Στο σφυρί τα «Απειλούμενα είδη» του Άντι Γουόρχολ

Δευτέρα, 04 Μαρτίου 2013 18:24

Οι μεταξοτυπίες της σειράς «Endangered Species» του  Άντι Γουόρχολ θα πρωταγωνιστήσουν σε δημοπρασία που θα πραγματοποιηθεί στις 19 Μαρτίου.

A- A A+

Το ολοκληρωμένο σύνολο με δέκα μεταξοτυπίες της σειράς «Endangered Species» (Απειλούμενα είδη) του  Άντι Γουόρχολ θα πρωταγωνιστήσει στη δημοπρασία «Old Master, Modern and Contemporary Prints»,  που θα πραγματοποιηθεί στις 19 Μαρτίου από τον Οίκο Δημοπρασιών Sotheby’s.

Θέμα οικολογικό

Το πρότζεκτ είναι αποτέλεσμα συζητήσεων που είχε ο Γουόρχολ με ανθρώπους της τέχνης στη Νέα Υόρκη,  γύρω από το οικολογικό θέμα της διάβρωσης των ακτών. Με το ενδιαφέρον και την περιέργεια που είχε γύρω από τα ζώα, ο πολυσχιδής καλλιτέχνης ανέλαβε με ενθουσιασμό να δημιουργήσει τα συγκεκριμένα έργα. Οι έντονα χρωματισμένες μεταξοτυπίες, τις οποίες δημιούργησε το 1983, χαρακτηρίστηκαν από τον ίδιο ως «ζώα με μακιγιάζ».

Αν και όλα απεικονίζονται με μια μεγαλοπρέπεια δεν παύουν να μαρτυρούν μια σπαρακτική παραίτηση στη μοίρα τους. Τοποθετημένα στην απομόνωση ως μεμονωμένα σχέδια, θεωρούνται εξίσου σημαντικά με τις φανταχτερές μεταξοτυπίες των λαμπερών προσωπικοτήτων του 20ου αιώνα όπως οι Μέριλιν Μονρόε, Ελίζαμπεθ Τέιλορ και Μοχάμεντ Άλι. Ολοκληρωμένα σύνολα με σχέδια του Άντι Γουόρχολ είναι εξαιρετικά σπάνια στην αγορά. 

Η δημοπρασία περιλαμβάνει επιπλέον  έργα του Γουόρχολ - το «Self-Portait» (Αυτοπροσωπογραφία), μια μοναδική μεταξοτυπία του 1967, τη διάσημη σειρά «Cambell’s Soup II», μια ολοκληρωμένη σειρά από δέκα έγχρωμες μεταξοτυπίες του 1968, το «Shoes», μια έγχρωμη μεταξοτυπία με σκόνη από διαμάντια του 1980 καθώς και τρεις μεταξοτυπίες από τη σειρά «Sunset» του 1972, κάθε μια με μοναδικό συνδυασμό χρωμάτων.

Το έργο του Έντβαρτ Μουνκ με τίτλο «Two Human Beings.  The Lonely Ones», είναι μια πολύ σπάνια, πρώιμη ξυλογραφία που αναπαριστά έναν άντρα και μια γυναίκα, οι οποίοι στέκονται σε μια ακτογραμμή κοιτάζοντας τον ορίζοντα.

Μια συλλογή από έργα του Έντβαρτ Μουνκ χαρακτηρίζει κάποια από τα πιο σημαντικά σχέδια του καλλιτέχνη. Το έργο με τίτλο «Two Human Beings.  The Lonely Ones» (Δυο Πλάσματα.  Οι Αγαπημένοι) είναι μια πολύ σπάνια, πρώιμη ξυλογραφία, τυπωμένη σε απαλό μπλε, πράσινο, κίτρινο και πορτοκαλί χρώμα. Δημιουργία του  1899, το έργο αναπαριστά έναν άντρα και μια γυναίκα, οι οποίοι έχοντας γυρισμένη την πλάτη στον παρατηρητή, στέκονται σε μια ακτογραμμή κοιτάζοντας τον ορίζοντα, λουσμένο από το φως της καλοκαιρινής σκανδιναβικής νύχτας. 

Η αποξένωση που αισθάνονται οι δυο φιγούρες είναι κάτι παραπάνω από αισθητή. Ο Μουνκ χάραζε τα δικά του ξύλινα πλαίσια και τα έκοβε με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργεί σχήματα,  τα οποία στη συνέχεια επανασυναρμολογούσε ως πάζλ.  Η δημοπρασία θα περιλαμβάνει και άλλα σχέδια του Νορβηγού ζωγράφου, όπως το «Woman», μια λιθογραφία του 1899, την πέμπτη και τελευταία λιθογραφία της  «Madonna» σε μαύρο, μπλε, κόκκινο και λαδί   καθώς και μια μονόχρωμη εκδοχή του «The Brooch, Eva Mudocci», μια λιθογραφία του 1903.

Σημαντικά κεραμικά του Πικάσο

Μαζί με την παρούσα δημοπρασία, ο οίκος Sotheby’s του Λονδίνου θα παρουσιάσει στις 19 Μαρτίου και σημαντικά κεραμικά του Πάμπλο Πικάσο από ιδιωτική συλλογή.

Προτεινόμενα για εσάς