Ανοικτή παρέμεινε χθες η «πόρτα» της νέας ρύθμισης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία, με την τρόικα όμως να επιμένει σε περιοριστικές ρυθμίσεις και το θέμα να παραμένει υπό εξέταση για την αναζήτηση μιας συμβιβαστικής λύσης.
Σε συνάντηση που είχαν χθες οι Γενικοί Γραμματείς Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Παναγιώτης Κοκκόρης και Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, με το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας, και τη συμμετοχή εκπροσώπων των διοικήσεων του ΙΚΑ και του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων, εξετάσθηκαν δύο σενάρια που αφορούν στις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Συγκεκριμένα, παρουσιάσθηκαν από ελληνικής πλευράς μια πάγια ρύθμιση, με 18 έως 36 δόσεις, ανάλογα με το ποσό της οφειλής και μια άλλη ρύθμιση «τελευταίας ευκαιρίας» με 60 δόσεις, σε περιπτώσεις διαπιστωμένης οικονομικής δυσπραγίας.
Η τρόικα εμφανίζεται διαλλακτική σε ό,τι αφορά στην πάγια ρύθμιση, επιμένοντας όμως οι δόσεις, να ξεκινούν από τις 12. Σε ό,τι αφορά στη ρύθμιση «της τελευταίας ευκαιρίας» η τρόικα εμφανίζεται πιο διστακτική. Συζητάει πολύ λιγότερες δόσεις (να μην υπερβαίνουν τις 36), αυστηρούς όρους και εγγυήσεις για επιτυχή έκβαση. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η τρόικα ζητάει, με περιοριστική λογική, ίδιο αριθμό δόσεων για ασφαλιστικές και φορολογικές οφειλές, στην προοπτική και του ενιαίου συστήματος είσπραξης όλων των οφειλών που προβλέπεται στο μνημόνιο.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν, ότι η τρόικα ζητάει για οφειλές από 50.000 μέχρι 100.000 οικονομικές μελέτες, που αν δεν τηρηθούν να προβλέπεται διαδικασία αναγκαστικών μέτρων, ενώ για οφειλές πάνω από 100.000 να απαιτούνται αναλυτικά οικονομικά στοιχεία που θα πιστοποιούνται από τρίτους (τράπεζες). Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν σήμερα, σε τεχνικό επίπεδο και πάλι, με νέα συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών και κυβερνητικές πηγές να αναφέρουν ότι υπάρχει διάθεση συμφωνίας.
Εν τω μεταξύ, εντός των στόχων που έχουν τεθεί, από τις δανειακές συμβάσεις, φαίνεται να βρίσκεται η κυβέρνηση τον τομέα της Υγείας, με βάση την αξιολόγηση της τρόικας. Σύμφωνα με πηγές, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες στο Υπουργείο Υγείας, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης κ. Ματίας Μορς φέρεται να δήλωσε ότι οι στόχοι έχουν επιτευχθεί και ότι με εμφατικό τρόπο, θέλοντας να δείξει το βαθμό προσαρμογή στα συμφωνηθέντα, παρατήρησε πως «την επόμενη φορά ίσως δεν θα έχουμε θέμα να συζητήσουμε».
Σύμφωνα με πληροφορίες, η αναγνώριση από την πλευρά του εκπροσώπου των δανειστών, αφορά στους στόχους συγκράτησης της φαρμακευτικής δαπάνης, τις προμήθειες των νοσοκομείων, την αναβάθμιση του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και την απλούστευση του συστήματος τιμολόγησης των φαρμάκων.
Φάρμακα σε σούπερ μάρκετ
Σύμφωνα με πληροφορίες στη χθεσινή συνάντηση συζητήθηκε και το θέμα των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, για τα οποία ο κ. Μορς επανέλαβε την αξίωση να διατίθενται και από τα πολυκαταστήματα (σουπερ μάρκετ), με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λυκουρέντζο να προβάλει ενστάσεις και να επιχειρηματολογεί για τη απόρριψη της πρότασης. Στη συνάντηση τέλος, ετέθη και το θέμα της μείωσης του αριθμού των γιατρών που απασχολούνται στον ΕΟΠΥΥ, με την ελληνική πλευρά να υποστηρίζει ότι με τις αποχωρήσεις και την κατάργηση των διπλών συμβάσεων θα επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί και δεν θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα.
«Θρίλερ» στη φορολογία
Σε θρίλερ εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα, οι επικεφαλής της οποίας αρνούνται οποιαδήποτε παρέμβαση σε θέματα φορολογίας που θα έστελνε μήνυμα «χαλάρωσης» στην αγορά. Έτσι, στον «αέρα» βρίσκονται ακόμη η ρύθμιση των ληξιπροθέσμων χρεών προς το Δημόσιο, αλλά και η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και του ΕΦΚ στο πετρέλαιο, θέματα τα οποία θα βρεθούν εκ νέου στο τραπέζι των σημερινών και αυριανών συναντήσεων που θα έχουν τα τεχνικά κλιμάκια με τους εκπροσώπους του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή εν όψει και της κρίσιμης συνάντησης των επικεφαλής της τρόικας με τον υπουργό, Γιάννη Στουρνάρα, την Κυριακή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όσον αφορά το θέμα των ληξιπροθέσμων χρεών, όπως ανέφεραν στελέχη του υπουργείου που έχουν γνώση των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται, η διάσταση μεταξύ των δύο πλευρών επικεντρώνεται κυρίως στον αριθμό των δόσεων και όχι στο ελάχιστο ποσό κάθε δόσης.
Ανησυχία για «μποτιλιάρισμα» αποκρατικοποιήσεων
Εμπλοκή και στο τμήμα του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων που αφορά κρατικές επιχειρήσεις, στις οποίες η Κομισιόν έχει εντοπίσει παράνομες κρατικές επιδοτήσεις, διαπίστωσε, κατά τη χθεσινή του επίσκεψη στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), κλιμάκιο της τρόικας.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι επικεφαλής του Ταμείου ομολόγησαν ότι υπάρχει ακόμα ανοικτή διαβούλευση για κρατικές ενισχύσεις ύψους 150 εκατ. ευρώ προς τη Λάρκο, περίπου 15-20 εκατ. ευρώ για την Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα ΑΕ, ενώ θέμα παράνομων κρατικών επιδοτήσεων προκύπτει και με την ΕΛΒΟ.
Το πρόβλημα, όπως εντοπίστηκε από την τρόικα, δεν αφορά τόσο τα έσοδα από τις επιχειρήσεις αυτές. Εκείνο για το οποίο ανησυχούν οι εκπρόσωποι των δανειστών είναι ότι η συγκέντρωση πολλών διαγωνισμών για το δεύτερο τρίμηνο του χρόνου είναι πιθανόν να καθυστερήσει και άλλες μεγάλες αποκρατικοποιήσεις, οι οποίες θα έχουν σημαντική συνεισφορά στον ετήσιο στόχο των εσόδων. Αν δηλαδή Λάρκο, ΕΛΒΟ και ΕΑΣ περάσουν ως υποχρεώσεις για το β τρίμηνο του χρόνου, οι διαγωνισμοί που θα πρέπει να ξεκινήσουν μέσα σε τρεις μήνες φτάνουν συνολικά τους 15.
Δικλίδα για τα απόρρητα
Την ίδια ώρα, με νέα τροποποίηση που παρέχει πρόσθετες δικλίδες ασφαλείας, υπερψηφίστηκε, χθες, από την Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, η οποία υποχρεώνει τις υπό αποκρατικοποίηση εταιρείες να αποκαλύπτουν στοιχεία τους σε υποψήφιους επενδυτές και στο ΤΑΙΠΕΔ.
Οπως ορίζει η νέα ρύθμιση, οι υπό αποκρατικοποίηση εταιρείες θα είναι υποχρεωμένες, εφεξής, να αποκαλύπτουν στοιχεία μόνο στους «προεπιλεγέντες» επενδυτές και όχι γενικώς σε κάθε υποψήφιο. Επίσης, κατόπιν σχετικού αιτήματος βουλευτών, εξαιρούνται από τη ρύθμιση οι πληροφορίες που αφορούν ή σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια και την άμυνα της χώρας. Στην περίπτωση δε της ΕΑΣ και της ΕΛΒΟ, προβλέπεται ότι η παροχή πληροφοριών θα χορηγείται μόνο έπειτα από σχετική έγκριση του υπουργού Εθνικής Αμυνας. Η τροπολογία είχε ενταχθεί στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ που αυστηροποιεί τις ρυθμίσεις για την παράνομη υλοτομία, το οποίο υπερψηφίστηκε, χθες, κατά πλειοψηφία.
ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ - [email protected]
Ετοιμο το σχέδιο για αδρανείς καταθέσεις
Στην κυριότητα του Δημοσίου περνούν οι αδρανείς καταθέσεις, με την ψήφιση και ισχύ του νομοσχεδίου που έχει ετοιμάσει το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο παράλληλα καθιερώνει την προσωρινή σύνταξη για τους συνταξιούχους του Δημοσίου.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, κατέθεσε χθες στη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης το σχέδιο νόμου με τίτλο «Ρυθμίσεις για την τροποποίηση και τη βελτίωση συνταξιοδοτικών, δημοσιονομικών, διοικητικών και λοιπών διατάξεων του υπουργείου Οικονομικών», το οποίο σύντομα θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή. Σε ό,τι αφορά τις αδρανείς καταθέσεις, σύμφωνα με τον ορισμό του νομοσχεδίου, αδρανής καταθετικός λογαριασμός είναι εκείνος στον οποίο δεν έχει πραγματοποιηθεί αποδεδειγμένα καμία πραγματική συναλλαγή από τους δικαιούχους καταθέτες για χρονικό διάστημα είκοσι (20) ετών.
Για τις προσωρινές συντάξεις προβλέπει ότι όσοι συνταξιοδοτούνται από το Δημόσιο θα λαμβάνουν προκαταβολή ίση με το 50% του βασικού μισθού του μισθολογικού κλιμακίου ή του βαθμού που έφερε ο υπάλληλος ή ο στρατιωτικός κατά το χρόνο της αποχώρησής του από την υπηρεσία, προσαυξημένου με το 50% του τυχόν καταβαλλόμενου επιδόματος χρόνου υπηρεσίας.