Αποτυπώσεις βιομηχανικής ιστορίας

Τετάρτη, 25 Απριλίου 2012 13:03

A- A A+

Η φωτογραφική έκθεση του Γιώργου Ε. Βαρθολομαίου με τίτλο «Λαύριο. Τα σκηνικά μιας παράστασης» εγκαινιάζεται απόψε στις 8, στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου).

Η έκθεση έρχεται, μέσα από την καταγραφική δύναμη του φακού, να μας καταστήσει θεατές στο εσωτερικό των βιομηχανικών χώρων των μεταλλείων Λαυρίου, όπως διατηρήθηκαν έως το 1987 οπότε και φωτογραφήθηκαν. Ο Γιώργος Βαρθολομαίος χρησιμοποιεί με δεξιοτεχνία τη χαρακτηριστική τεχνική του για να αποδώσει με εικαστικό τρόπο την ατμόσφαιρα ενός απo-βιομηχανοποιημένου χώρου που αποπνέει ακόμα την εμβληματική, για τη Λαυρεωτική, μεταλλευτική δραστηριότητα που κάποτε είχε ακμάσει.

Οι φωτογραφίες του εικαστικού για τις εγκαταλειμμένες βιομηχανικές εγκαταστάσεις των μεταλλείων Λαυρίου αναδεικνύουν την κάθε λεπτομέρεια των άψυχων μηχανημάτων και εργαλείων που τόσες χιλιάδες χέρια δούλεψαν, για πάνω από έναν αιώνα.

Η απουσία οποιουδήποτε έµψυχου στοιχείου, στους εξωτερικούς αλλά και τους εσωτερικούς χώρους, επιτρέπει στον επισκέπτη της έκθεσης να αφουγκραστεί τις φωνές όσων δούλεψαν σκληρά στο σκοτάδι στις βιομηχανικές αυτές εγκαταστάσεις.

Ιστορικό των μεταλλείων Λαυρίου

Το 1864, ο Ιταλός I. B. Σερπιέρι ιδρύει την εταιρεία «Roux-Serpieri-Fressynet» και το 1865, ύστερα από αιώνες, παράγεται πάλι στο Λαύριο αργυρούχος μόλυβδος και αποτελεί την γενέθλιο χρονολογία του νεότερου Λαυρίου. Το 1873, η εταιρεία μετονομάζεται σε Εταιρία των Μεταλλουργείων Λαυρίου (ελληνική) από τον Aνδρέα Συγγρό, εκπρόσωπο της τράπεζας Κωνσταντινουπόλεως, ενώ παράλληλα ο Σερπιέρι ιδρύει τη γαλλική εταιρία «Compagnie Francaise de Mines du Lauriumn». Το 1917, η ελληνική εταιρεία περικόπτει τις εργασίες της και το 1930 εκποιεί τις εγκαταστάσεις της. Αντίθετα, η γαλλική εταιρεία λειτούργησε μέχρι το 1982, οπότε νοίκιασε τις εγκαταστάσεις της στην Ελληνική Μεταλλευτική-Μεταλλουργική Εταιρεία, η οποία το 1986 κλείνει οριστικά. Στα τέλη του 19ου και αρχές του 20ού αιώνα, το Λαύριο είναι από τα σπουδαιότερα μεταλλευτικά και μεταλλουργικά κέντρα της Ευρώπης.

Μνημείο Βιομηχανίας και Πολιτισμού

Σήμερα το Λαύριο αποτελεί ένα ιστορικό μνημείο Βιομηχανίας και Πολιτισμού. H ιστορία συνεχίζεται με την δημιουργία και λειτουργία του Τεχνολογικού Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου, ενός χώρου επιστημονικής έρευνας, εκπαίδευσης, επιχειρηματικής δραστηριότητας και πολιτισμού, ο οποίος αναμένεται να δώσει μία νέα ώθηση στην ανάπτυξη της περιοχής.

Ο εικαστικός

O Γεώργιος Βαρθολοµαίος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1956. Σπούδασε στη Σχολή Σταυράκου και στη συνέχεια παρακολούθησε σπουδές κινηματογράφου στο τμήμα κινούμενου σχεδίου της Σχολής Καλών Τεχνών του Braunschweig. Πήρε μέρος στην έκθεση «Ντουκουµέντα», στο Κassel της Γερμανίας, µε την ταινία µικρού µήκους «∆ιαβάζοντας εφηµερίδα την ώρα που ετοιµάζεται το τσάι». Από το 1981 μέχρι σήμερα, διατηρεί στούντιο διαφηµιστικής φωτογραφίας, διοργανώνοντας παράλληλα σεµινάρια διαφηµιστικής και καλλιτεχνικής φωτογραφίας. Το 2002, εκδόθηκε το φωτογραφικό λεύκωµα με τίτλο «Τα πρόσωπα της πέτρας».

Πληροφορίες

Μουσείο Μπενάκη, Κτήριο οδού Πειραιώς, Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου, τηλ.: 210 3453111 Εγκαίνια: 25 Απριλίου 2012, στις 20.00. Διάρκεια: 26 Απριλίου - 20 Μαΐου 2012. Ωράριο λειτουργίας: Τετάρτη, Πέμπτη, Κυριακή: 10.00 - 18.00, Παρασκευή, Σάββατο: 10.00 - 22.00, Δευτέρα, Τρίτη: Κλειστά.

Προτεινόμενα για εσάς