Τα «αισθησιακά» δέντρα του Carroll Dunham

Τρίτη, 24 Απριλίου 2012 13:36
UPD:28/11/2012 14:52

A- A A+

Η πρώτη ατομική έκθεση του ζωγράφου Carroll Dunham εγκαινιάζεται από τον ίδιο τον καλλιτέχνη, το βράδυ της Πέμπτης 26 Απριλίου, από τις 8 έως τις 10, στην γκαλερί Bernier/Eliades στο Θησείο.

Ο καλλιτέχνης

Ο Carroll Dunham ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη και το Κοννέκτικατ, όπου και γεννήθηκε, το 1949. Αποφοίτησε από το Trinity College του Χάρτφορντ, το 1972, και ανέπτυξε το χαρακτηριστικό προσωπικό του ύφος, με το οποίο έγινε γνωστός από τα τέλη της δεκαετίας του ’70.

Με μία εννοιολογική προσέγγιση της ζωγραφικής, κινείται επιδέξια μεταξύ αφαίρεσης και αναπαράστασης, αποδίδοντας τα έργα του, τα οποία διακατέχονται από πολύχρωμες ζωγραφικές συνθέσεις, με καρτουνίστικες και βιομορφικές φιγούρες που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, μέσα σε ένα ψυχεδελικό, και συχνά σεξουαλικό, αφηγηματικό πλαίσιο. Το χρώμα, η μορφή και η γραμμή στη σύνθεση εικόνων, που πλημμυρίζουν από μία ακατάσχετη αλληλεπίδραση πολυμορφικών γεωμετριών, είναι χαρακτηριστικά του στοιχεία.

Οι δημιουργίες του σε κομμάτια ξύλου σηματοδότησαν τα πρώτα στάδια της καριέρας του, τη δεκαετία του '80. Αφήνοντας τα φυσικά σχέδια του ξύλου να ορίσουν το καθολικό σχήμα και τη μορφή των φανταστικών πλασμάτων του, τα έργα του προσομοιάζουν με γκράφιτι. Αργότερα, οι φιγούρες του διευρύνθηκαν σε πιο ελεύθερο στυλ και μεγαλύτερη κλίμακα, διατηρώντας όμως την ψυχολογική πολυπλοκότητα και την πληθωρικότητά τους.

Ο Carroll Dunham έχει πραγματοποιήσει πολλές εκθέσεις στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, ενώ έργα του έχουν συμπεριληφθεί σε πολλές Whitney Μπιεννάλε και βρίσκονται σε αρκετές μόνιμες συλλογές.

Τα έργα

Στη συγκεκριμένη έκθεση, ο Carroll Dunham παρουσιάζει μια σειρά έργων που απεικονίζουν δέντρα, στα οποία φυτρώνουν λουλούδια και μεγάλα φύλλα, που αποκαλύπτουν τους εαυτούς τους σαν να είναι κομμάτι ενός περίπλοκου οπτικού τερέν, κατοικημένου από διάφορες φιγούρες και φυτά. Αυτό το θέμα έχει ξεκινήσει από το 2007 και, παρά τη φαινομενική αγνότητά του, δεν υπάρχει ίχνος αθωότητας σε αυτά τα έργα, αφού σε ένα δέντρο το φύλλωμα μοιάζει με λεπίδα από τσεκούρι, μία θηλιά κρέμεται από το κλαδί ενός άλλου, κοντάρια - κλαδιά μοιάζουν να αναδεύουν βίαια τα φύλλα και παραπέμπουν σε μία εσωτερική μάχη, φορτωμένη με σεξουαλικά υπονοούμενα. Δίπλα από τα δέντρα, χειρόγραφες σημειώσεις δείχνουν τους μήνες και τα χρόνια που ο καλλιτέχνης δούλεψε πάνω σε αυτά τα έργα, σαν απόδειξη που μπορεί να είναι αθωωτική ή καταδικαστική.

Πληροφορίες

Γκαλερί Bernier / Eliades, Επταχάλκου 11, Θησείο - Αθήνα, τηλ.: 210 3413935-7. Ώρες λειτουργίας: Τρ.- Παρ.: 10:30-18:30, Σαβ.: 12:00-16:00. Διάρκεια έκθεσης: 26 Απριλίου - 25 Μαΐου.

Προτεινόμενα για εσάς