Δημοσκόπηση: Μειώνεται η ανησυχία για την κλιματική αλλαγή

Τι έδειξε η δημοσκόπηση της GlobeScan για το περιβάλλον
Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2013 10:17
REUTERS/AJAY VERMA

Εκπομπές ρύπων από εργοστάσιο.

 

A- A A+

Η ανησυχία για την κλιματική αλλαγή μειώνεται και το ενδιαφέρον για ζητήματα που σχετίζονται με το περιβάλλον φθίνει, όπως καταδεικνύουν τα αποτελέσματα δημοσκόπησης της GlobeScan.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε σε δείγμα 22.812 ατόμων σε 22 χώρες, ανάμεσά τους τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα, την Αυστραλία, τη Γερμανία και το Πακιστάν. Οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να απαντήσουν πόσο σοβαρά θεωρούν έξι περιβαλλοντικά προβλήματα: την ατμοσφαιρική ρύπανση, τη ρύπανση των υδάτων, την απώλεια της βιοποικιλότητας, τις ελλείψεις σε αποθέματα πόσιμου νερού και την κλιματική αλλαγή.

Όπως σημειώνει η GlobeScan, η επίσημη καταγραφή των απόψεων της Κοινής Γνώμης γύρω από τα περιβαλλοντικά ζητήματα άρχισε πριν από 20 χρόνια. Τα αποτελέσματα της νέας δημοσκόπησης καταδεικνύουν ότι η ανησυχία του κόσμου για τα θέματα αυτά άρχισε να μειώνεται από το 2009, στον απόηχο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, φθάνοντας φέτος στα χαμηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί: μόλις 49% των ερωτηθέντων είπαν, για παράδειγμα, ότι θεωρούν την κλιματική αλλαγή «πολύ σοβαρό ζήτημα».

REUTERS/JASON LEE

Οι συγκεντρώσεις των αναπνεύσιμων σωματιδίων PM2,5 στον ατμοσφαιρικό αέρα του Πεκίνου άγγιξαν επίπεδα 45-50 φορές μεγαλύτερα από τα φυσιολογικά.

«Οι ενδείξεις για τις συνέπειες [της κλιματικής αλλαγής] στο περιβάλλον είναι ισχυρότερες από ποτέ, όμως τα δεδομένα μας δείχνουν ότι η οικονομική κρίση και η έλλειψη πολιτικής ηγεσίας κάνουν το κοινό να χάνει το ενδιαφέρον του», δήλωσε ο πρόεδρος του ομίλου δημοσκοπήσεων Νταγκ Μίλερ.

Η τάση για έλλειψη ενδιαφέροντος παρατηρήθηκε αρχικά στις βιομηχανοποιημένες χώρες, όμως τώρα καταγράφεται για πρώτη φορά και σε αναπτυσσόμενες οικονομίες, όπως η Κίνα και η Βραζιλία.

«Φυσικά και οι ανησυχίες του κόσμου για την κλιματική αλλαγή άλλαξαν το 2009, με την αύξηση των οικονομικών πιέσεων. Τα προβλήματα όμως δεν λύθηκαν», δήλωσε στον Independent ο επικεφαλής του βρετανικού παραρτήματος του WWF Ντέιβιντ Νάσμπαουμ. «Υπάρχουν πιο μακροπρόθεσμες ανησυχίες, που μπορεί να μη μοιάζουν άμεσες, αλλά είναι υπερβολικά σοβαρές.»

Όπως επισήμανε, η στάση της Κοινής Γνώμης αλλάζει μόλις ο κόσμος βλέπει τους «πραγματικούς δείκτες» της κλιματικής αλλαγής, για παράδειγμα συχνότερες και πιο έντονες ξηρασίες ή πλημμύρες.

Οργανώσεις αποδίδουν επίσης τα ευρήματα της δημοσκόπησης στην έκβαση της διεθνούς διάσκεψης για την κλιματική αλλαγή στην Κοπεγχάγη, το 2009. Η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών κατέληξε σε αποτυχία των ηγετών να πετύχουν μια δεσμευτική λύση για τον περιορισμό των αερίων του θερμοκηπίου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή