Τα 16 εκατομμύρια άγγιξε έργο του Μπέικον

Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου 2013 19:11

Το «Untitled (Pecho Oreja)» του Jean Michel Basquiat, πουλήθηκε προς 7.913.462 εκατομμύρια ευρώ. Το έργο ανήκε στο συγκρότημα των U2, το οποίο και το είχε αποκτήσει το 1989 και το κρατούσε στο studio ηχογράφησής του μέχρι το 2008.

A- A A+

Το  συνολικό ποσό των  86.321.943 εκατομμυρίων ευρώ άγγιξε η χθεσινή δημοπρασία Σύγχρονης Τέχνης του οίκου Sotheby’s στο Λονδίνο.

Προερχόμενο από εξέχοντα Ευρωπαίο συλλέκτη, το κορυφαίο τρίπτυχο, λάδι σε καμβά,  του Φράνσις Μπέικον με τίτλο «Three Studies for Self-Portrait» («Τρεις μελέτες για Αυτοπροσωπογραφία») του 1980 έπιασε την υψηλότερη τιμή της βραδιάς, και πουλήθηκε προς  15.974.055 εκατομμύρια ευρώ.

Φιλοτεχνημένο στην όγδοη δεκαετία του καλλιτέχνη, στην ηλικία των 71 ετών, το έργο ανήκει σε ένα «σώμα» από 11 τρίπτυχα  με αυτοπροσωπογραφίες, όπως συνήθιζε να κάνει ο Bacon. Το έργο αγοράστηκε από το Γερμανό συλλέκτη Jürgen Hall, ο οποίος θα το δανείσει σε κορυφαίο διεθνές ινστιτούτο.

Τρία νέα ρεκόρ

Η δημοπρασία σημείωσε τρία νέα ρεκόρ καλλιτεχνών, για τους Adrian Ghenie, Hurvin Anderson και Giuseppe Penone. Αγοραστές από 14 χώρες συμμετείχαν στη δημοπρασία, κατά την οποία 14 έργα πωλήθηκαν για πάνω από ένα εκατομμύριο λίρες.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, η Cheyenne Westphal, πρόεδρος του Τμήματος Σύγχρονης Τέχνης για τον οίκο Sotheby's στην Ευρώπη, δήλωσε σχετικά: «Παρακολουθήσαμε μια υγιή αγοραστική κίνηση από όλες τις γωνιές της γης, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης, των ΗΠΑ, πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιών και άλλα μέρη. Αυτό, σε συνδυασμό με τα έντονα χτυπήματα για πολλά lots, είχε ως αποτέλεσμα να σημειωθεί το δεύτερο υψηλότερο συνολικό ποσό για δημοπρασία Σύγχρονης Τέχνης του Φεβρουαρίου στο Λονδίνο.

Η αγορά αυτή είναι αποδεδειγμένα ζωντανή όσον αφορά τόσο στα κορυφαία κλασσικά blue chip έργα - όπως των Francis Bacon, Gerhard Richter και Jean Michel Basquiat - όσο και σε άλλες προσεκτικά επιλεγμένες δημιουργίες νεότερων καλλιτεχνών συμπεριλαμβανομένων των Hurvin Anderson και Andrian Ghenie.

Είμαστε, επίσης, στην ιδιαίτερα ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι το «Τρίπτυχο» του Bacon αγοράστηκε από το Γερμανό συλλέκτη Jürgen Hall, ο οποίος, με γενναιοδωρία,  θα δανείσει το αριστούργημα αυτό σε κορυφαίο διεθνές ινστιτούτο».
 

Προτεινόμενα για εσάς