Νέο τοπίο στον κοινοβουλευτικό χάρτη

Αποτελέσματα στο 99,01%: ΝΔ 18,88%, ΣΥΡΙΖΑ 16,76%
Δευτέρα, 07 Μαΐου 2012 01:27
UPD:13:09

A- A A+

Αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών και νέο τοπίο στον κοινοβουλευτικό χάρτη φέρνει το εκλογικό αποτέλεσμα, με επτά κόμματα να εξασφαλίζουν την είσοδό τους στη Βουλή. Εκτός Κοινοβουλίου μένουν ΛΑΟΣ, Οικολόγοι Πράσινοι και Δημοκρατική Συμμαχία.

Ειδικότερα, με καταμετρημένο το 99,01% των ψήφων η ΝΔ αναδεικνύεται πρώτη δύναμη με 18,88% και 108 έδρες, ενώ ανατρέποντας το πολιτικό σκηνικό ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται δεύτερο κόμμα με 16,76% και 52 έδρες και ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 13,20% και 41 έδρες.

Σημαντικές επιδόσεις καταγράφουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 10,60% και 33 έδρες, ενώ ακολουθούν το ΚΚΕ με 8,47% και 26 έδρες, η Χρυσή Αυγή με 6,97% και 21 έδρες και η Δημοκρατική Αριστερά με 6,10% και 19 έδρες.

Ποσοστό 2,90% συγκεντρώνει ο ΛΑΟΣ, 2,93% οι Οικολόγοι Πράσινοι και 2,56% η Δημοκρατική Συμμαχία.

Πρωτόγνωρο είναι το ποσοστό 19,02% που λαμβάνουν τα κόμματα τα οποία μένουν εκτός Βουλής. Το αντίστοιχο ποσοστό στις εκλογές του 2009 ήταν 2,30%, ενώ το 2007 και το 2004 γύρω στο 3%.

Στο 36,2% ανέρχεται το ποσοστό της αποχής.

Οι μεγαλύτερες απώλειες ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

Καθοριστικές για την πτώση του ΠΑΣΟΚ ήταν οι εκλογικές περιφέρειες του λεκανοπεδίου Αττικής, ενώ σημαντικές απώλειες υπέστη η ΝΔ στις περιφέρειες της Κρήτης και της Αττικής.

Τα πέντε μικρότερα ποσοστά τα οποία έλαβαν τα δύο κόμματα, με την ενσωμάτωση των εκλογικών τμημάτων να φτάνει στο 50%, είναι τα ακόλουθα:

Για τη ΝΔ στα Χανιά χάνει το 21,36% των ψήφων από το 2009 φτάνοντας το 8,38%, στο Ηράκλειο χάνει το 14,22% των ψήφων συγκεντρώνοντας ποσοστό 9,48%, στη Β΄ Πειραιώς με 10,19% κατέγραψε απώλειες 12,87%, στη Β΄ Αθηνών λαμβάνει 12,25% και χάνει το 14,37% των ψήφων του 2009 ενώ στο Ρέθυμνο με ποσοστό 13,35% χάνει 14% σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές.

Για το ΠΑΣΟΚ, στο Ηράκλειο λαμβάνει 20,21% των ψήφων χάνοντας ποσοστό 42,53% σε σχέση με τις εκλογές του 2009, στη Β΄ Πειραιώς λαμβάνει 8,28% χάνοντας 36% των ψήφων, στην Α' Πειραιώς με 8,59% χάνει 30,29% των ψήφων και τέλος στη Β΄ Αθηνών με ποσοστό 9,12% χάνει 31,11% σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές.

«Κυβέρνηση εθνική σωτηρίας» πρότεινε ο Αντ. Σαμαράς

Με τη φράση «είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την ευθύνη σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας», ο Αντώνης Σαμαράς απηύθυνε ανοικτή πρόταση συνεργασίας σε όσες δυνάμεις δέχονται την ευρωπαϊκή κατεύθυνση της χώρας.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ο Α. Σαμαράς για το αποτέλεσμα των εκλογών

Ο Α. Σαμαράς για το αποτέλεσμα των εκλογών

Το γεγονός, τόνισε, ότι η ΝΔ είναι το πρώτο κόμμα, αυξάνει τις ευθύνες μας, καθώς, όπως είπε, «αποτελούμε το μόνο πυλώνα πολιτικής σταθερότητας» στη χώρα και στο πλαίσιο αυτό δήλωσε έτοιμος για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, με δύο αποκλειστικές επιδιώξεις: την παραμονή της χώρας στο ευρώ και την τροποποίηση πολιτικών του μνημονίου.

Κατανοώ την οργή του κόσμου, αλλά η ΝΔ δεν θα αφήσει ακυβέρνητη τη χώρα, ξεκαθάρισε ο Αντώνης Σαμαράς, κλείνοντας τη δήλωσή του.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της δήλωσης του προέδρου της ΝΔ:

«Ζήτησα ισχυρή εντολή. Ο λαός αποφάσισε διαφορετικά. Σέβομαι το μήνυμά του… Το σημερινό αποτέλεσμα εκφράζει την απογοήτευση του ελληνικού λαού για τα αδιέξοδα της οικονομικής πολιτικής που εξάντλησε τα όρια της αντοχής του, μια που δεν περιελάμβανε τις αναγκαίες πολιτικές Ανάπτυξης. Αυτό για το οποίο εξ αρχής επιμέναμε, μέσα κι έξω από την Ελλάδα. Κι εξακολουθούμε να επιμένουμε. Το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία αναδεικνύεται πρώτο κόμμα, αυξάνει τις ευθύνες της, μια που πλέον αποτελεί το μόνο πυλώνα πολιτικής σταθερότητας στην Ελλάδα.

Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την ευθύνη σχηματισμού κυβέρνησης Εθνικής Σωτηρίας, με δύο αποκλειστικές επιδιώξεις: Την παραμονή στο ευρώ και την τροποποίηση πολιτικών του Μνημονίου, ώστε να υπάρξει Ανάπτυξη και ανακούφιση της κοινωνίας. Σήμερα καταθέτω αυτή την ανοικτή πρόταση προς όλες τις δυνάμεις που δέχονται την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και την ανάγκη αλλαγής της οικονομικής πολιτικής. Κατανοώ την οργή του κόσμου, αλλά η Παράταξή μας δεν θα αφήσει την Ελλάδα ακυβέρνητη».

Αλ. Τσίπρας: Θα επιδιώξουμε συνεννόηση πρωτίστως με την Αριστερά

Τη δέσμευση πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του προκειμένου «να αποκτήσει ο τόπος κυβέρνηση που θα καταγγείλει τη δανειακή σύμβαση της υποτέλειας και θα ακυρώσει το μνημόνιο της χρεοκοπίας» ανέλαβε ο επικεφαλής της ΚΟ Αλέξης Τσίπρας. Όπως ανέφερε, από αύριο θα επιδιώξει συνεννόηση πρωτίστως με τις δυνάμεις της Αριστεράς, επισημαίνοντας πως επιβραβεύτηκε η πρόταση για κυβέρνηση της Αριστεράς «που με τη στηριξη του λαού θα ακυρώσει το μνημόνιο και θα ανατρέψει την προδιαγεγραμμένη πορεία του λαού μας προς της δυστυχία».

ΑΠΕ - ΜΠΕ
Ο Α. Τσίπρας για το αποτέλεσμα των εκλογών

Ο Α. Τσίπρας για το αποτέλεσμα των εκλογών

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε το εκλογικό αποτέλεσμα ισχυρό μήνυμα ανατροπής τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, μήνυμα ειρηνικής επανάστασης, αν και όπως ανέφερε, «δεν φαίνεται να το έχουν καταλάβει Βενιζέλος και Σαμαράς»: «Πρόκειται για μήνυμα ειρηνικής επανάστασης, ότι οι λαοί της ευρώπης δεν μπορούν να συμβιβαστούν με τα μνημόνια της βαρβαρότητας ... η ευρωπαϊκή ηγεσία και κυρίως η Αγκελα Μέρκελ οφείλει να καταλάβει ότι η πολιτική της λιτότητας έχει υποστεί συντριπτική ήττα».

Ανέφερε ακόμη πως τα κόμματα που υπέγραψαν τα μνημόνια αποτελούν μειοψηφία και οι υπογραφές τους απονομιμοποιηθηκαν από τη λαϊκή ετυμηγορία.

Πρόταση Βενιζέλου για κυβέρνηση εθνικής ενότητας

Την πρόθεσή του να αναλάβει πρωτοβουλία προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας δυνάμεων με ευρωπαϊκό προσανατολισμό ανεξάρτητα από τη θέση τους για το μνημόνιο εξέφρασε νωρίτερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, επισημαίνοντας πως δεν είναι δυνατή «μια κυβέρνηση του παλιού δικομματισμού».

ΠΑΣΟΚ
Ο Ευ. Βενιζέλος για το αποτέλεσμα των εκλογών

Ο Ευ. Βενιζέλος για το αποτέλεσμα των εκλογών

Αφού επισήμανε πως ο λαός δεν έδωσε καθαρή εντολή σε καμία πρόταση, πρόσθεσε πως η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί πρέπει να διασφαλίσει πολιτική σταθερότητα και εθνική ευθύνη ενώ σημείωσε ότι πρέπει να δοκιμαστούν στην πράξη όσοι θεωρούν ότι το μνημόνιο μπορεί να χαλαρώσει, με δεδομένο ότι σε λίγες ημέρες πρέπει να ληφθούν πολύ σοβαρές αποφάσεις για το μέλλον της χώρας.

Μάλιστα, όπως διευκρίνισε στη συνέχεια η εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Φώφη Γεννηματά, το ΠΑΣΟΚ θα περιμένει την τοποθέτηση των άλλων κομμάτων και κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε «ιδιαίτερα επώδυνη» για το ΠΑΣΟΚ τη σημερινή μέρα, όμως υπεραμύνθηκε των επιλογών του κόμματος σημειώνοντας πως «πικράναμε το λαό για να προστατεύσουμε το μέλλον του εθνους». Παράλληλα, εξαπέλυσε βολές κατά άλλων κομμάτων, που δεν κατονόμασε: «Στη δική μας πλάτη στήθηκε ένας χορός δημαγωγίας και λαϊκισμού από δεξιά και αριστερά».

Π. Καμμένος: Ήρθε η ώρα κυβέρνησης εθνικού σκοπού

Αυτό που χρειάζεται πλέον η χώρα είναι μία κυβέρνηση εθνικού σκοπού, τόνισε σε δηλώσεις του ο επικεφαλής των Ανεξάρτητων Ελλήνων και απέκλεισε εκ νέου κάθε ενδεχόμενο συνεργασία με τη ΝΔ.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
Ο Π. Καμμένος για το αποτέλεσμα των εκλογών

Ο Π. Καμμένος για το αποτέλεσμα των εκλογών

Το «ούτε νεκρός» (για συνεργασία με ΝΔ) ισχύει, απάντησε σε σχετική ερώωτηση, «δεν συνεργαζόμαστε με δοσίλογους», ξεκαθάρισε ο κ. Καμμένος, ενώ για το ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι συμφωνούν μόνο στα οικονομικά. Διαφωνούμε, επεσήμανε, σε εθνικά θέματα, όπως πχ αυτό της ονομασίας της ΠΓΔΜ, στα ελληνοτουρκικά και σε αυτό της λαθρομετανάστευσης.

Αλ. Παπαρήγα: «Οχι» στην πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για συνεργασία

Την πρόταση του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα για συνεργασία των δυνάμεων της Αριστεράς απέρριψε η γενική γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σε δηλώσεις της για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Η Α. Παπαρήγα για το αποτέλεσμα των εκλογών

Η Α. Παπαρήγα για το αποτέλεσμα των εκλογών

«Παραμένουμε στο όχι στη συνεργασία», τόνισε η κ. Παπαρήγα, αφού όπως είπε, για να συμμετάσχει το ΚΚΕ σε μια τέτοια κυβέρνηση θα έπρεπε να κάνει «ριζική στροφή», μια «τούμπα», αλλά και σε «απαράδεκτους συμβιβασμούς» όσον αφορά στα λαϊκά συμφέροντα.

Η γ..γ της Κ.Ε. του ΚΚΕ κάλεσε τους πολίτες να μην παραπλανηθούν από τη «μεταμφίεση» του πολιτικού συστήματος που θα επιχειρηθεί τις επόμενες ημέρες. Χαρακτήρισε παράλληλα «μεγάλη παρακαταθήκη» το γεγονός ότι μόνο του το Κομμουνιστικό Κόμμα έδωσε τη μάχη της προβολής της δικής του εναλλακτικής πρότασης, απέναντι σε ένα σύνολο φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων.

Τόνισε επίσης ότι είναι θετικό το ότι ωριμάζει ή θα ωριμάσει το κίνημα της ανατροπής και το ότι το κίνημα αυτό δεν θα απέχει, όπως είπε, από την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ.

Ν. Μιχαλολιάκος: Με λασπολογήσατε, με συκοφαντήσατε, σας νίκησα

«Με λασπολογήσατε, με συκοφαντήσατε, σας νίκησα», ήταν το μήνυμα του προέδρου της Χρυσής Αυγής Ν. Μιχαλολιάκου, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση των exit polls που φέρνουν τη Χρυσή Αυγή στο νέο κοινοβούλιο.

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ
Γ. Μιχαλολιάκος: Με λασπολογήσατε, με συκοφαντήσατε, σας νίκησα

Γ. Μιχαλολιάκος: Με λασπολογήσατε, με συκοφαντήσατε, σας νίκησα

Σε δηλώσεις του, ο κ. Μιχαλολιάκος ευχαρίστησε όσους ψήφισαν Χρυσή Αυγή παρά «τη λάσπη των καναλιών και των κίτρινων φυλλάδων» που «μας συκοφάντησαν με το χειρότερο τρόπο», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. «Περιφρόνησαν τον ελληνικό λαό και ο λαός τους περιφρόνησε», πρόσθεσε και κατήγγειλε προσωπικά τον Αντώνη Σαμαρά ως έναν από τους «κατ' εξοχήν συκοφάντες» του εθνικιστικού κινήματος, ο οποίος όπως σημείωσε, «μίλησε για πατριωτισμό όταν έχει υπηρετήσει τρεις μήνες στο ναυτικό» και «έλεγε ψέμματα ότι δε θα κάνει συγκυβέρνηση και αμέσως βγήκε και είπε ότι θα κάνει συγκυβέρνηση».

Φ. Κουβέλης: Δεν θα δώσουμε αριστερό άλλοθι

Ο ελληνικός λαός μίλησε, καταδίκασε τις επιλογές του μνημονίου, σημείωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, και εκτίμησε πως το εκλογικό αποτέλεσμα αποτυπώνει την οργή και αγανάκτηση των πολιτών, ενώ ταυτόχρονα εξέφρασε και την ανησυχία του για την είσοδο στη Βουλή της Χρυσής Αυγής.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ
Ο Φ. Κουβέλης για το αποτέλεσμα των εκλογών

Ο Φ. Κουβέλης για το αποτέλεσμα των εκλογών

Η εντολή του λαού είναι σαφής, τόνισε, απαιτείται αλλαγή πολιτικής, προοδευτική πολιτική με ανάπτυξη και προστασία των αδυνάτων. Η ΔΗΜΑΡ θα τιμήσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις, διεμήνυσε ο κ. Κουβέλης, αλλά δεν θα δώσουμε αριστερό άλλοθι σε πολιτικές που εξαθλιώνουν το λαό, θα κινηθούμε με βάση τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις: απαγκίστρωση από το μνημόνιο και ευρωπαϊκός προσανατολισμός.

Για τη ΔΗΜΑΡ, κατέληξε ο κ. Κουβέλης, το εκλογικό αποτέλεσμα είναι επιτυχία και ταυτόχρονα ενθάρρυνση και έκλεισε τη δήλωσή του λέγοντας πως «θα τιμήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών».

Εθνική υπευθυνότητα ζήτησε ο Γ. Καρατζαφέρης

«Οι όποιες προσπάθειες του πολιτικού κόσμου πρέπει να κινούνται πολύ περισσότερο από κάθε άλλη φορά σε ένα πλαίσιο εθνικής υπευθυνότητας για τη σωτηρία του τόπου» δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.

Όπως ανέφερε, «με σεβασμό στην ψήφο του λαού ξεκαθαρίζουμε ότι θέσεις μας θα παραμείνουν σταθερές και εθνικά φερέγγυες». Σημείωσε ακόμη πως «η πατρίδα γι’ εμάς είναι πάνω απ’ όλα και πάνω απ’ όλους, σε όλες τις πράξεις μας, όπως μέχρι τώρα, έτσι και στο μέλλον, θα είναι η θέση μας αυτή και ο οδηγός μας».

Ντ. Μπακογιάννη: Να μη μείνει ακυβέρνητη η χώρα

«Το αποτέλεσμα των εκλογών δημιουργεί πολλά ερωτήματα, καθώς επιτείνει τη σύγχυση και δεν δίνει προφανή λύση διακυβέρνησης» δήλωσε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, το κόμμα της οποίας δεν μπαίνει τελικά στη Βουλή. Στο πλαίσιο αυτή η κ. Μπακογιάννη ζήτησε «για να μην μπει η Ελλάδα σε περιπέτειες, πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις, εντός και εκτός Βουλής, να αντιληφθούν την κρισιμότητα της κατάστασης και να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων για να μην μείνει η χώρα ακυβέρνητη».

Ερμηνεύοντας το εκλογικό αποτέλεσμα σημείωσε πως «οι εκλογές αυτές έγιναν μέσα σε ένα κλίμα ανασφάλειας και τυφλής οργής, οργής για την απόλυτη ανικανότητα των παλαιών κομμάτων να αντιμετωπίσουν στοιχειωδώς την κρίση που τα ίδια δημιούργησαν». «Μέσα σ’ αυτό το αρνητικό περιβάλλον, που δεν ευνοεί τον υπεύθυνο μεταρρυθμιστικό λόγο, η Δημοκρατική Συμμαχία έδωσε ένα θαρραλέο αγώνα, μακριά από λαϊκισμούς επιλέγοντας το δύσκολο δρόμο» πρόσθεσε.

Όπως ανέφερε, η Δημοκρατική Συμμαχία δεν πέτυχε το στόχο της που ήταν η είσοδος του κόμματος στην επόμενη Βουλή: «Μια μάχη χάθηκε- όχι ο πόλεμος. Με θλίψη, αν όχι αγανάκτηση, οι φιλελεύθερες-μεταρρυθμιστικές δυνάμεις βλέπουν ότι, αν ήμασταν ένα ενιαίο, ισχυρό, μέτωπο θα μπαίναμε δυνατοί στη Βουλή, ανατρέποντας τις παραδοσιακές ισορροπίες. Αυτό οφείλουμε όλοι στο μέλλον να το αξιολογήσουμε».

Καταλήγοντας, τόνισε πως οι εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες και η Δημοκρατική Συμμαχία δημιουργήθηκε για να αποτελεί μια χρήσιμη και λογική φωνή. «Και αυτό θα συνεχίσουμε να είμαστε».

Οικολόγοι-Πράσινοι: Θα είμαστε παρόντες

Οι πολίτες καταδίκασαν τα κόμματα που επέβαλαν το μνημονιο και παράλληλα ανέδειξαν επικίνδυνες δυνάμεις που προσβάλλουν την ιστορία του τόπου και τις αρχές μας, δήλωσε η κ. Ιωάννα Κοντούλη από τους Οικολόγους-Πράσινους. Πρόσθεσε πως «οι κερδισμένοι θα πρέπει να αποδείξουν ότι οι προσδοκίες που καλλιέργησαν έχουν όντως βάση» και επισήμανε πως «όλα αυτά διαμορφώνουν ένα δύσκολο πολιτικό σκηνικό, το έχουμε ξαναπεί, ότι αυτή η περίοδος θα είναι μεταβατική».

Σε ό,τι αφορά το κόμμα της, που δίνει μάχη για την είσοδό του στη Βουλή, σημείωσε πως «εμείς θα έχουμε μια μακρά και δύσκολη νύχτα», τονίζοντας πως σε κάθε περίπτωση «θα είμαστε παρόντες ... έχουμε επιμονή σταθερή σε αξίες και σε αρχές».

Λ. Κατσέλη: Ηχηρό ράπισμα στην πολιτική του μνημονίου

«Τα αποτελέσματα των εκλογών είναι ένα ηχηρό ράπισμα στην πολιτική του μνημονίου και του "ναι σε όλα", είναι μια κραυγή οργής ενός λαού που έχει υπερβεί τις αντοχές του», δήλωσε η πρόεδρος της Κοινωνικής Συμφωνίας Λούκα Κατσέλη.

Στ. Μάνος: Θα βοηθήσουμε για να μη διαλυθεί ο τόπος

Την ελπίδα να μπορέσουν οι δυνάμεις που αναδείχθηκαν «να κυβερνήσουν τη χώρα που κινδυνεύει» εξέφρασε ο πρόεδρος της ΔΡΑΣΗΣ, Στέφανος Μάνος. Τόνισε επίσης ότι η ΔΡΑΣΗ θα βοηθήσει, με τις δυνάμεις που διαθέτει, καθώς, όπως είπε, «κινδυνεύει να διαλυθεί ο τόπος».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή