Πώς ψηφίζουν οι βουλευτές

Λίστα Λαγκάρντ
Παρασκευή, 18 Ιανουαρίου 2013 00:19
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ

Σε εξέλιξη είναι η μυστική ψηφοφορία στη Βουλή για τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής που θα εξετάσει τις ευθύνες στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

A- A A+

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία της μυστικής ψηφοφορίας στη Βουλή για τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής που θα εξετάσει τις ευθύνες στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Τα ψηφοδέλτια που διανεμήθηκαν στους βουλευτές ανέφεραν το όνομα του εγκαλούμενου και τα αδικήματα για τα οποία προτείνεται η παραπομπή σε Προανακριτική από κάθε κόμμα ξεχωριστά.

Έτσι ο βουλευτής που θέλησε να ψηφίσει για παράδειγμα την συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου προσήλθε στην κάλπη για τον κ. Παπακωνσταντίνου και έριξε το φάκελο με το ψηφοδέλτιο στο οποίο μπορούσε να σημειώσει πέραν της μίας επιλογές. Δηλαδή, να ψηφίσει και τις τρεις προτάσεις για τον κ. Παπακωνσταντίνου.

Ωστόσο, στο τέλος θα αθροιστούν οι προτάσεις. Έτσι αν ένας βουλευτής έχει ψηφίσει και τις τρεις προτάσεις για τον κ. Παπακωνσταντίνου θα θεωρείται ότι η πρόταση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, έλαβε μία ψήφο, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ έλαβε μία ψήφο και η πρόταση Ανεξάρτητων Ελλήνων – Χρυσής Αυγής έλαβε μία ψήφο. Δεν θα θεωρείται δηλαδή ότι από το συγκεκριμένο ψηφοδέλτιο η παραπομπή του κ. Παπακωνσταντίνου έλαβε τρεις ψήφους καθώς θα αθροίζεται η πρόταση και όχι το πρόσωπο.

Αντίστοιχος θα είναι ο υπολογισμός και στην περίπτωση που ένας βουλευτής δηλώσει «όχι» ή «παρών» για την παραπομπή.

Αντιδράσεις για τη διάρθρωση των ψηφοδελτίων

Λίγα λεπτά πριν τις δώδεκα ο πρόεδρος της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκης κήρυξε την επανέναρξη της συνεδρίασης καθώς νωρίτερα η συνεδρίαση είχε διακοπεί μετά τις έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση για την διάρθρωση των ψηφοδελτίων.

Αφού ενημέρωσε το Σώμα για τον τρόπο ψηφοφορίας ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης είπε στους βουλευτές ότι το ψηφοδέλτιο που είχε διανεμηθεί είναι το σωστό και ότι ήταν άδικος ο θόρυβος που δημιουργήθηκε.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης αν και επέμεινε ότι τα ψηφοδέλτια πρέπει να αναφέρουν το όνομα του εγκαλούμενου και από κάτω τα αδικήματα, είπε δεν χρειάζονται περιττές εντάσεις και μπορεί το Σώμα να τοποθετηθεί.

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος υποστήριξε πως ο τύπος των ψηφοδελτίων θυμίζει τα ομοιόμορφα ψηφοδέλτια της εκλογής του Χρ. Σαρτζετάκη, υποστήριξε μάλιστα πως επιχειρείται αποτροπή παραπομπής των προσώπων που δεν επιθυμεί η κυβέρνηση και για αυτό οι βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων θα ψηφίσουν σε κάθε ψηφοδέλτιο όλες τις προτάσεις.

Εκ μέρους του ΚΚΕ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Σπύρος Χαλβατζής είπε ότι τα ψηφοδέλτια θα πρέπει να αναφέρουν το κάθε ένα το όνομα του εγκαλούμενου και από κάτω τα αδικήματα που συνολικά προτείνονται από τα κόμματα για την συγκρότηση Προανακριτικής. Ωστόσο δήλωσε ότι πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία.

«Δεν υπάρχει καμία σκοπιμότητα, είναι αυτονόητο αυτό. Η προανακριτική Επιτροπή, αν συσταθεί μπορεί να αποφασίσει διεύρυνση της έρευνας και για άλλα αδικήματα», τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής, Ευ. Μεϊμαράκης προσθέτοντας πως ο τρόπος που προκρίθηκε για την ψηφοφορία ήταν και αποτέλεσμα της σύμφωνης γνώμης της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής.

Τελικώς, δια εγέρσεως εγκρίθηκε ο τύπος του ψηφοδελτίου.

 

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή