Έτοιμος για συνομιλίες με τη «μη ένοπλη αντιπολίτευση» ο Άσαντ

Κυριακή, 03 Μαρτίου 2013 07:08
REUTERS/SANA

Ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ.

A- A A+

Πρόθυμος να συμμετάσχει σε συνομιλίες με τη μη ένοπλη αντιπολίτευση εμφανίζεται ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ σε συνέντευξή του στους Sunday Times, αποκλείοντας πάντως το ενδεχόμενο να παραιτηθεί.

«Είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε με όλον τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων και των ανταρτών που έχουν αφήσει τα όπλα», τόνισε ο Ασαντ στην συνέντευξη που παραχώρησε στην βρετανική εφημερίδα την περασμένη εβδομάδα από την κατοικία του στην Βηρυτό.

«Μπορούμε να έχουμε διάλογο με την αντιπολίτευση, αλλά όχι με τους τρομοκράτες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη διάρκεια επίσκεψής του στη Μόσχα, στα τέλη Φεβρουαρίου, ο σύρος υπουργός Εξωτερικών Ουαλίντ αλ-Μουάλεμ δήλωσε πως το καθεστώς της Δαμασκού είναι έτοιμο για διάλογο με τους αντάρτες ώστε να τερματιστούν οι συγκρούσεις. Οι αντικαθεστωτικοί απέρριψαν κάθε διαπραγμάτευση αν δεν παραιτηθεί ο Ασαντ.

Ωστόσο, ο σύρος πρόεδρος απέκλεισε για μια ακόμα φορά κατηγορηματικά την πιθανότητα αυτή.

«Κανείς πατριώτης δεν μπορεί να διανοηθεί ότι θα ζήσει μακριά από τη χώρα του. Είμαι όπως όλοι οι σύροι πατριώτες», σημείωσε. Όπως υποστήριξε ο Άσαντ, το να εγκαταλείψει την εξουσία δεν θα επιλύσει την σημερινή κρίση στη Συρία.

Ο πρόεδρος Ασαντ εξαπέλυσε βολές και κατά Λονδίνου, επικρίνοντας τη στάση του στη συριακή κρίση. «Πως μπορούμε να περιμένουμε από την βρετανική κυβέρνηση θα περιορίσει τη βία, όταν η ίδια θέλει να στείλει στρατιωτικό υλικό στους τρομοκράτες και δεν προσπαθεί να διευκολύνει τον διάλογο ανάμεσα στους Σύρους», παρατήρησε.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή