Πώς ερμηνεύουν τα διεθνή ΜΜΕ το εκλογικό αποτέλεσμα

Δευτέρα, 07 Μαΐου 2012 12:27
UPD:20:43

A- A A+

Πρώτο θέμα στα διεθνή μέσα ενημέρωσης είναι σήμερα το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα σε συνδυασμό με τις εκλογές στη Γαλλία. Ο πολιτικός χάρτης στην Ευρώπη φαίνεται να αλλάζει, ενώ εντείνονται οι ανησυχίες σχετικά το ευρωπαϊκό μέλλον της Ελλάδας.

Βρετανία

Στη Βρετανία, το περιοδικό Economist εκτιμά ότι ο πολιτικός κατακερματισμός στην Ελλάδα εντείνει τις ανησυχίες σχετικά με το εάν η Ελλάδα θα εγκαταλείψει ή θα αποκλειστεί από την ευρωζώνη, καθώς οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μέχρι στιγμής έχουν φανεί ανένδοτοι ως προς την υποχρέωση της Ελλάδας να τηρήσει του όρους του μνημονίου.

Για πολιτική αβεβαιότητα κάνει λόγο το BBC, ερμηνεύοντας το εκλογικό αποτέλεσμα ως ένα ηχηρό «όχι» του ελληνικού λαού στις αυστηρές απαιτήσεις της ΕΕ και του ΔΝΤ. «Η ικανότητα της νέας κυβέρνησης να φέρει σε πέρας το πρόγραμμα λιτότητας είναι καθοριστικής σημασίας για την πρόσβαση της Ελλάδας στα κεφάλαια διάσωσης της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ», σημειώνει το βρετανικό δίκτυο, συμπληρώνοντας ότι «η πολιτική αστάθεια εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη θέση της χώρας στην ευρωζώνη».

Για «ψήφο οργής» κάνει λόγο και ο Guardian, επισημαίνοντας ότι οι Έλληνες ψηφοφόροι επέφεραν κλυδωνισμούς σε ολόκληρη την ευρωζώνη με τις εκλογές της Κυριακής, δίνοντας μαζική ψήφο διαμαρτυρίας κατά της λιτότητας που διέπει την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η αντίδραση των Βρυξελλών και του ΔΝΤ που εδρεύει στην Ουάσιγκτον είναι η σιωπή», αναφέρει χαρακτηριστικά. «Η προοπτική πολιτικής αναταραχής και αναστάτωσης στην αγορά κάνει πολλούς να αναρωτιούνται για το νόημα των εκλογών. Το μήνυμα προς την Αθήνα είναι ξεκάθαρο: η αδυναμία εκπλήρωσης των όρων του προγράμματος διάσωσης θα οδηγήσει σε πάγωμα των κεφαλαίων και σε χρεοκοπία», συμπληρώνει η βρετανική εφημερίδα.

«Μεγαλύτερη αστάθεια αναμένεται στην Ελλάδα» είναι ο τίτλος του σχετικού δημοσιεύματος της εφημερίδας The Independent, η οποία εκτιμά ότι την Ελλάδα περιμένουν πολλές μέρες ή εβδομάδες πολιτικής αστάθειας. «Με ένα σχόλιο που αναμένεται να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου στους διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας, ο κ. Σαμαράς επέμεινε ότι οποιαδήποτε κυβέρνηση συνεργασίας και αν σχηματιστεί θα πρέπει να επαναδιαπραγματευθεί τους όρους του μνημονίου».

Η εφημερίδα εκτιμά ότι «χωρίς τα κεφάλαια διάσωσης, η Ελλάδα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο μιας καταστροφής χρεοκοπίας, η οποία μπορεί να παρασύρει και τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη με δημοσιονομικά προβλήματα, με ενδεχόμενη αποχώρηση της χώρας από το ευρώ».

Σε ένα ακόμη βρετανικό μέσο, τους Times, η ψήφος οργής των Ελλήνων απειλεί να προκαλέσει χάος την ευρωζώνη.

Γερμανία

Σε μια άλλη χώρα της Ευρώπης που παρακολουθεί με αγωνία τις Εκλογές στην Ελλάδα, τη Γερμανία, το εκλογικό αποτέλεσμα χαρακτηρίζεται «πολιτικός σεισμός». Για «τιμωρία των μεγάλων κομμάτων» και «κίνδυνο ακυβερνησίας» κάνουν λόγο τα γερμανικά ΜΜΕ, σύμφωνα με την ελληνόφωνη έκδοση της Deutsche Welle.

«Κακός ελληνικός οιωνός – το εκλογικό αποτέλεσμα είναι καταστροφικό για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Και πάλι μαύρα σύννεφα πάνω από την Αθήνα», γράφει στην ηλεκτρονική της έκδοση η Frankfurter Allgemeine Zeitung που σημειώνει ότι «τα πράγματα ήρθαν τελικά πολύ χειρότερα από ό,τι αναμενόταν».

Σύμφωνα με τη Handelsblatt, «εξτρεμιστές [εισήλθαν] στο κοινοβούλιο της Αθήνας – πολιτικός σεισμός στην Ελλάδα, στις εκλογές οι ψηφοφόροι εξέφρασαν την οργή τους για την πολιτική λιτότητας και την οικονομική κατάρρευση της χώρας».

Η γερμανική έκδοση των Financial Times αναφέρει ότι «νεοναζί μπαίνουν στο ελληνικό κοινοβούλιο. (…) Οι εκλογές έφεραν την καταστροφή για τους συντηρητικούς και τους σοσιαλδημοκράτες».

«Οι Έλληνες τιμωρούν τους ευρω-μεταρρυθμιστές» είναι ο τίτλος άρθρου που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της γερμανικής εφημερίδας Bild. «Είναι απολύτως ασαφές εάν η επόμενη ελληνική κυβέρνηση θα τηρήσει τα όσα έχουν συμφωνηθεί με τις άλλες χώρες της ευρωζώνης», τονίζει.

«Σε κίνδυνο η πολιτική λιτότητας στην Ελλάδα», σημειώνει στην ηλεκτρονική του έκδοση το Spiegel. Όπως σημειώνει, δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθούν και νέες εκλογές ενώ εάν προκύψει νέα κυβέρνηση που δεν θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα, δεν αποκλείεται η Ελλάδα να οδηγηθεί σε χρεοκοπία.

Ιταλία

Παραμένοντας σε ευρωπαϊκό έδαφος, τα ιταλικά ΜΜΕ συμφωνούν και αυτά ότι οι ψηφοφόροι στην Ελλάδα θέλησαν να καταδικάσουν την πολιτική της λιτότητας που τους έχει επιβληθεί.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Corriere della Sera, «η αλήθεια είναι απλή: κέρδισαν όλοι όσοι εναντιώνονται στο σχέδιο θυσιών που επιβάλλεται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα. Οι αριθμοί δείχνουν ότι είναι πολύ δύσκολο, σχεδόν αδύνατο, να συσταθεί κυβέρνηση, διότι δεν είναι δυνατόν να αγνοηθεί το σκληρό μήνυμα της κάλπης».

«Το αποτέλεσμα των εκλογών αυτών, είναι αδιάψευστο, η Ελλάδα είπε όχι στην λιτότητα» σημειώνει ο απεσταλμένος της ιταλικής εφημερίδας «la Republica», Έτορε Λιβίνι.

«Οι εκλογές αυτές, εξέφρασαν την απόρριψη του πολιτικού συστήματος από μέρους των ψηφοφόρων, ο κόσμος θέλει δουλειά, και λίγη περισσότερη βεβαιότητα για το μέλλον του», διαπιστώνει ο Ντάριο Μαλτέζε, του τηλεοπτικού δικτύου Tg5 του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

«Τόσο ο ελληνικός, όσο και ο γαλλικός λαός, εκφράζουν τη θέληση μιας Ευρώπης που να μην είναι, πλέον, γερμανική», υπογραμμίζει ο διευθυντής της οικονομικής εφημερίδας Il Sole 24 Ore, Ρομπέρτο Ναπολετάνο. «Η πολιτική της δημοσιονομικής πειθαρχίας, πρέπει να πλαισιωθεί από τη δυνατότητα μεγάλων επενδύσεων. Επιβάλλεται να αυξηθούν οι δικαιοδοσίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τα ευρωομόλογα να γίνουν πραγματικότητα και οι επιχειρηματίες ν' αρχίσουν πληρώνονται από το όποιο δημόσιο τους αναθέτει εργολαβίες» σημειώνει στην αναλυσή του.

ΗΠΑ

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, η Wall Street Journal θεωρεί το πολιτικό σκηνικό εξαιρετικά ρευστό, εκφράζοντας αμφιβολίες για το κατά πόσο είναι δυνατός ο σχηματισμός κυβέρνησης δεδομένου του πολυκερματισμένου κοινοβουλίου. «Η μαζική ψήφος διαμαρτυρίας των Ελλήνων φέρνει χάος», τιτλοφορείται το σχετικό άρθρο.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, δεδομένης της ενίσχυσης των ακραίων αντιμνημονιακών κομμάτων τόσο της δεξιάς όσο και της αριστεράς, οι παρατάξεις που εισήλθαν στη βουλή δεν θα έχουν την πολιτική ισχύ για να δρομολογήσουν τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί η χώρα.

«Για πρώτη φορά στη μεταπολεμική ιστορία της, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια διπλή κρίση: πολιτική και οικονομική ταυτόχρονα. Πρόκειται για χάους που η χώρα δεν έχει ζήσει ποτέ στο παρελθόν», σχολιάζει στη WSJ ο Αντώνης Λιβάνιος, αναλυτής πολιτικού κινδύνου. «Φοβάμαι ότι η Ελλάδα έχει πάρει τον δρόμο της εξόδου από την ευρωζώνη», συμπληρώνει.

Ένα άλλο αμερικανικό μέσο, οι The New York Times, επισημαίνουν επίσης το σκηνικό πολιτικής αστάθειας που διαμορφώνεται στη χώρα μας και εκτιμούν ότι, σε συνδυασμό με την ανάδειξη του σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ στη Γαλλία, το μήνυμα θα αντηχήσει πολύ πέραν των ευρωπαϊκών συνόρων και ενδέχεται να εντείνει την αναστάτωση στην Ευρώπη. «Τα αποτελέσματα συνιστούν σαφή τιμωρία των Ευρωπαίων ηγετών για την αποτυχημένη στρατηγική που εφάρμοσαν στην Ελλάδα», υπογραμμίζει η εφημερίδα.

«Η λιτότητα υπό κατάρρευση;», διερωτάται το δίκτυο CNN στο σημερινό του δημοσίευμα, υποστηρίζοντας ότι η έκβαση των εκλογών στην Ελλάδα και τη Γαλλία επιφέρουν ένα ισχυρό πλήγμα στην ελληνική κυβέρνηση συνεργασίας και συνιστούν ψήφο διαμαρτυρίας των Ευρωπαίων για τη λιτότητα. «Με τα κόμματα να απέχουν πολύ από τα επίπεδα της πλειοψηφίας, το πολιτικό και οικονομικό σκηνικό στη χώρα παραμένει ρευστό», σημειώνει το αμερικανικό μέσο.

Το δίκτυο Bloomberg διαπιστώνει ότι το μεγαλύτερο μερίδιο του ελληνικού χρέους βρίσκεται στα χέρια των Ευρωπαίων φορολογουμένων, γεγονός που σημαίνει ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν έχουν άλλα περιθώρια παρά να εξασφαλίσουν την οικονομική βιωσιμότητα της χώρας.

«Η πιθανότητα σχηματισμού μνημονιακής κυβέρνησης συνεργασίας από το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία είναι οριακή», σχολιάζει στο Bloomberg η Σάρα Χέουιν, κορυφαία οικονομολόγος από την Standard Chartered Plc. «Το εύρος της αντιπολίτευσης είναι τόσο μεγάλο που ακόμη και σε περίπτωση μνημονιακής συνεργασίας, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για τη νέα κυβέρνηση να δρομολογήσει περαιτέρω μέτρα λιτότητας, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο να παγώσουν τα κεφάλαια διάσωσης», συμπληρώνει η αναλύτρια.

Γαλλία

Τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα απασχολούν το γαλλικό Τύπο εστιάζοντας στην αλλαγή του πολιτικού σκηνικού με το υψηλό ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ και την είσοδο της Χρυσής Αυγής στη Βουλή.

Η Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τριμπιούν παρουσιάζει το ΣΥΡΙΖΑ ως τον μεγάλο νικητή των εκλογών και κάνει λόγο για «τσουνάμι διαμαρτυρίας» σε βάρος των δύο μεγαλύτερων κομμάτων. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η επιτυχία της Χρυσής Αυγής στις συνοικίες του κέντρου της Αθήνας οφείλεται στην ανεξέλεγκτη λαθρομετανάστευση.

Στην είσοδο της Χρυσής Αυγής στη Βουλή αναφέρεται και η Λιμπερασιόν υπογραμμίζοντας ότι με την πρωτοφανή και ιστορική είσοδο του νεοναζιστικού κόμματος τίθεται το ερώτημα για το ποιος θα κυβερνήσει σε μια Βουλή η οποία είναι ακόμα «πιο κατακερματισμένη ανάμεσα σε μια αντικαπιταλιστική αριστερά και μια φασιστική δεξιά». Για την Λιμπερασιόν, ο 38χρονος Αλέξης Τσίπρας είναι αναμφισβήτητα ο μεγάλος νικητής των εκλόγών.

Οι κάλπες έδωσαν μια «Πύρρειο νίκη» στον Αντώνη Σαμαρά, του οποίου η θέση είναι δύσκολη γιατί θα χρειαστεί ή να διαπραγματευθεί με τους αριστερούς αντιπάλους του ή ακόμα και να παραιτηθεί. Η αγωνία έχει μόλις αρχίσει, καταλήγει το δημοσίευμα.

Δημοσίευμα στην οικονομική εφημερίδα Λεζ Εκό με τίτλο «Η Ελλάδα σαλπάρει για το άγνωστο» σχολιάζει ότι το 60% των εΕλλήνων ψηφοφόρων επέλεξαν κόμματα που έχουν απορρίψει το Μνημόνιο. Θεωρεί ως πιθανή μια νέα προσφυγή στις κάλπες το ερχόμενο φθινόπωρο.

Για αλλαγή σελίδας και πλήρη ανατροπή του πολιτικού σκηνικού της Ελλάδας μιλά και η Φιγκαρό. «Το τέλος του ΠΑΣΟΚ σημαίνει και την αμφισβήτηση του ευρωπαϊκού Μνημόνιου για τη λιτότητα», δημοσιεύει.

Η Λα Κρουά με τίτλο «Η ψήφος αποδοκιμασίας των Ελλήνων ανησυχεί την Ευρώπη» υπενθυμίζει ότι οι εταίροι περιμένουν τη ψήφιση, μέσα στον Ιούνιο, των νέων περικοπών για την περίοδο 2013-2014. Με αυτά τα δεδομένα δεν είναι απίθανη η διακοπή της παροχής οικονομικής στήριξης από την Τρόικα σε περίπτωση σοβαρής πολιτικής κρίσης στη χώρα, καταλήγει η εφημερίδα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή