρση του εμπάργκο όπλων προς τους σύρους αντάρτες

Δύο χρόνια συμπληρώνονται την Παρασκευή από την έναρξη της αιματοχυσίας στην Συρία και τώρα η Γαλλία και η Βρετανία ασκούν πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να αρθεί το εμπάργκο, για να παρασχεθούν όπλα στα μέλη της αντιπολίτευσης που μάχονται εναντίον του καθεστώτος του Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Η αύξηση της βοήθειας της Τεχεράνης προς τη Δαμασκό, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της δυτικής διπλωματίας, πιθανόν να θέτει το ζήτημα του συριακού εμφυλίου σε νέες βάσεις.

Η σύγκρουσή μετατρέπεται όλο και περισσότερο σε σύγκρουση σουνιτών – σιιτών, ειδικά μετά την φερόμενη εμπλοκή της σιιτικής Χεζμπολάχ του Λιβάνου σε επιχειρήσεις κατά του σουνιτικού Ελεύθερου Συριακού Στρατού σε συριακό έδαφος, προς βοήθεια του καθεστώτος Άσαντ.

Έκθεση δυτικής υπηρεσίας πληροφοριών η οποία είχε βρεθεί στα χέρια του Reuters το Σεπτέμβριο, σημείωνε ότι το Ιράν χρησιμοποιούσε πολιτικά αεροσκάφη για τη μεταφορά στρατιωτικού προσωπικού και μεγάλων ποσοτήτων όπλων διαμέσου του ιρακινού εναέριου χώρου στη Δαμασκό.

Το Ιράκ είχε αρνηθεί το γεγονός και στη συνέχεια είχε προχωρήσει σε έλεγχο ιρανικού αεροσκάφους, ανακοινώνοντας ότι δεν είχε ανακαλύψει ιρανικά όπλα κατά την έρευνα η οποία διεξήχθη.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή