Προειδοποίηση EEA για περισσότερες πλημμύρες στην Ευρώπη

Στις πόλεις «αυξημένου κινδύνου» η Θεσσαλονίκη
Τρίτη, 05 Μαρτίου 2013 11:17
REUTERS/OGNEN TEOFILOVSKI
A- A A+

Για αύξηση των πλημμυρών στην Ευρώπη μέσα στις επόμενες δεκαετίες, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, αλλά και της αστικής επέκτασης, προειδοποιεί ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος (EEA), μέσω ενός νέου χάρτη που έδωσε στη δημοσιότητα και ο οποίος ρίχνει φως σε κάποιες από τις συνθήκες που θα μπορούσαν να επιτείνουν το πρόβλημα.

Ο χάρτης, προϊόν του διαδραστικού εργαλείου χαρτογράφησης Eye on Earth, δείχνει με κόκκινο τις ευρωπαϊκές πόλεις, το έδαφος των οποίων είναι δομημένο – ή «σφραγισμένο» - σε ποσοστό μεγαλύτερο του 75%. Σε αυτές συγκαταλέγεται το Παρίσι, το Βουκουρέστι, η Βαρκελώνη, αλλά και η Θεσσαλονίκη (με ποσοστό 87,7%) και ο δήμος του Πειραιά (με 87,5%). Η Αθήνα αποτυπώνεται με μια κίτρινη κουκίδα και με ποσοστό σφράγισης του εδάφους 72,2%.

EYE ON EARTH

Ο χάρτης, προϊόν του διαδραστικού εργαλείου χαρτογράφησης Eye on Earth, δείχνει με κόκκινο τις ευρωπαϊκές πόλεις, το έδαφος των οποίων είναι δομημένο – ή «σφραγισμένο» - σε ποσοστό μεγαλύτερο του 75%.

Όπως εξηγεί ο EEA, κατά τη διάρκεια έντονης βροχόπτωσης, οι πόλεις ενδέχεται να πλημμυρίσουν εάν το νερό δεν μπορεί να απορροφηθεί από το έδαφος ή το αποχετευτικό δίκτυο. Όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό τσιμεντοποίησης μιας πόλης τόσο αυξάνεται και ο κίνδυνος πλημμυρών. Ένας προφανής τρόπος «ανακούφισης» είναι η επέκταση των χώρων πρασίνου.

Ο οργανισμός τονίζει ωστόσο ότι η στεγανοποίηση του εδάφους (με πολυκατοικίες, δρόμους, χώρους στάθμευσης κ.α.) είναι μόνο ένας παράγοντας ενίσχυσης του κινδύνου πλημμύρας στις πόλεις. Ενδεικτικά αναφέρει το παράδειγμα της Κοπεγχάγης που, ενώ είναι δομημένη σε ποσοστό περίπου 60% - δηλαδή πολύ λιγότερο «σφραγισμένη» σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις – το 2011 επλήγη από εκτεταμένες πλημμύρες που προκάλεσαν ζημιές ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με έκθεση του EEA που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Νοέμβριο, το κόστος των ζημιών από ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως καύσωνες, ξηρασίες και πλημμύρες, αυξάνεται ανά την Ευρώπη. «Παρότι απαιτούνται περισσότερα στοιχεία για να καθοριστεί ο ρόλος της κλιματικής αλλαγής σε αυτήν την τάση, η αύξηση της ανθρώπινης δραστηριότητας σε περιοχές υψηλού κινδύνου αποτελεί βασικό παράγοντα», έγραφαν οι συντάκτες της καλώντας τις ευρωπαϊκές κοινωνίες να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή