Ευ. Βενιζέλος: Πρόταση πέντε σημείων για κυβέρνηση εθνικής ενότητας

Δευτέρα, 07 Μαΐου 2012 17:34
UPD:20:04

Την πρότασή του για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας με τη συμμετοχή όλων των δυνάμεων που δηλώνουν τον φιλοευρωπαϊκό τους προσανατολισμό και Πρωθυπουργό πρόσωπο ευρείας αποδοχής παρουσίασε ο Ευ. Βενιζέλος κατά τη συνάντησή με τον Αντ. Σαμαρά, στο πλαίσιο των επαφών του προέδρου της ΝΔ για το σχηματισμό κυβέρνησης.

A- A A+

Την πρότασή του για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας με τη συμμετοχή όλων των δυνάμεων που δηλώνουν τον φιλοευρωπαϊκό τους προσανατολισμό και Πρωθυπουργό πρόσωπο ευρείας αποδοχής παρουσίασε ο Ευ. Βενιζέλος κατά τη συνάντησή με τον Αντ. Σαμαρά, στο πλαίσιο των επαφών του προέδρου της ΝΔ για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, η συνάντηση ήταν σύντομη, αλλά ουσιαστική και πραγματοποιήθηκε σε φιλικό κλίμα. «Σεβόμενοι απολύτως την απόφαση του λαού και το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ είναι πλέον τρίτο κόμμα, αντιλαμβανόμαστε ότι έχουμε τρίτοι κατά σειρά την ευθύνη για σχηματισμό κυβέρνησης», είπε και συμπλήρωσε πως «όλες οι δυνάμεις που δηλώνουν φιλοευρωπαϊκές, έχουμε μερίδιο ευθύνης για να δοθεί λύση πολιτική».

ΠΑΣΟΚ

Αναπτύσσοντας αναλυτικότερα την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για το σχηματισμό κυβέρνησης σημείωσε ότι αυτή περιλαμβάνει τα εξής σημεία:

-Τη συμμετοχή όλων των δυνάμεων που δηλώνουν τον φιλοευρωπαϊκό τους προσανατολισμό. «Είναι αναγκαία η συμμετοχή και του ΣΥΡΙΖΑ και της Δημοκρατικής Αριστεράς και προφανώς και της ΝΔ», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

-Το ΠΑΣΟΚ δεν θέτει ως όρο τη συμμετοχή στελεχών του στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

-Επιλογή ενός προσώπου ευρείας αποδοχής για τη θέση του Πρωθυπουργό. Κατά προτίμηση, όπως διευκρίνισε μάλιστα ο κ. Βενιζέλος, το πρόσωπο αυτό θα πρέπει να απηχεί τη «νέα τάση επαναδιαπραγμάτευσης» που έχει καταγραφεί με το εκλογικό αποτέλεσμα.

-Υπαρξη συμφωνημένου πολιτικού πλαισίου, ακρογωνιαίος λίθος του οποίου θα είναι η παραμονή της χώρας στο ευρώ. «Εφόσον θεμέλιο της κυβέρνησης αυτής είναι ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός, υπάρχει ένας καταλύτης της μίνιμουμ προγραμματικής συμφωνίας. Τα πράγματα πρέπει να οδηγηθούν μέχρι ενός σημείου, το όριο της προσπάθειας είναι να μεινει η Ελλάδα στο ευρώ», παρατήρησε ο κ. Βενιζέλος. Βούληση του λαού, πρόσθεσε, είναι να μείνει στην Ευρωζώνη και μέσα σε αυτό το όριο, τόνισε «πρέπει να γίνει διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας για τα θέματα που αφορούν στους όρους της δανειακής σύμβασης, για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας».

-Συμφωνία για το ποιος πρέπει να είναι ο ελάχιστος στόχος της κυβέρνησης, σε σχέση με το σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης που έχει προτείνει το ΠΑΣΟΚ προεκλογικά με άξονες: επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής μέχρι το τέλος του 2015, ενίσχυση της ρευστότητας το λιγότερο 50 δισ. τα επόμενα τρία χρονια για τη στήριξη της ανάπτυξης και της απασχόλησης, το «ξεμπλοκάρισμα» των επενδύσεων, τη λήψη δεσμης μέτρων κοινωνικής προστασίας για ανέργους, υπερχρεωμένα νοικοκυριά κτλ.

«Όχι» από Αλ. Τσίπρα και Αλ. Παπαρήγα στον Αντ. Σαμαρά

Το μεσημέρι ο πρόεδρος της ΝΔ έλαβε διερευνητική εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Κατά την προσέλευσή του στον Προεδρικό Μέγαρο ο κ. Σαμαράς απαντώντας στο σχόλιο του κ. Κάρολου Παπούλια ότι είχε «πολύ τρέξιμο» η προεκλογική περίοδος, σημείωσε: Σεβόμαστε την επιλογή του λαού και πάμε για διερευνητικές.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διερευνητική εντολή στον Αντώνη Σαμαρά

Διερευνητική εντολή στον Αντώνη Σαμαρά

Ο κ. Σαμαράς είχε στη συνέχεια συνάντηση με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, από τον οποίο έλαβε αρνητική απάντηση στο ενδεχόμενο συνεργασίας. Ο κ. Τσίπρας επέμεινε στη συγκρότηση κυβέρνησης της Αριστεράς, επαναλαμβάνοντας πως θα επιδιώξει συνεννόηση πρωτίστως με τις δυνάμεις της Αριστεράς, με στόχο την αποδέσμευση από το μνημόνιο. Όπως ανέφερε, οι προγραμματικές θέσεις της ΝΔ είναι στον αντίποδα του εναλλακτικού σχεδίου διακυβέρνησης της Αριστεράς, επισημαίνοντας πως δεν μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, όπως τη χαρακτήρισε ο κ. Σαμαράς, καθώς ο πρόεδρος της ΝΔ έχει υπογράψει το μνημόνιο. «Οι υπογραφές αυτές δεν αποτελουν σωτηρία αλλά τραγωδία» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2174857 .

ΑΠΕ - ΜΠΕ

Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς επικοινώνησε τηλεφωνικά με τη Γ.Γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία όμως σημείωσε πως δεν υπάρχει θέμα συζήτησης, ενώ ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος είχε επίσης απορρίψει εξ αρχής την πρόταση του προέδρου για συνάντηση.

Στις 18.30 ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης πέρασε το κατώφλι του γραφείου του κ. Σαμαρά στη Βουλή. Απαντώντας στην πρόταση του Αλέξη Τσίπρα ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ τόνισε ότι περιμένει σαφείς προτάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ και αναλόγως θα πορευτεί. «Όταν μιλάμε για πρόταση προς τις προοδευτικές δυνάμεις προφανώς συμπεριλαμβάνουμε τις δυνάμεις της Αριστεράς», σημείωσε. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση ευρείας λαϊκής νομιμοποίησης πρέπει να εξασφαλίζει την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη και την απαγκίστρωση από το Μνημόνιο.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

Παράλληλα, αρνήθηκε τη συμμετοχή σε κυβέρνηση συνεργασίας ΠΑΣΟΚ-ΝΔ τονίζοντας ότι η θέση της ΔΗΜΑΡ κινείται στον αντίποδα της ασκούμενης πολιτικής που αποδοκιμάστηκε με έντονο τρόπο από τη λαϊκή ετυμηγορία. «Μία μεταμφιεσμένη συνεργασία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ δεν θα είναι σε αρμονία με το εκλογικό μήνυμα και την αξίωση των πολιτών», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Μετά τον κύκλο των συναντήσεων που έλαβε χώρα στο γραφείο του στην Βουλή, ο κ. Σαμαράς κατευθύνθηκε στα γραφεία του κόμματος στην λεωφόρο Συγγρού, από όπου και αναμένεται να κάνει δηλώσεις.

ΑΠΕ - ΜΠΕ
Επαφές A. Σαμαρά με τους πολιτικούς αρχηγούς

Επαφές A. Σαμαρά με τους πολιτικούς αρχηγούς

Τι προβλέπεται για τις διερευνητικές εντολές

Ο κ. Σαμαράς έχει διορία τριών ημερών για τη σύσταση κυβέρνησης συνεργασίας της ΝΔ. Αν δεν επιτευχθεί κάτι τέτοιο τότε η εντολή θα περάσει στον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα. Σε περίπτωση που δεν κατορθωθεί ούτε αυτό, εντός τριών ημερών, τότε η εντολή θα περάσει στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, προκειμένου να διερευνηθεί για τρεις ημέρες και η τελευταία προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Βουλής.

Αν τελεσφορήσει κάποια από τις τρεις εντολές, τότε στις 17 Μαΐου, όπως ορίζει, το προεδρικό διάταγμα με το οποίο διαλύθηκε η προηγούμενη Βουλή, θα συγκληθεί η νέα Βουλή η οποία θα κληθεί να επιβεβαιώσει την εμπιστοσύνη της στην κυβέρνηση και να υπερψηφίσει τις προγραμματικές δηλώσεις της.

Σε αντίθετη περίπτωση, ο κ. Παπούλιας θα καλέσει σε συνάντηση τους αρχηγούς όλων των κομμάτων και θα επιδιώξει το σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης προκειμένου να διενεργηθούν άμεσα εκλογές.

Αν αποτύχει και αυτή η προσπάθεια τότε ο κ. Παπούλιας θα αναθέσει -κατά το Σύνταγμα- στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Eπικρατείας ή του Aρείου Πάγου ή του Eλεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, προκειμένου να διενεργηθούν οι εκλογές.

Στο Προεδρικό Μέγαρο έφτασε λίγο μετά τις 14.00 ο απερχόμενος πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, προκειμένου να θέσει στη διάθεση του κ. Παπούλια την παραίτησή του. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε από τον απερχόμενο πρωθυπουργό να παραμείνει στη θέση του μέχρι του σχηματισμού της νέας κυβέρνησης. Κατά τη συνάντηση των δύο ανδρών, ο κ. Παπαδήμος υπογράμμισε την ανάγκη να διασφαλιστεί η σταθερότητα της χώρας προκειμένου να ολοκληρωθεί η προσπάθεια της ανόρθωσης της οικονομίας και να μην πάνε χαμένες οι θυσίες του ελληνικού λαού. «Η κυβέρνηση συνεργασίας είχε να επιτελέσει ένα κύριο συγκεκριμένο έργο, το οποίο έφερε εις πέρας. Η αποστολή που της είχε ανατεθεί έχει ολοκληρωθεί. Ο ελληνικός λαός έκανε τις επιλογές του», πρόσθεσε. Κατά την αποχώρησή του, ο κ. Παπαδήμος δεν έκανε δηλώσεις.

Νωρίτερα, ο απερχόμενος πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος παρέδωσε τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καλώντας τις ηγεσίες των κομμάτων να σταθούν «στο ύψος των κρίσιμων περιστάσεων και των ευθυνών τους απέναντι στους πολίτες».

«Εύχομαι να υπάρξουν αποφάσεις που θα είναι χρήσιμες για τη χώρα και την κοινωνία», τόνισε, προσθέτοντας ότι «η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί και να συνεχίσει να είναι όρθια μέσα στην Ευρωζώνη». Νωρίτερα, παραλαμβάνοντας τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών, ο Κ. Παπούλιας δήλωσε ότι είναι «αισιόδοξος από τη φύση του». Παραδίδοντας τα αποτέλεσματα στον κ. Πετσάλνικο, ο υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης εξέφρασε την ελπίδα «να αποδειχθεί αυτό που λέγεται ότι στη Δημοκρατία αδιέξοδα δεν υπάρχουν». «Η χώρα πρέπει να κατοχυρώσει την πορεία της προς τα εμπρός, δεν πρέπει να βρεθεί σε αδιέξοδο και τα 11 εκατομμύρια πολίτες της, επίσης, δεν πρέπει να βρεθούν σε αδιέξοδο» πρόσθεσε.

Αλλαγή συσχετισμών

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, η ΝΔ καταλαμβάνει την πρώτη θέση με 18,85% και 108 έδρες, ενώ μεγάλος κερδισμένος αναδεικνύεται ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έρχεται δεύτερος με 16,78% και 52 έδρες. Ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με σημαντικά μειωμένο ποσοστό 13,18% και 41 έδρες.

Στους κερδισμένους και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με ποσοστό 10,60% και 33 έδρες και ακολουθούν το ΚΚΕ με 8,48% και 26 έδρες, η Χρυσή Αυγή με 6,97% και 21 έδρες και η Δημοκρατική Αριστερά με 6,10% και 19 έδρες.

Εκτός Βουλής έμειναν ο ΛΑΟΣ με 2,90%, οι Οικολόγοι Πράσινοι με 2,93% και η Δημοκρατική Συμμαχία με 2,56%.

Πρωτόγνωρο είναι το ποσοστό 19,02% που λαμβάνουν τα κόμματα τα οποία μένουν εκτός Βουλής. Το αντίστοιχο ποσοστό στις εκλογές του 2009 ήταν 2,30%, ενώ το 2007 και το 2004 γύρω στο 3%.

Μονοεδρικές

Η ΝΔ εξασφαλίζει εέι από τις οκτώ μονοεδρικές περιφέρειες της χώρας. Με 25% το ΚΚΕ παίρνει τη μονοεδρική της Σάμου και ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή της Κεφαλλονιάς με 18,88%.

Ειδικότερα, η ΝΔ κερδίζει τις μονοεδρικές των Γρεβενών με 26,8%, της Ευρυτανίας με 20,99%, της Ζακύνθου με 21,5%, της Θεσπρωτίας με 24,92%, της Λευκάδας με 25,25% και της Φωκίδας με 22,33%.

Βουλευτές επικρατείας

Τρεις βουλευτές Επικρατείας εκλέγει η ΝΔ, από δύο ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Ανεξάρτητοι Έλληνες και από έναν ΚΚΕ, Xρυσή Αυγή και Δημοκρατική Αριστερά.

Συγκεκριμένα, από η ΝΔ εκλέγονται οι κ.κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, Χρύσανθος Λαζαρίδης και Γιάννης Μιχελάκης, από το ΣΥΡΙΖΑ ο Μανώλης Γλέζος και η Θεανώ Φωτίου, στο ΠΑΣΟΚ ο Πύρρος Δήμας και η Φώφη Γεννηματά και από τους Ανεξάρτητους Ελληνες ο Τέρενς Κουίκ και ο Μιχάλης Γιαννάκης. Τέλος, από το ΚΚΕ εκλέγεται ο Θανάσης Παφίλης, από τη Χρυσή Αυγή ο Χρήστος Παππάς και από τη ΔΗΜΑΡ ο Σπύρος Λυκούδης.

Η μάχη του σταυρού

Εκτός Βουλής μένουν κορυφαία ονόματα από το ΠΑΣΟΚ σε Α' και Β' Αθηνών, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι δεν εκλέγεται ούτε ένας βουλευτής του Κινήματος στην Α' Πειραιώς.

Από την πλευρά της η ΝΔ, χάρη και στον εκλογικό νόμο με το μπόνους των 50 εδρών, εκλέγει στη Β' Αθηνών 14 βουλευτές. Πρώτη σε σταυρούς στην Α' Αθηνών η κ. Όλγα Κεφαλογιάννη.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα από τη ΝΔ στη Β' Αθηνών εκλέγονται οι:

1. Μητσοτάκης Κυριάκος

2. Χατζηδάκης Κωνσταντίνος (Κωστης)

3. Βούλτεψη Σοφία

4. Βαρβιτσιώτης Μιλτιάδης

5. Ντινόπουλος Αργύρης

6. Γεωργιάδης Σπυρίδων-Αδώνις

7. Μεϊμαράκης Ευάγγελος-Βασίλειος

8. Σπηλιωτόπουλος Αριστόβουλος (Αρης)

9. Γιακουμάτος Γεράσιμος

10. Παναγιωτόπουλος Παναγιώτης (Πανος)

11. Καραμανλή Αννα

12. Πολύδωρας Βύρων

13. Παπακώστα-Σιδηροπουλου

14. Παπαθανασίου Γιαννης

Αντίστοιχα στην Α' Αθηνών εκλέγονται οι:

1. Κεφαλογιάννη Όλγα

2. Αβραμόπουλος Δημήτρης

3. Κακλαμάνης Νικήτας

4. Πιπιλή Φωτεινή

5. Κικίλιας Βασίλειος

6. Μηταράκης Παναγιώτης (Νότης)

7. Παυλόπουλος Προκόπιος

8. Ψυχάρης Ανδρέας

Από το ΣΥΡΙΖΑ στη Β' Αθηνών εκλέγονται εννέα βουλευτές και συγκεκριμένα οι:

1. Σακοράφα Σοφια

2. Κουρουμπλής Παναγιωτης

3. Παπαδημούλης Δημητριος

4. Δραγασάκης Ιωαννης

5. Δούρου Ειρηνη (Ρενα)

6. Στρατούλης Δημήτριος

7. Βαλαβάνη Ολγα-Νάντια

8. Τατσόπουλος Πέτρος-Γεώργιος

9. Τσακαλώτος Ευκλείδης

Στην Α' Αθηνών εκλέγονται ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, η Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο Ν. Βούτσης.

Στη Β' Αθηνών το ΠΑΣΟΚ λαμβάνει μόλις τέσσερις έδρες. Στις τέσσερις πρώτες θέσεις προβάλλουν οι κ.κ. Λοβέρδος (με μεγάλη διαφορά από το δεύτερο), Χρυσοχοΐδης, Ανδρουλάκης και Απ. Κακλαμάνης αντίστοιχα, ενώ με σχετικά μικρή διαφορά ακολουθούσαν ο Γιάννης Ραγκούσης και ο Πέτρος Ευθυμίου.

Το ΠΑΣΟΚ στην Α' Αθηνών παίρνει μόλις μία έδρα, την οποία μέχρι στιγμής εξασφαλίζει ο Κώστας Σκανδαλίδης, με την κ. Αννα Διαμαντοπούλου να ακολουθεί δεύτερη.

Την ίδια ώρα, μόνον ένας βουλευτής, ο πρόεδρος του Κινήματος, Ευάγγελος Βενιζέλος, εκλέγεται και στη Θεσσαλονίκη, όπως και στην Αχαΐα εκλέγεται μόνο ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Χαρακτηριστικό είναι ότι εκτός Βουλής μένουν, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών και με καταμετρημένο το 98,85% των ψήφων, ο πρώην υπουργός Οικονομικών και μέχρι πρότινος υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο υφυπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής και ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος.

Πέντε βουλευτές εκλέγουν στη Β' Αθηνών οι Ανεξάρτητοι Ελληνες και συγκεκριμένα τον πρόεδρο Πάνο Καμμενο, τον επικεφαλής του Πανελληνίου Αρματος Πολιτών Γιάννη Δημαρά, τον Βασίλη Καπερνάρο, το Γιάννη Μανώλη και τον ηθοποιό Παύλο Κοντογιαννίδη. Στην Α' Αθηνών εκλέγεται με άνεση η κ. Ελενα Κουντουρά.

Από την πλευρά του ΚΚΕ στη Β' Αθηνών εκλέγονται η γ.γ. της ΚΕ του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα, η Λίνα Κροκίδη, ο Χρήστος Κατσώτης και ο Σπύρος Χαλβατζής και στην Α' Αθηνών η Λιάνα Κανέλλη.

Τρεις βουλευτές εκλέγει στη Β' Αθηνών η Χρυσή Αυγή, τον πρόεδρο Νικόλαο Μιχαλολιάκο με πάνω από 67.000 ψήφους, το Γεώργιο Γερμένη και την κυρία Ελένη Ζαρούλια. Στην Α' Αθηνών πρώτος είναι και πάλι ο κ. Μιχαλολιάκος και τη δεύτερη έδρα παίρνει ο Ιωάννης Βουλδής.

Τέλος, απο τη Δημοκρατική Αριστερά για τη Β' Αθηνών στις τρεις πρώτες θέσεις είναι ο πρόεδρος Φώτης Κουβέλης, ο Γρηγόρης Ψαριανός και ο Οδυσσέας Βουδούρης που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, ενώ στην Α' Αθηνών εκλέγεται ο κ. Γιάννης Πανούσης.

Στη Β' Πειραιώς από το ΣΥΡΙΖΑ που είναι πρώτο κόμμα με 23,85%, εκλέγονται οι Παναγιώτης Λαφαζάνης και Εύη Καρακώστα, από τους Ανεξάρτητους Ελληνες (δεύτεροι με 12,41%) ο Ιωάννης Κουράκος, από το ΚΚΕ (τρίτο με 12,29%) η Διαμάντω Μανωλάκου, από τη Νέα Δημοκρατία (τέταρτη με 9,77%) ο Γιάννης Τραγάκης, από τη Χρυσή Αυγή (9,49%) ο Ιωάννης Λαγός και από το ΠΑΣΟΚ (8,15%) ο Δημήτρης Λιντζέρης.

Αντίστοιχα στην Α' Πειραιώς, όπου όπως προαναφέρθηκε το ΠΑΣΟΚ δεν εκλέγει βουλευτή, από το ΣΥΡΙΖΑ εκλέγεται ο Θεόδωρος Δρίτσας, από τη ΝΔ ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, από τους Ανεξάρτητους Ελληνες ο Παναγιώτης Μελάς, από τη Χρυσή Αυγή ο Νικόλαος Κουζηλος και από το ΚΚΕ η Ελπίδα Παντελάκη, ενώ έδρα στη Βουλή παίρνει και η υποψήφια της ΔΗΜΑΡ Μαρία Ρεπούση.

Στο υπόλοιπο Αττικής τέλος, από το ΣΥΡΙΖΑ (πρώτο κόμμα με 19,40%) εκλέγονται ο Αλέξης Μητρόπουλος και ο Νάσος Αθανασίου. Τέσσερις βουλευτές βγάζει η ΝΔ (13,72%) και συγκεκριμένα τους Μάκη Βορίδη Γεωργία Μαρτίνου, Θανάση Μπούρα και Γιώργο Βλάχο. Στη Βουλή μπαίνουν από τους Ανεξάρτητους Έλληνες (13,51%) ο ηθοποιός Παύλος Χαϊκάλης και η Ευγενία Αρβανίτη - Πρεβεζάνου. Η Χρυσή Αυγή (9,69%) εκλέγει βουλευτή τον Ηλία Κασιδιάρη, το ΚΚΕ (8,72%) τον Ιωάννη Γκιόκα, το ΠΑΣΟΚ (8,24%) την Εύη Χριστοφιλοπούλου και η Δημοκρατική Αριστερά (5,33%) τον Βασίλη Οικονόμου.

Θεσσαλονίκη

Εξι βουλευτές εκλέγονται με τη ΝΔ στην Α' Θεσσαλονίκης, τρεις με το ΣΥΡΙΖΑ, δύο με το ΚΚΕ και άλλοι δύο με τους Ανεξάρτητους Ελληνες, ενώ από έναν βουλευτή βάζουν στη Βουλή ΠΑΣΟΚ, Χρυσή Αυγή και Δημοκρατική Αριστερά.

Στο ΠΑΣΟΚ, πρώτη σε σταυρούς στην Α' Θεσσαλονίκης είναι η Εύα Καϊλή, ωστόσο δεδομένου ότι το κίνημα εκλέγει έναν μόνο βουλευτή, είναι πολύ πιθανό να μείνει τελικά εκτός Βουλής, αν κρατήσει την έδρα ο πρόεδρος του Κινήματος Ευ. Βενιζέλος (σ.σ. ο οποίος ήταν υποψήφιος και στο νομό Ηρακλείου).

Αναλυτικά στην Α' Θεσσαλονίκης εκλέγονται:

Από τη Νέα Δημοκρατία οι Κώστας Καραμανλής, Κώστας Γκιουλέκας, Σταύρος Καλαφάτης, Γιάννης Ιωαννίδης, Ελενα Ράπτη, Γιώργος Ορφανός.

Από το ΣΥΡΙΖΑ οι Τάσος Κουράκης, Ιωάννα Γαϊτάνη και Γιάννης Αμανατίδης.

Από το ΠΑΣΟΚ ο Ευάγγελος Βενιζέλος ή η Εύα Καϊλή.

Από το ΚΚΕ οι Γιάννης Ζιώγας, Θοδόσης Κωνσταντινίδης.

Από τους Ανεξάρτητους Ελληνες οι Χάρης Αηδονόπουλος και Χρυσούλα Γιαταγάνα.

Από τη Δημοκρατική Αριστερά η Ασημίνα Ξηροτύρη και από τη Χρυσή Αυγή ο Αντώνιος Γρέγος.

Αντίστοιχα στη Β' Θεσσαλονίκης εκλέγονται οι Θεόδωρος Καράογλου από τη ΝΔ, η Ευαγγελία Αμμανατίδου από το ΣΥΡΙΖΑ, ο Χάρης Τσιόκας από το ΠΑΣΟΚ, η Ελένη Γερασιμίδου με το ΚΚΕ, η Αικατερίνη Μάρκου με τη Δημοκρατική Αριστερά, ο Απόστολος Χαρουπάκης με τους Ανεξάρτητους Ελληνες και με τη Χρυσή Αυγή ο Πολύβιος Ζησιμόπουλος.

Στην περιφέρεια η μεγαλύτερη αποχή

Στην περιφέρεια καταγράφηκαν τα μεγαλύτερα ποσοστά αποχής, με το συνολικό ποσοστό της στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές να αγγίζει το 35% (34,91%), όταν στις βουλευτικές εκλογές του 2009 ήταν 30%, έναντι 26% της αναμέτρησης του 2007 και 24% εκείνης του 2004.

Στην περιφέρεια απ' ό,τι φάνηκε δεν πήγα να ψηφίσουν οι ετεροδημότες ψηφοφόροι, κυρίως σε απομακρυσμένες από μεγάλα αστικά κέντρα, στα οποία, εν αντιθέσει, σημειώθηκαν τα υψηλότερα ποσοστά συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία.

Έτσι, υπήρξαν περιφέρειες που μέτρησαν σοβαρές απώλειες στην προσέλευση των εκλογέων, όπως αυτή της ακριτικής Φλώρινας, όπου οι εκλογείς συμμετείχαν στη διαδικασία σε ποσοστό μόλις κατά 40,93%. Σε δύο εκλογικές περιφέρειες, οι μισοί από τους εγγεγραμμένους ψηφοφόρους δεν εμφανίσθηκαν για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Στην Κεφαλονιά η αποχή έφτασε 55,61% και στη Λακωνία το 54,83%. Στη Λέσβο από την εκλογική διαδικασία οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι απείχαν σε ποσοστό 52,98%, ενώ στην περιφέρεια της Ευρυτανίας η αποχή έφτασε το 49,30%.

Στις περιφέρειες της Χίου και της Σάμου, απείχαν από τη διαδικασία ένας στους δύο ψηφοφόρους (50% ήταν συμμετοχή στη Χίο και 50,77% στη Σάμο).

Στον αντίποδα, σε τρεις μόνον από τις 56 εκλογικές περιφέρειες της χώρας, η συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές ξεπέρασε το 70% και μία το άγγιξε. Πρώτη σε συμμετοχή ήταν η περιφέρεια Αττικής με ποσοστό 75,36%, δεύτερη η Β΄Θεσσαλονίκης με 75,14%, τρίτη η Β΄Αθηνών με 73,42% και τέταρτη η περιφέρεια Λάρισας με 70,40%. Στο 69,77% έφτασε η συμμετοχή στην Α΄Θεσσαλονίκης.

Οι πρωτιές των κομμάτων

Σε 38 περιφέρειες ήρθε πρώτη η ΝΔ, έναντι 13 του ΣΥΡΙΖΑ, τεσσάρων του ΠΑΣΟΚ και μιας του ΚΚΕ.

Συγκεκριμένα, η ΝΔ ήρθε πρώτη στις περιφέρειες: Αιτωλοακαρνανίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Άρτας, Γρεβενών, Δράμας, Δωδεκανήσων, Έβρου, Ευρυτανίας, Ζακύνθου, Ηλείας, Ημαθίας, Θεσπρωτίας, Β' Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καρδίτσας, Καστοριάς, Κιλκίς, Κοζάνης, Κορινθίας, Κυκλάδων, Λακωνίας, Λάρισας, Λέσβου, Λευκάδας, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Πέλλας, Πιερίας, Πρέβεζας, Σερρών, Τρικάλων, Φθιώτιδας, Φλώρινας, Φωκίδας, Χαλκιδικής, Χίου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέγεται πρώτο κόμμα σε 13 περιφέρειες και, κατά κύριο λόγο, στα μεγάλα αστικά κέντρα. Συγκεκριμένα, έρχεται πρώτος στην Α' Αθηνών, τη Β' Αθηνών, την Α' Πειραιώς, τη Β' Πειραιώς, την περιφέρεια Αττικής, την Αχαΐα, τη Βοιωτία, την Εύβοια, την Α' Θεσσαλονίκης, την Κέρκυρα, την Κεφαλλονιά, την Ξάνθη και τα Χανιά.

Το ΠΑΣΟΚ εκλέγεται πρώτο σε τέσσερις εκλογικές περιφέρειες, το Ηράκλειο, το Λασίθι, το Ρέθυμνο και τη Ροδόπη.

Το ΚΚΕ εκλέγεται πρώτο στη Σάμο.

Οι έδρες στη Στερεά Ελλάδα

Εν τω μεταξύ, στη Φθιώτιδα, μετά από ολονύκτιο θρίλερ, από μία έδρα παίρνουν η Ν.Δ., το ΠΑ.ΣΟ.Κ., ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Χρυσή Αυγή. Η έδρα της Ν.Δ. κατέληξε στον μέχρι τώρα βουλευτή Χρήστο Σταϊκούρα, ενώ στο ΠΑΣΟΚ, όταν ολοκληρώθηκε η διαλογή των ψηφοδελτίων ο νυν βουλευτής Νίκος Τσώνης προηγήθηκε με περίπου 500 σταυρούς προτίμησης από την πρώην υπουργό Κατερίνα Μπατζελή, που μένει εκτός Βουλής, όπως και η Τόνια Αντωνίου.

Στο ΣΥΡΙΖΑ κατετάγη πρώτος και με μεγάλη άνεση ο γιατρός Βασίλης Κυριακάκης ενώ ένα θρίλερ παίχτηκε στους Ανεξάρτητους Έλληνες: Ο απόστρατος Θόδωρος Χειμάρας, που εξελέγη τελικά, ο μηχανικός Αθανάσιος Γαλάνης και ο επίσης απόστρατος της ΕΛΑΣ Γιώργος Χριστόπουλος άλλαζαν συνεχώς σειρά κατάταξης.

Στη μονοεδρική της Ευρυτανίας κρίθηκε από πολύ νωρίς η μάχη, καθώς πλειοψήφησε ο Κώστας Κοντογεώργος με τη Ν.Δ. που θα καταλάβει στη Βουλή το έδρανο του Ηλία Καρανίκα, μέχρι τώρα βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Στη επίσης μοναδική Φωκίδας, η έδρα κρίθηκε στην τελευταία κάλπη. Αν και πολύ νωρίς είχε κατοχυρωθεί στη Ν.Δ. εν τούτοις εσωτερικά εξελίσσονταν μια πρωτόγνωρη μάχη μεταξύ της Ασπασίας Μανδρέκα και του Κώστα Παπαθανασίου που κράτησε μέχρι το μεσημέρι, με κερδισμένη την πρώτη που συγκέντρωσε 2463 σταυρούς, έναντι 2108 που συγκέντρωσε ο αντίπαλός της.

Στην Βοιωτία όπου μέχρι τώρα το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είχε 3 έδρες και μία έδρα η Ν.Δ. το σκηνικό άλλαξε. Τρεις έδρες κερδίζει η Ν.Δ. και εκλέγονται, για πρώτη φορά, οι Γιάννης Καράμπελας, Ανδρέας Κουτσούμπας, ενώ επανέρχεται στο κοινοβούλιο ο πρώην υπουργός Ευάγγελος Μπασιάκος. Επίσης έναν βουλευτή εκλέγει και ο ΣΥΡΙΖΑ που είναι ο Γιάννης Στάθας, πρόεδρος του εργατικού κέντρου Λιβαδειάς, ενώ χάνουν τις έδρες τους η Βασιλική Τσόνογλου από το ΠΑΣΟΚ και η Άρια Αγάτσα που το τελευταίο διάστημα μετακινήθηκε από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στη Ν.Δ. χωρίς όμως τύχη.

Στην Εύβοια είχαμε πλήρη διασπορά των εδρών αφού ΠΑ.ΣΟ.Κ., Κ.Κ.Ε., Δημοκρατική Αριστερά, ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Έλληνες και Χρυσή Αυγή παίρνουν από μία έδρα, ενώ δεν παίρνει έδρα η Ν.Δ. αν και ήταν στη δεύτερη θέση.

Ειδικότερα με το ΠΑ.ΣΟ.Κ. εκλέγεται ο Συμεών Κεδίκογλου που έδωσε μάχη με την Κατερίνα Περλεπέ η οποία μένει εκτός Βουλής, όπως και Ουράνια Παπαδάκη - Παπανδρέου που είχε εκλεγεί με τη σημαία του ΛΑΟΣ.

Αντίθετα εξελέγη εκ νέου ο Κώστας Μαρκόπουλος που μετακινήθηκε από η Ν.Δ. στους Ανεξάρτητους Έλληνες, ενώ η ΝΔ δεν εκλέγει βουλευτή, με συνέπεια να μείνει εκτός κοινοβουλίου ο Σίμος Κεδίκογλου.

Αντίθετα επανέρχεται στο κοινοβούλιο ο Βαγγέλης Αποστόλου που καταλαμβάνει τη μία έδρα του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ για πρώτη φορά μπαίνει στο κοινοβούλιο ο πρώην δήμαρχος Χαλκίδας Δημήτρης Αναγνωστάκης με την ΔΗΜ.ΑΡ., όπως και με τη «Χρυσή Αυγή» ο Νικόλαος Μίχος.

Ποιες έδρες κερδίζουν και ποιες χάνουν τα κόμματα

Ενισχυμένη κοινοβουλευτικά εμφανίζεται η ΝΔ μετά τις χθεσινές βουλευτικές εκλογές, με αύξηση των βουλευτών της -αν και με λιγότερες ψήφους συγκριτικά με το 2009- στη Β' Αθηνών, τη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας, την Α' Αθηνών, την Α' Θεσσαλονίκης και την Αττική.

Χάρη στο εκλογικό σύστημα αυξάνει τους βουλευτές της σε Βοιωτία, Δωδεκάνησα, Ηράκλειο, Καβάλα, Καρδίτσα, Πιερία, Χανιά, Έβρο, Κορινθία, Πέλλα.

Οι έδρες της μειώνονται σε Αιτωλοακαρνανία, Β' Πειραιώς, Αργολίδα, Β' Θεσσαλονίκης, Κοζάνη, Λακωνία κα Φθιώτιδα, ενώ χάνει τις έδρες της σε Εύβοια, Ημαθία και Ρέθυμνο.

Διατηρεί τις έδρες της σε Σέρρες, Αχαΐα, Ηλεία, Ιωάννινα, Λάρισα, Μεσσηνία, Τρίκαλα, Αρκαδία, Άρτα, Δράμα, Καστοριά, Κέρκυρα, Κιλκίς, Κυκλάδες, Λασίθι, Λέσβος, Μαγνησία, Ξάνθη, Πρέβεζα, Ροδόπη, Φλώρινα, Χαλκιδική, Χίο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποκτάε ννέα έδρες στη Β' Αθηνών, από τρεις έδρες στην Α' Αθηνών και την Α' Θεσσαλονίκης, από δύο έδρες σε Β' Πειραιώς, Αττική, Αχαΐα.

Αποκτά από μία έδρα που δεν είχε πριν σε Α' Πειραιώς, Αιτωλοακαρνανία, Αργολίδα, Αρκαδία, Άρτα, Βοιωτία, Εύβοια, Ηλεία, Ημαθία, Ιωάννινα, Καβάλα, Καρδίτσα, Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Κιλκίς, Κορινθία, Κυκλάδες, Λακωνία, Λέσβο, Μεσσηνία, Ξάνθη, Ρέθυμνο, Ροδόπη, Φθιώτιδα, Χαλκιδική, Χανιά. Διατηρεί από μία έδρα σε Α' Πειραιώς, Ηράκλειο, Β' Θεσσαλονίκης, Λάρισα.

Το ΠΑΣΟΚ χάνει 16 έδρες στη Β' Αθηνών, επτά στην Α' Αθηνών, έξι στην Α' Θεσσαλονίκης, πέντε στην Αττική, τέσσερις στο Ηράκλειο, τρεις σε Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, Δωδεκάνησα, Ηλεία, δυο σε Β΄ Πειραιώς, Έβρο, Ημαθία, Ιωάννινα, Κοζάνη, Λάρισα, Μεσσηνία, Πέλλα, Σέρρες, Τρίκαλα, Φθιώτιδα και από μία έδρα χάνει σε Αρκαδία, Άρτα, Δράμα, Εύβοια, Β' Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Ξάνθη, Ροδόπη, Χαλκιδική.

Χάνει τις έδρες του σε Φωκίδα, Σάμο, Λευκάδα, Λέσβο, Κεφαλονιά, Κέρκυρα, Καστοριά, Θεσπρωτία, Ζάκυνθο, Ευρυτανία, Γρεβενά, Μαγνησία, Κυκλάδες, Βοιωτία, Καβάλα, Καρδίτσα, Κορινθία, Πιερία, Χανιά, Α' Πειραιώς. Διατηρεί από μία έδρα σε Αργολίδα, Λακωνία, Λασίθι, Λέσβο, Λευκάδα, Πρέβεζα, Ρέθυμνο, Φλώρινα, Χίο.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες αποκτούν πέντε έδρες στη Β' Αθηνών, από δύο έδρες στην Αττική και την Α' Θεσσαλονίκης και από μία έδρα σε Α' Αθηνών, Α' Πειραιώς, Β' Πειραιώς, Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, Δράμα, Δωδεκάνησα, Έβρο, Εύβοια, Ηλεία, Ημαθία, Ηράκλειο, Β' Θεσσαλονίκης, Καστοριά, Κοζάνη, Κυκλάδες, Λάρισα, Μαγνησία, Πέλλα, Πιερία, Σέρρες, Φθιώτιδα.

Το ΚΚΕ χάνει μία έδρα στη Β' Αθηνών και στην Α' Αθηνών. Κερδίζει από μία έδρα σε Ημαθία, Ηράκλειο, Ιωάννινα, Καρδίτσα, Κοζάνη, Σάμο, Τρίκαλα. Διατηρεί τις δύο έδρες του στην Α' Θεσσαλονίκης και από μία έδρα σε Α' Πειραιώς, Β' Πειραιώς, Αττική, Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, Εύβοια, Β' Θεσσαλονίκης, Κέρκυρα, Λάρισα, Λέσβο, Μαγνησία.

Η Χρυσή Αυγή κερδίζει τρεις έδρες στη Β' Αθηνών, δύο έδρες στην Α' Αθηνών και από μία έδρα σε Α' Πειραιώς, Β' Πειραιώς, Αττική, Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, Εύβοια, Ηλεία, Α' Θεσσαλονίκης, Β' Θεσσαλονίκης, Κορινθία, Λάρισα, Μαγνησία, Μεσσηνία, Σέρρες, Φθιώτιδα.

Τέλος, η ΔΗΜΑΡ κερδίζει από τρεις έδρες στη Β' Αθηνών και από μία έδρα σε Α' Αθηνών, Α' Πειραιώς, Β' Πειραιώς, Αττική, Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, Εύβοια, Ηράκλειο, Α' Θεσσαλονίκης, Β' Θεσσαλονίκης, Κοζάνη, Λάρισα, Μαγνησία, Σέρρες, Τρίκαλα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή