Μετωπική σύγκρουση Ευ. Βενιζέλου - Αλ. Τσίπρα

Σε εξέλιξη η συζήτηση στη Βουλή
Πέμπτη, 17 Ιανουαρίου 2013 20:25
Icon/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ο κ. Βενιζέλος από το βήμα της Βουλής απέρριψε όλες τις κατηγορίες που του αποδίδει ο ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για αλλεπάληλα χτυπήματα σκευωρίας.

A- A A+

Νέα δριμεία επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος από το βήμα της Βουλής, κατά την ομιλία του στη συζήτηση επί των προτάσεων για προκαταρκτική επιτροπή σχετικά με τη λίστα Λαγκάρντ, που διεξάγεται σε φορτισμένη ατμόσφαιρα και αναμένεται να κορυφωθεί με μυστική ψηφοφορία με τέσσερις κάλπες, μία για κάθε εγκαλούμενο πρόσωπο. Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε τα περί στοχοποίησης του ΠΑΣΟΚ, κάνοντας λόγο για πολιτική σκευωρία, και υποστήριξε πως απώτερος ομολογημένος, όπως είπε, στόχος είναι να πέσει η κυβέρνηση.

«Η στρατηγική της εφόδου για την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης και της χώρας επανέρχεται μετά τις εκλογές αλλά ξαναχάνει. Δεν έμεινε τίποτα άλλο τώρα, αλλά το ρεσάλτο, που για να πετύχει πρέπει να διαλυθεί το ΠΑΣΟΚ, που είναι ο εγγυητής της πολιτικής σταθερότητας και της εθνικής στρατηγικής. Στις εκλογές του Ιουνίου ανέκοψε τη στρατηγική της εφόδου του ΣΥΡΙΖΑ. Απώτερος στόχος, που έχει ομολογηθεί επισήμως, είναι να πέσει η κυβέρνηση» σημείωσε μεταξύ άλλων. Ειδικότερα, έκανε λόγο για δίκτυο οργανωμένων συκοφαντικών διαρροών ότι στη λίστα βρίσκεται η οικογένειά του, με αυτουργούς στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ καταλόγισε στο ΣΥΡΙΖΑ αμηχανία, απόλυτο στρατηγικο αδιέξοδο, αδυναμία διαχείρισης του νέου πολιτικού του μεγέθους, ενώ τον κατηγόρησε και για φλερτ με τη βία. «Τι να πω; Για τη Βίλα Αμαλία; Για τον οικιακό εξοπλισμό;» ανέφερε σε ειρωνικό τόνο. «Κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ είστε ένα εκκρεμές ανάμεσα στην ανοχή της βίας και την αναζήτηση πιστοποιητικών νομιμοφροσύνης» πρόσθεσε, κλιμακώνοντας την επίθεσή του. 

Ο κ. Βενιζέλος απέρριψε όλες τις κατηγορίες που του αποδίδει ο ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για αλλεπάληλα χτυπήματα σκευωρίας: «Λέει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι απέκρυψα και υπεξήγαγα τη λίστα. Από ποιον; Από το ΣΔΟΕ που την είχε; Ποια λίστα; Την άτυπη ψηφιακή φωτοτυπία;». Παράλληλα, επέκρινε τον επικεφαλής του ΣΔΟΕ επί των ημερών του στο υπουργείο Ιωάννη Διώτη: «Γιατί δεν με ενημέρωσε όταν ανέλαβα τα καθήκοντά μου στο υπουργείο;». 

Καταλήγοντας ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ακόμη πως «εκτός από την στρατηγική του ρεσάλτου και της αποσταθεροποίησης, στόχος είναι και να συγκαλυφθεί το έργο μας στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής» και αναφέρθηκε σε ενέργειές του προς την κατεύθυνση αυτή κατά τη θητεία του στο υπουργείο.

Αλ. Τσίπρας: Η απόπειρα συγκάλυψης έχει ονοματεπώνυμο

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Η απόπειρα συγκάλυψης και προστασίας είναι προφανής, έχει ονοματεπώνυμο και αυτό είναι Αντώνης Σαμαράς, δήλωσε στην Ολομέλεια της Βουλής ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στη συζήτηση επί των προτάσεων για προκαταρκτική επιτροπή σχετικά με τη λίστα Λαγκάρντ.

Απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό, απαίτησε να απαντήσει σε μια σειρά από κρίσιμα ερωτήματα: «Θα καλύψει αυτούς που κράτησαν το USB 14 μήνες, ψευδόμενοι και κρυπτόμενοι στη Βουλή; Θα καλύψει αυτούς πήραν τη λίστα μαζί τους φεύγοντας και δεν ενημέρωσαν ούτε τον αντικαταστάτη τους. Θα καλύψει ο κ. Σαμαράς, τον υπουργό Οικονομικών και αντιπρόεδρο, για 5 μήνες της μεταβατικής κυβέρνησης Παπαδήμου για το γεγονός ότι δεν έκρινε σκόπιμο να ενημερώσει αρμοδίως τον τότε πρωθυπουργό για τη ύπαρξη της λίστας».

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ επέρριψε ευθύνες στον Πρωθυπουργό καθώς«παίρνει πάνω του όλα τα ανομήματα» του κ. Βενιζέλου και του προσφέρει πλήρη κάλυψη, όχι για να μη παραπεμφθεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη δικαιοσύνη αλλά και για να μην ερευνηθούν πιθανές ποινικές του ευθύνες από προκαταρκτική επιτροπή της Βουλής.

Ο κ. Σαμαράς δεν δικαιούται να σιωπά γιατί σιωπώντας, συγκαλύπτει, επεσήμανε και πρόσθεσε πως ο Πρωθυπουργός συμπεριφέρεται σαν να καταβάλει πολιτικό τόκο προς τον κ. Βενιζέλο.

Για τον κ. Κουβέλη, είπε πως συμπεριφέρεται «ως κομπάρσος, δηλώνει παρών, συμμετέχοντας εθελούσια σε ένα παιχνίδι αδίστακτων κομματικών σκοπιμοτήτων».

«Ακόμα και οι πάτρωνές σας της τρόικας εξωτερικού, δεν δείχνουν και τόσο πρόθυμοι να υποστηρίξουν την απόλυτη ομερτά», συμπλήρωσε.

Παράλληλα ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε ιερό άβατο την έρευνα που δεν έκανε ποτέ η κυβέρνηση στους λογαριασμούς και στα αρχεία της λίστας Λαγκάρντ ενώ υποστήριξε ότι προκειμένου να κλείσει η υπόθεση αυτή, μη και μπει κανείς στο ιερό άβατο, «ρίχνετε στα σκυλιά τον πιο αδύναμο κρίκο».

«Αυτό είναι το ιερό άβατο και οι σκελετοί που κρύβονται στις ντουλάπες και αγωνιάτε τώρα κύριοι της κυβέρνησης μη τυχόν και αποκαλυφθούν. Οι σκελετοί μιας ατελείωτης σειράς σκανδάλων της κλεπτοκρατίας που χρεοκόπησε τη χώρα και που όλα έχουν ένα κοινό παρονομαστή: Τη συγκάλυψη και την ατιμωρησία», πρόσθεσε.

Όπως παρατήρησε, όλοι όσοι κέρδιζαν τα χρόνια της ανάπτυξης, συνεχίζουν να κερδίζουν ακόμα και τώρα, τα χρόνια της καταστροφής και υποστήριζαν με πάθος το μνημόνιο γιατί ήξεραν ότι αυτή η καταστροφή δε θα τους αγγίξει, αφού τα λεφτά τους τα είχαν προστατευμένα στις ελβετικές τράπεζες.

Συνεχίζοντας, είπε ότι το «αμαρτωλό τρίγωνο της διαπλοκής» έπρεπε να κρυφτεί και οι πολίτες έπρεπε να πληρώσουν την κρίση που άλλοι δημιούργησαν. Ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος, συμπλήρωσε, έχουν επιλέξει διαφορετικό ύφος και τόνο για την υπερασπιστική τους γραμμή. «Ο ένας της αθώας περιστεράς. Ο άλλος του μαινόμενου ταύρου. Το πρώτο είναι πιο αποτελεσματικό. Το δεύτερο προδίδει ενοχή», σημείωσε και πρόσθεσε: «Μας είπε για το φλερτ του ΣΥΡΙΖΑ με τη βία για να καλύψει τους έρωτες που κατέληξαν σε γάμο με τη διαπλοκή».

Ειδικότερα, για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ανέφερε πως οδηγήθηκε σε μια εντυπωσιακή αναδίπλωση αποδεχόμενος τις τέσσερις κάλπες και κρατώντας ανοιχτό το δικαίωμα της δυνατότητας να ασκήσει κομματική πειθαρχία στους βουλευτές του ώστε να μη προσεγγίσουν όλες τις κάλπες. «Τόσο μεγάλη ανασφάλεια αισθάνεται ο κ. Βενιζέλος. Ούτε τους βουλευτές του δεν εμπιστεύεται;», διερωτήθηκε.

Αναφερόμενος στο διαβιβαστικό του αντιεισαγγελέα, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως μιλά για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες μελών της κυβέρνησης και μιλά στον πληθυντικό. «Προφανώς εννοεί τουλάχιστον τον κ. Βενιζέλο και τον κ. Παπακωνσταντίνου. Ίσως και άλλους. Αλλά προφανώς τουλάχιστον όσους υπουργούς τη διαχειρίστηκαν απευθείας. Είναι λοιπόν και οι εισαγγελείς μέρος της σκευωρίας του ΣΥΡΙΖΑ ενάντια στο ΠΑΣΟΚ;», πρόσθεσε.

«Το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου το 1989, δεν ήταν συνιστώσα της ΝΔ, όπως το κατάντησε ο κ. Βενιζέλος σήμερα», τόνισε.

Καταλήγοντας είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν στοχοποιεί πρόσωπα και δεν τον απασχολεί ούτε ο κ. Βενιζέλος, ούτε το ΠΑΣΟΚ ενώ εμφανίστηεκ αισιόδοξος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έρθει «όχι με ρεσάλτο αλλά δημοκρατικά».

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

«Τεράστια πολιτική ευθύνη» καταλόγισε στον Αλέξη Τσίπρα ο Ευ. Βενιζέλος, απαντώντας στην ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και επισημαίνοντας ότι δημιουργεί το κόμμα του συνθήκες πολιτικής αντιπαράθεσης με εχθρότητα, απαξίωση του αντιπάλου με μεθόδους που έζησε αυτή η χώρα σε άλλες εποχές κι άλλα καθεστώτα.

Μάλιστα κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι ενοχλήθηκε από την πολιτική κριτική που του άσκησε, δεν πήρε όμως θέση στην κατηγορία που του απεύθυνε για σκευωρία εναντίον του. «Για το ποιος διακινούσε τα αντίγραφα, ποιος τα έδωσε σε συγκεκριμένο περιοδικό και ενορχήστρωσε την σκευωρία εναντίον του, γιατί δεν απάντησε ο υπεύθυνος του γραφείου Τύπου για τα όσα του καταλόγισε».

«Εμείς είμαστε εδώ και ζητάμε κάθαρση. Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα εμείς θα επανέλθουμε και θα καταθέσουμε πρόταση για Εξεταστική Επιτροπή, γιατί θέλουμε να αποδοθούν οι πολιτικές ευθύνες. Στη συνείδηση του λαού έχουν ήδη αποδοθεί», σχολίασε ο κ. Τσίπρας.

Άμεση ήταν η αντίδραση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος πήρε το λόγο για να κατηγορήσει τον κ. Τσίπρα ότι δεν τον θέλει ως πολιτικό αντίπαλο αλλά ως κατηγορούμενο. «Όλη η τοποθέτηση του ήταν ένα κήρυγμα βαθιάς σύγχυσης Ενοχλήθηκε από την πολιτική μου κριτική, αλλά δεν πήρε σαφή θέση στις κατηγορίες για τη στρατηγική σκευωρίας Είστε ψευδεπίγραφα ριζοσπάστες», πρόσθεσε.

«Είπα πως σήμερα θα δω με κατανόηση όλα όσα καταθέτει ο κ. Βενιζέλος, αλλά δεν μπορώ να μην σχολιάσω "φωνάζει ο κλέφτης για φοβηθεί ο νοικοκύρης"», ανταπάντησε ο κ. Τσίπρας και κατέληξε: «Όταν το όριο της αυτοενοχοποίησης ξεπερνιέται και φτάνει στην αυτογελοιοποίηση, καλό είναι να συγκρατείται».

Στη Βουλή συμπληρωματική αναφορά του εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος

Τη συμπληρωματική αναφορά του εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος σχετικά με την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ» με τα συμπληρωματικά σε αυτήν έγγραφα διαβίβασε αργά απόψε στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης και όπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο παρακαλείται το Σώμα για τη συσχέτισή τους με τις δικογραφίες και την αξιολόγησή τους.

Ειδικότερα ο υπουργός Δικαιοσύνης εσωκλείει αυτοτελή φάκελο με την Έκθεση κατασχέσεως, μαζί με το περιγραφόμενο σε αυτή memory stick-usb και των λοιπών μνημονευομένων στην ίδια έκθεση κατασχέσεως. Επίσης, μέσα σε άλλο αυτοτελή φάκελο εσωκλείονται το υπ' αρ. πρωτ. 3022/21/2686/Β'/16-01-2013 έγγραφο της Δ.Ε.Ε. Τμήματος 7ου, εξέτασης ψηφιακών και ηχητικών πειστηρίων προς το γραφείο του εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος και εκ των μνημονευόμενων στο έγγραφο αυτό πειστηρίων «αντίγραφο πιεστηρίου Νο 1» και το «εικονικό αντίγραφο πειστηρίου Νο 1» μετά των αντίστοιχων κωδικών τους.

Συνημμένα κατατέθηκαν εκθέσεις ενόρκου εξετάσεως των μαρτύρων Σμαράγδας Πιτένη, Λεμονιάς Παπαδάκου, Σοφίας Ρίτσου, Αναστάσιου Μπάνου, Χρυσής Χατζή, Γεωργίου Αγγελόπουλου, Συμεών Σικιαρίδη, Ανδρέα Ρωσσώνη, Ελένης Παπακωνσταντίνου. Ακόμη έγγραφες εξηγήσεις των: Συμεών Σικιαρίδη, Ελένης Παπακωνσταντίνου, Ανδρέα Ρωσσώνη, έκθεση ανωμοτί εξέτασης του κ. Ιωαν. Καπελέρη με το συμπληρωματικό υπόμνημα, του κ. Ιωαν. Διώτη διά του πληρεξουσίου του δικηγόρου με συμπληρωματικό υπόμνημα. Τέλος περιέχονται έγγραφα του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, του εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, του υπουργού Οικονομικών και παραγγελίας του εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος προς τη διεύθυνση Εγκληματολογικών ερευνών.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος και η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα ζήτησαν την αναβολή της ψηφοφορίας για αύριο το πρωί ώστε οι βουλευτές να μελετήσουν τα νέα στοιχεία.

Υψηλοί τόνοι

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Με δικονομικό σκεπτικό ξεκίνησε την τοποθέτησή του νωρίτερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης, για να καταλήξει επιτιθέμενος κατά του ΣΥΡΙΖΑ, χρεώνοντας του υποστήριξη σε λογικές «λαϊκής δικαιοσύνης». Ο κ. Βορίδης ξεκίνησε απορρίπτοντας τις αιτιάσεις του Γ. Παπακωνσταντίνου, λέγοντας πως οι εξηγήσεις των συγγενών του δεν έχουν ακόμη διακριβωθεί και πως «ενδείξεις για την παραπομπή του προκύπτουν».

Για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ παρατήρησε πως για να στοιχειοθετηθεί απιστία και παράβαση καθήκοντος του Ε. Βενιζέλου, θα πρέπει (σύμφωνα με απόφαση του Αρείου Πάγου που επικαλέστηκε) να υπάρχει έκφραση της πολιτειακής βούλησης να μην υπάρξουν ενέργειες αξιοποίησης των στοιχείων. Εφόσον αρμόδιο για την αξιοποίηση της λίστας ήταν κατά τον νόμο το ΣΔΟΕ, η μη ύπαρξη συγκεκριμένης εντολής εκ μέρους του κου Βενιζέλου, δεν συνιστά αξιόποινη πράξη - σημείωσε. Το ίδιο ισχύει, όπως είπε, και για την πρόταση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και των βουλευτών της Χρυσής Αυγής για τον Γ. Παπανδρέου και τον Λ. Παπαδήμο. «Εμείς τον νόμο του Λυντς δεν τον θέλουμε» πρόσθεσε εκπρόσωπος της ΝΔ.

Σχολιάζοντας πολιτικές αναφορές της πρότασης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Βορίδης ανέφερε απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, ότι «εσάς μπορεί να σας αρέσουν τα λαϊκά δικαστήρια, αλλά εμάς που μας αρέσει η αστική κοινοβουλευτική διαδικασία, έχουμε άλλη γνώμη». Όσο για το ενδεχόμενο διαφοροποιήσεων εκ μέρους βουλευτών της πλειοψηφίας, υπενθύμισε πως η πρόταση των τριών κυβερνητικών κομμάτων υπογράφεται από το σύνολο των βουλευτών τους. «Εμείς τις υπογραφές μας τις τιμάμε. Υποδείξεις για το τι θα ψηφίσουμε από υποστηρικτές της λαϊκής Δικαιοσύνης, δεν δεχόμαστε και δεν ακούμε» κατέληξε, χειροκροτούμενος από τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Στη δική του ομιλία, το μεσημέρι, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, απέκρουσε τις κατηγορίες τόσο της αλλοίωσης της λίστας Λαγκάρντ όσο και της παράβασης καθήκοντος που του αποδίδονται, κάνοντας λόγο για στοχοποίησή του.

«Δεν είμαι απλώς αθώος, είμαι αντικείμενο μιας χοντροκομμένης προσπάθειας ενοχοποίησης», ανέφερε μεταξύ άλλων, προσθέτοντας ότι κάποιοι τον θέλουν «αποδιοπομπαίο τράγο».

Υπεραμυνόμενος των χειρισμών του, ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι ο ίδιος όταν που ζήτησε και έφερε στην Ελλάδα τη λίστα Λαγκάρντ και υποστήριξε ότι όποια ενέργεια έγινε για την αξιοποίησή της έγινε επί των ημερών του». Απέρριψε παράλληλα για μία ακόμη φορά τα περί αλλοίωσης της λίστας, ισχυριζόμενος ότι θα ήταν «παράλογο και βλακώδες» να επιχειρήσει να αφαιρέσει ονόματα συγγενών του από τη λίστα.

Ουδέποτε, ως πρωθυπουργός, ενημερώθηκα αρμοδίως για την ύπαρξη της λίστας Λαγκάρντ, υποστήριξε από την πλευρά του ο Λουκάς Παπαδήμος, σε υπόμνημά του που απεστάλη στη Βουλή. Στο έγγραφό του, ο πρώην πρωθυπουργός υπογράμμιζε μεταξύ άλλων ότι δεν συντρέχει καμία ευθύνη στο πρόσωπό του και κατά συνέπεια η πρόταση παραπομπής του δεν ευσταθεί.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Την πλήρη διερεύνηση της αλήθειας ζήτησε, λαμβάνοντας το λόγο νωρίτερα στη Βουλή ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Π. Καμμένος, κατηγορώντας για μία ακόμη φορά τα κόμματα της συγκεβέρνησης ότι προσπαθούν να συγκαλύψουν την υπόθεση.

«Εύχομαι να βγουν όλοι αθώοι. Αλλά τι θα πούμε αν απαγορεύσουμε την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης και η Βουλή συγκαλύψει τυχόν ποινικές ευθύνες; Θα έχουμε τότε την ευθύνη», ανέφερε.

Έκανε παράλληλα λόγο για «ισχυρό μπλοκ» των ηγεσιών της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ ώστε να μη διερευνηθεί περαιτέρω η υπόθεση, ενώ απευθυνόμενος στο ΣΥΡΙΖΑ τον κάλεσε να απαντήσει γιατί πρέπει να καλυφθούν οι ευθύνες των πρώην πρωθυπουργών Γ. Παπανδρέου και Λ. Παπαδήμου.

«Γιατί το σύνολο των βουλευτών πρέπει να επωμιστούν τη συγκάλυψη; Να χρεωνόμαστε κάποιους επίορκους συναδέλφους μας;», διερωτήθηκε.

Ο κ. Καμμένος επιτέθηκε και στον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη κατηγορώντας τον ότι άλλαξε στάση σε σχέση με όσα υποστήριζε παλαιότερα. Έκανε λόγο για «περίεργες συμφωνίες που γίνονται και οδηγούν τον ελληνικό λαό σε απαξίωση του ελληνικού κοινοβουλίου».

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων υπογράμμισε ότι η προανακριτική εξέταση είναι το πρώτο στάδιο και διενεργείται για να διακριβωθούν οι ποινικές πράξεις και όχι για στηθούν, όπως είπε, κάποιοι στο απόσπασμα. «Σήμερα δεν στέλνουμε κάποιο στο εκτελεστικό απόσπασμα. Η Βουλή δεν αποφασίζει για το αν θα φυλακίσει ένα πολιτικό, αλλά αν υπάρχουν ενδείξεις επαρκείς για ένα πολιτικό. Αποφασίζει η Βουλή για να διερευνηθεί αν υπάρχει ή όχι τυχόν ποινική ευθύνη για πολιτικό. Δεν πρέπει να εξεταστεί αν υπάρχουν ή όχι ποινικές ευθύνες για τους πρώην πρωθυπουργούς Παπανδρέου και Παπαδήμο;», σημείωσε υπεραμυνόμενος της πρότασης του κόμματός του.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Περισσότερο κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα και τους νόμους η ατιμωρησία των υπουργών, παρά η εθνική κυριαρχία. παρατήρησε στην παρέμβασή του, ο γενικος γραμματέας της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος.

«Η Χρυσή Αυγή θα προσέλθει και θα ψηφίσει και στις τέσσερις κάλπες. Και σε 14 κάλπες θα ψήφιζε αν υπήρχαν», ανέφερε χαρακτηριστικά για την απόφαση του κόμματός του να ψηφίσει υπέρ της παραπομπής των κ.κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, Ευ. Βενιζέλου, Γ. Παπανδρέου και Λ. Παπαδήμου.

Όπως είπε, τόσο ο Γ. Παπακωνσταντίνου όσο και ο κ. Βενιζέλος φέρουν βαρύτατες ευθύνες για τον τρόπο που χειρίστηκαν το θέμα , ενώ για τους δύο πρώην πρωθυπουργούς, υποστήριξε για τον μεν κ. Παπανδρέου ότι είχε πλήρη επίγνωση και τον κ. Παπαδήμο, ότι «εφόσον ανέλαβε να συμμαζέψει τα οικονομικά, όφειλε και αυτός να ξέρει για τη λίστα».

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

«Η σκευωρία είναι εκ του μηδενός, όταν υπάρχουν ενδείξεις πρέπει να τις εξετάζεις», σχολίασε από το βήμα της Βουλής η γενική γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Οπως είπε, το ΚΚΕ δεν έχει μιλήσει ποτέ εκ του μηδενός για πρόσωπο η κόμμα. «Θα κάνουμε τη δουλειά μας, ξέροντας ότι η αλήθεια δεν θα περάσει από τη Βουλή», παρατήρησε σχετικά με τη στάση που θα τηρήσει το ΚΚΕ κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης της λίστας Λαγκάρντ.

«Μέσα από τη Βουλή δεν περνάει η αλήθεια, το σύστημα είναι θωρακισμένο - η πραγματικότητα δυστυχώς μένει απ' έξω», ανέφερε χαρακτηριστικά η γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ.

Η κ. Παπαρήγα άφησε αιχμές περί πιέσεων στους κ.κ. Παπακωνσταντίνου και Διώτη ώστε να πουν όσα ιχυρίζονται τις τελευταίες μέρες. «Ο κ. Διώτης έπρεπε να είναι δέκα φορές υποψιασμένος στην Υπηρεσία που πήγε. Πώς είναι δυνατόν να λέει τέτοια πράγματα όταν είχε διατελέσει στην αντιτρομοκρατική; Τόσο επιπόλαιοι ήταν (Παπακωνσταντίνου και Διώτης); Μήπως εκβιάζονται; Αρα το πράγμα είναι πολύ βαθύτερο», σημείωσε με νόημα.

Η Αλέκα Παπαρήγα υπογράμμισε τέλος, ότι το ΚΚΕ δεν οικοδομεί την εκλογική του επιρροή ή ακόμα και το ποσοστό του σε τέτοιου είδους θέματα (όπως της λίστας Λαγκάρντ) και επανέλαβε ότι θα ψηφίσει λευκό για τους δύο πρώην πρωθυπουργούς.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή