Η μάχη του σταυρού

Εκτός Βουλής κορυφαία ονόματα από το ΠΑΣΟΚ
Δευτέρα, 07 Μαΐου 2012 09:27
UPD:15:01

A- A A+

Εκτός Βουλής μένουν κορυφαία ονόματα από το ΠΑΣΟΚ σε Α' και Β' Αθηνών, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι δεν εκλέγεται ούτε ένας βουλευτής του Κινήματος στην Α' Πειραιώς. Ακολουθούν αναλυτικά όσοι εκλέγονται σε Αθήνα, Πειραιά και υπόλοιπο Αττικής.

Νέα Δημοκρατία Α' και Β' Αθηνών

Από την πλευρά της η ΝΔ, χάρη και στον εκλογικό νόμο με το μπόνους των 50 εδρών, εκλέγει στη Β' Αθηνών 14 βουλευτές. Πρώτη σε σταυρούς στην Α' Αθηνών η κ. Όλγα Κεφαλογιάννη.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα από τη ΝΔ στη Β' Αθηνών εκλέγονται οι:

1. Μητσοτάκης Κυριάκος

2. Χατζηδάκης Κωνσταντίνος (Κωστης)

3. Βούλτεψη Σοφία

4. Βαρβιτσιώτης Μιλτιάδης

5. Ντινόπουλος Αργύρης

6. Γεωργιάδης Σπυρίδων-Αδώνις

7. Μεϊμαράκης Ευάγγελος-Βασίλειος

8. Σπηλιωτόπουλος Αριστόβουλος (Αρης)

9. Γιακουμάτος Γεράσιμος

10. Παναγιωτόπουλος Παναγιώτης (Πανος)

11. Καραμανλή Αννα

12. Πολύδωρας Βύρων

13. Παπακώστα-Σιδηροπουλου

14. Παπαθανασίου Γιαννης

Αντίστοιχα στην Α' Αθηνών εκλέγονται οι:

1. Κεφαλογιάννη Όλγα

2. Αβραμόπουλος Δημήτρης

3. Κακλαμάνης Νικήτας

4. Πιπιλή Φωτεινή

5. Κικίλιας Βασίλειος

6. Μηταράκης Παναγιώτης (Νότης)

7. Παυλόπουλος Προκόπιος

8. Ψυχάρης Ανδρέας

ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ στην Α' και Β' Αθηνών

Από το ΣΥΡΙΖΑ στη Β' Αθηνών εκλέγονται εννέα βουλευτές και συγκεκριμένα οι:

1. Σακοράφα Σοφια

2. Κουρουμπλής Παναγιωτης

3. Παπαδημούλης Δημητριος

4. Δραγασάκης Ιωαννης

5. Δούρου Ειρηνη (Ρενα)

6. Στρατούλης Δημήτριος

7. Βαλαβάνη Ολγα-Νάντια

8. Τατσόπουλος Πέτρος-Γεώργιος

9. Τσακαλώτος Ευκλείδης

Στην Α' Αθηνών εκλέγονται ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, η Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο Ν. Βούτσης.

Μεγάλες απώλειες στην Αθήνα για το ΠΑΣΟΚ

Στη Β' Αθηνών το ΠΑΣΟΚ λαμβάνει μόλις τέσσερις έδρες. Στις τέσσερις πρώτες θέσεις προβάλλουν οι κ.κ. Λοβέρδος, Χρυσοχοΐδης, Ανδρουλάκης και Απ. Κακλαμάνης αντίστοιχα, ενώ με σχετικά μικρή διαφορά ακολουθούσαν ο Γιάννης Ραγκούσης και ο Πέτρος Ευθυμίου.

Στην Α' Αθηνών το Κίνημα παίρνει μόλις μία έδρα, την οποία μέχρι στιγμής εξασφαλίζει ο Κώστας Σκανδαλίδης, με την κ. Αννα Διαμαντοπούλου να ακολουθεί δεύτερη.

Την ίδια ώρα, ένας μόνον βουλευτής -ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος- εκλέγεται και στη Θεσσαλονίκη, όπως και στην Αχαΐα εκλέγεται μόνον ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Χαρακτηριστικό είναι ότι εκτός Βουλής μένουν, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών και με καταμετρημένο το 98,85% των ψήφων, (εκτός από τους Γ. Ραγκούση και Αννα Διαμαντοπούλου) ο πρώην υπουργός Οικονομικών και μέχρι πρότινος υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο υφυπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής και ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος.

Ανεξάρτητοι Ελληνες

Πέντε βουλευτές εκλέγουν στη Β' Αθηνών οι Ανεξάρτητοι Ελληνες και συγκεκριμένα τον πρόεδρο Πάνο Καμμενο, τον επικεφαλής του Πανελληνίου Αρματος Πολιτών Γιάννη Δημαρά, τον Βασίλη Καπερνάρο, το Γιάννη Μανώλη και τον ηθοποιό Παύλο Κοντογιαννίδη. Στην Α' Αθηνών εκλέγεται η κ. Ελενα Κουντουρά .

Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος

Από την πλευρά του ΚΚΕ στη Β' Αθηνών εκλέγονται η γ.γ. της ΚΕ του Κόμματος Αλέκα Παπαρήγα, η Λίνα Κροκίδη, ο Χρήστος Κατσώτης και ο Σπύρος Χαλβατζής και στην Α' Αθηνών η Λιάνα Κανέλλη.

Τρεις βουλευτές στη Β' Αθηνών η Χρυσή Αυγή

Τρεις βουλευτές εκλέγει στη Β' Αθηνών η Χρυσή Αυγή, τον πρόεδρο Νικόλαο Μιχαλολιάκο με πάνω από 67.000 ψήφους, το Γεώργιο Γερμένη και την κυρία Ελένη Ζαρούλια. Στην Α' Αθηνών πρώτος είναι και πάλι ο κ. Μιχαλολιάκος και τη δεύτερη έδρα παίρνει ο Ιωάννης Βουλδής.

Δημοκρατική Αριστερά

Τέλος, απο τη Δημοκρατική Αριστερά για τη Β' Αθηνών στις τρεις πρώτες θέσεις είναι ο πρόεδρος Φώτης Κουβέλης, ο Γρηγόρης Ψαριανός και ο Οδυσσέας Βουδούρης που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, ενώ στην Α' Αθηνών εκλέγεται ο κ. Γιάννης Πανούσης.

Πειραιάς και υπόλοιπο Αττικής

Στη Β' Πειραιώς, από το ΣΥΡΙΖΑ που είναι πρώτο κόμμα με 23,85%, εκλέγονται οι Παναγιώτης Λαφαζάνης και Εύη Καρακώστα, από τους Ανεξάρτητους Ελληνες (δεύτεροι με 12,41%) ο Ιωάννης Κουράκος, από το ΚΚΕ (τρίτο με 12,29%) η Διαμάντω Μανωλάκου, από τη Νέα Δημοκρατία (τέταρτη με 9,77%) ο Γιάννης Τραγάκης, από τη Χρυσή Αυγή (9,49%) ο Ιωάννης Λαγός και από το ΠΑΣΟΚ (8,15%) ο Δημήτρης Λιντζέρης.

Αντίστοιχα στην Α' Πειραιώς, όπου όπως προαναφέρθηκε το ΠΑΣΟΚ δεν εκλέγει βουλευτή, από το ΣΥΡΙΖΑ εκλέγεται ο Θεόδωρος Δρίτσας, από τη ΝΔ ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, από τους Ανεξάρτητους Ελληνες ο Παναγιώτης Μελάς, από τη Χρυσή Αυγή ο Νικόλαος Κουζηλος και από το ΚΚΕ η Ελπίδα Παντελάκη, ενώ έδρα στη Βουλή παίρνει και η υποψήφια της ΔΗΜΑΡ Μαρία Ρεπούση.

Στο υπόλοιπο Αττικής τέλος, από το ΣΥΡΙΖΑ (πρώτο κόμμα με 19,40%) εκλέγονται ο Αλέξης Μητρόπουλος και ο Θανάσης Αθανασίου. Τέσσερις βουλευτές βγάζει η ΝΔ (13,72%) και συγκεκριμένα τους Μάκη Βορίδη Γεωργία Μαρτίνου, Θανάση Μπούρα και Γιώργο Βλάχο. Στη Βουλή μπαίνουν από τους Ανεξάρτητους Έλληνες (13,51%) ο ηθοποιός Παύλος Χαϊκάλης και η Ευγενία Αρβανίτη - Πρεβεζάνου. Η Χρυσή Αυγή (9,69%) εκλέγει βουλευτή τον Ηλία Κασιδιάρη, το ΚΚΕ (8,72%) τον Ιωάννη Γκιόκα, το ΠΑΣΟΚ (8,24%) την Εύη Χριστοφιλοπούλου και η Δημοκρατική Αριστερά (5,33%) τον Βασίλη Οικονόμου.

Θεσσαλονίκη

Εξι βουλευτές εκλέγονται με τη ΝΔ στην Α' Θεσσαλονίκης, τρεις με το ΣΥΡΙΖΑ, δύο με το ΚΚΕ και άλλοι δύο με τους Ανεξάρτητους Ελληνες, ενώ από έναν βουλευτή βάζουν στη Βουλή ΠΑΣΟΚ, Χρυσή Αυγή και Δημοκρατική Αριστερά.

Στο ΠΑΣΟΚ, πρώτη σε σταυρούς στην Α' Θεσσαλονίκης είναι η Εύα Καϊλή, ωστόσο δεδομένου ότι το κίνημα εκλέγει έναν μόνο βουλευτή, είναι πολύ πιθανό να μείνει τελικά εκτός Βουλής, αν κρατήσει την έδρα ο πρόεδρος του Κινήματος Ευ. Βενιζέλος (σ.σ. ο οποίος ήταν υποψήφιος και στο νομό Ηρακλείου).

Αναλυτικά στην Α' Θεσσαλονίκης εκλέγονται:

Από τη Νέα Δημοκρατία οι Κώστας Καραμανλής, Κώστας Γκιουλέκας, Σταύρος Καλαφάτης, Γιάννης Ιωαννίδης, Ελενα Ράπτη, Γιώργος Ορφανός.

Από το ΣΥΡΙΖΑ οι Τάσος Κουράκης, Ιωάννα Γαϊτάνη και Γιάννης Αμανατίδης.

Από το ΠΑΣΟΚ ο Ευάγγελος Βενιζέλος ή η Εύα Καϊλή.

Από το ΚΚΕ οι Γιάννης Ζιώγας, Θοδόσης Κωνσταντινίδης.

Από τους Ανεξάρτητους Ελληνες οι Χάρης Αηδονόπουλος και Χρυσούλα Γιαταγάνα.

Από τη Δημοκρατική Αριστερά η Ασημίνα Ξηροτύρη και από τη Χρυσή Αυγή ο Αντώνιος Γρέγος.

Αντίστοιχα στη Β' Θεσσαλονίκης εκλέγονται οι Θεόδωρος Καράογλου από τη ΝΔ, η Ευαγγελία Αμμανατίδου από το ΣΥΡΙΖΑ, ο Χάρης Τσιόκας από το ΠΑΣΟΚ, η Ελένη Γερασιμίδου με το ΚΚΕ, η Αικατερίνη Μάρκου με τη Δημοκρατική Αριστερά, ο Απόστολος Χαρουπάκης με τους Ανεξάρτητους Ελληνες και με τη Χρυσή Αυγή ο Πολύβιος Ζησιμόπουλος.

Στη Χαλκιδική με τη ΝΔ εκλέγεται ο Ευθύμιος Καρανάσιος, με το ΣΥΡΙΖΑ η Αικατερίνη Ιγγλέζη και με το ΠΑΣΟΚ ο Γιάννης Δριβελέγκας .

Στις Σέρρες επανεξελέγη ο υφυπουργός Υγείας Μάρκος Μπόλαρης (9.730). Τρεις βουλευτές εκλέγονται με τη ΝΔ και συγκεκριμένα ο Μενέλαος Βλάχβεης (13.020), η Φωτεινή Αραμπατζή (9.806) και ο Θεόφιλος Λεονταρίδης (8.766). Με τους Ανεξάρτητους Έλληνες η Μαρία Κόλια - Τσαρουχά (6735), με τη Χρυσή Αυγή ο Νικήτας Σιώης (2880) και με τη Δημοκρατική Αριστερά ο Ευάγγελος Φωτίου (1140).

Στο νομό Πιερίας εκλέγονται: με τη ΝΔ οι Κώστας Κουκοδήμος, Γιώργος Κωνσταντόπουλος, Δημήτρης Χριστογιάννης και με τους Ανεξάρτητους Ελληνες ο Ευγένιος Παπαδόπουλος.

Λάρισα - Μαγνησία

Δύο έδρες στη Νέα Δημοκρατία και από μία για τα υπόλοιπα κόμματα έδωσε η κάλπη στην εκλογική περιφέρεια Λάρισας. Πρώτη ήρθε η ΝΔ με 21,09%, δεύτερο το ΠΑΣΟΚ με 14,27% και τρίτος ο ΣΥΡΙΖΑ με 14,13%.

Με καταμετρημένα 475 από τα συνολικά 509 τμήματα εκλέγονται:

Νέα Δημοκρατία: Μάξιμος Χαρακόπουλος (17.775), Χρήστος Κέλλας (10.627).

ΠΑΣΟΚ: Φίλιππος Σαχινίδης (10.302).

ΚΚΕ: Γιώργος Λαμπρούλης (9522)

ΣΥΡΙΖΑ: Ηρώ Διώτη (7096)

Ανεξάρτητοι Έλληνες: Χρήστος Ζώης (8404)

Δημοκρατική Αριστερά: Θωμάς Ψύρρας (1940)

Χρυσή Αυγή: Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος (3895)

Χωρίς βουλευτή έμεινε το ΠΑΣΟΚ στο νομό Μαγνησίας όπου ήρθε τέταρτο, ενώ βουλευτή δεν βγάζει ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ παρ' όλο που είναι δεύτερο κόμμα. Πρώτη, βάσει των συνολικών αποτελεσμάτων, ήρθε η ΝΔ με 20,12%. Αναλυτικά οι έδρες κατανέμονται ως ακολούθως με καταμετρημένο το σύνολο των 342 εκλογικών τμημάτων:

Νέα Δημοκρατία: Θανάσης Νάκος (8781)

ΚΚΕ: Απόστολος Νάνος (4074)

Δημοκρατική Αριστερά :Παρίσης Μουτσινάς (1492)

Ανεξάρτητοι Έλληνες: Μαρίνα Χρυσοβελώνη (4376)

Χρυσή Αυγή: Παναγιώτης Ηλιόπουλος (3117).

Δυτική Μακεδονία

Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας τσσερις έδρες κερδίζει η Νέα Δημοκρατία, δύο το ΠΑΣΟΚ, δύο οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και από μία το ΚΚΕ και η Δημοκρατική Αριστερά.

Στην Κοζάνη εκλέγονται πέντε βουλευτές, στη Φλώρινα δύο, στην Καστοριά δύο και στα Γρεβενά ένας.

Συγκεκριμένα, στην εκλογική περιφέρεια της Κοζάνης και σε σύνολο 351 επί 370 εκλογικών τμημάτων, την έδρα της Νέας Δημοκρατίας φαίνεται να καταλαμβάνει ο Γιώργος Κασαπίδης, με 9.759 ψήφους ενώ του ΠΑΣΟΚ ο Πάρις Κουκουλόπουλος με 5.800 ψήφους. Από τους Ανεξάρτητους Έλληνες που κερδίζουν επίσης μία έδρα προηγείται σε σταυρούς η Ραχήλ Μακρή με 2.298 και από το ΚΚΕ ο Κώστας Σταμπολίδης με 2.696. Από τη Δημοκρατική Αριστερά, που κερδίζει την πέμπτη έδρα για την Κοζάνη, τις περισσότερες ψήφους συγκεντρώνει μέχρι στιγμής η Θεοδώρα Τσικαρδάνη με 1.333.

Στην εκλογική περιφέρεια της Φλώρινας , σύμφωνα με την καταμέτρηση των σταυρών στα 197 από τα 198 εκλογικά τμήματα, την έδρα της Νέας Δημοκρατίας φαίνεται ότι κερδίζει ο Ευστάθιος Κωνσταντινίδης με 2.973 σταυρούς και του ΠΑΣΟΚ ο Νίκος Σαμαράς με 3.757.

Στην Καστοριά, η καταμέτρηση έχει ολοκληρωθεί στα 136 από τα 152 εκλογικά τμήματα. Για την έδρα της Νέας Δημοκρατίας προηγείται η Μαρία Αντωνίου με 2895 σταυρούς και για την έδρα των Ανεξάρτητων Ελλήνων ο Συμεών Κουμπάνης με 1441 σταυρούς.

Τέλος, στα Γρεβενά , με καταμετρημένους τους σταυρούς στα 82 από τα 129 εκλογικά τμήματα, για την έδρα της Νέας Δημοκρατίας προηγείται σε ψήφους ο Τιμολέων Κοψαχείλης με 2128 έναντι 1667 του Απόστολου Τσένη.

Στο νομό Κιλκίς με τη μέχρι τώρα καταμέτρηση εκλέγονται: με τη ΝΔ ο Γιώργος Γεωργαντάς, με το ΣΥΡΙΖΑ η Ειρήνη-Ελένη Αγαθοπούλου και με το ΠΑΣΟΚ ο Θεόδωρος Παραστατίδης.

Στο νομό Πέλλας εκλέγονται με τη ΝΔ οι Γιώργος Καρασμάνης και Αλκιβιάδης Νουσηκύρου, με το ΠΑΣΟΚ η Θεοδώρα Τζάκρη και με τους Ανεξάρτητους 'Ελληνες ο Αθανάσιος Γραμματικόπουλος.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, δυο έδρες παίρνει η Νέα Δημοκρατία με τους Κυριάκο Γεροντόπουλο (11.248 ψήφους) και Αλέξανδρο Δερμεντζόπουλο (8.962 ψήφους)και από μία το ΠΑΣΟΚ με το Γιώργο Ντόλιο (6.305 ψήφους), και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες με τον Μαρίνο Ουζουνίδη (2.559 ψήφους).

Στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ εκλέγουν από ένα βουλευτή. Συγκεκριμένα ο Χατζή Οσμάν Αχμέτ με 10681 ψήφους από το ΠΑΣΟΚ, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης από τη ΝΔ με 7.749 ψήφους και ο Καρα Γιουσούφ Αϊχαν με 2.886 ψήφους με το ΣΥΡΙΖΑ.

Στην Ξάνθη από τον ΣΥΡΙΖΑ εκλέγεται ο Ζεϊμπέκ Χουσεϊν με 9.755 ψήφους, από τη Νέα Δημοκρατία ο Αλέξανδρος Κοντός με 5.465 ψήφους και από το ΠΑΣΟΚ ο Δημήτριος Σαλτούρος με 1.752 ψήφους.

Δυτική Ελλάδα

Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και με καταμετρημένες τις ψήφους στα 515 από τα 610 εκλογικά τμήματα, οι βουλευτές που εκλέγονται στην Αχαΐα, είναι οι εξής:

Από τη Νέα Δημοκρατία, που καταλαμβάνει δύο έδρες, προηγούνται οι Αθανάσιος Νταβλούρος, Νίκος Νικολόπουλος και Μιχάλης Μπεκίρης.

Στον ΣΥΡΙΖΑ που εκλέγει επίσης δύο έδρες, εκτός από τον Αλέξη Τσίπρα, προηγούνται οι Μαρία Κανελλοπούλου και Βασίλης Χατζηλάμπρου.

Το ΠΑΣΟΚ βγάζει έναν βουλευτή, τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου ( ακολουθούσαν οι Κώστας Σπηλιόπουλος και Αθανάσιος Παπαδόπουλος).

Από το ΚΚΕ που εκλέγει έναν βουλευτή, προηγούνται οι Νίκος Καραθανασόπουλος και Δημήτρης Αγγελόπουλος, ενώ στην Δημοκρατική Αριστερά προηγείται ο Νίκος Τσούκαλης και ακολουθεί η Ελένη Ακτύπη.

Από το ψηφοδέλτιο των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» προηγείται ο Γιώργος Νταβρής και ακολουθεί η Σπυριδούλα Αναγνωστοπούλου.

Τέλος, από τη Χρυσή Αυγή πρώτος έρχεται σε σταυρούς ο Μιχάλης Αρβανίτης και έπεται ο Αναστάσιος Γιαχαλής.

Στην Ηλεία με καταμετρημένες τις ψήφους στα 403 εκλογικά τμήματα από τα 431 η Νέα Δημοκρατία καταλαμβάνει δύο έδρες και προηγούνται οι Κώστας Τζαβάρας, Διονυσία Αυγερινοπούλου, Ανδρέας Μαρίνος και Θεόδωρος Βλαγκούλης.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ που εξασφαλίζει μία έδρα προηγούνται οι Ευσταθία Γεωργοπούλου- Σαλτάρη και ο Γεράσιμος Μπαλαούρας και από το ΠΑΣΟΚ, που επίσης καταλαμβάνει μία έδρα, προηγούνται οι Γιάννης Κουτσούκος και Μιχάλης Κατρίνης.

Επίσης από τους «Ανεξάρτητους Έλληνες» που εκλέγουν έναν βουλευτή, προηγούνται σε σταυρούς οι Δημήτρης Κωνσταντόπουλος και Ανδρέας Σκαρτσιάρης, ενώ από τη Χρυσή Αυγή, που επίσης παίρνει μία έδρα, προηγούνται οι Νικόλαος Κρέσπης και Κωνσταντίνα Χρυσαυγή.

Στην Αιτωλοακαρνανία, όπου είναι μικρότερος ο αριθμός των καταμετρημένων ψήφων, στα 192 από τα 563 εκλογικά τμήματα οι υποψήφιοι βουλευτές που προηγούνται είναι οι εξής:

Από τη Νέα Δημοκρατία που καταλαμβάνει δύο έδρες προηγούνται οι Μάριος Σαλμάς, Κώστας Καραγκούνης, Νίκος Καραπάνος και Γιώργος Παπαναστασίου. Από τον ΣΥΡΙΖΑ που κερδίζει μία έδρα προηγούνται σε σταυρούς οι Γιώργος Βαρεμένος και Μαρία Τριανταφύλλου, ενώ από το ΠΑΣΟΚ που και αυτό καταλαμβάνει μία έδρα προηγούνται οι Χρήστος Βερελής και Θανάσης Μοραΐτης. Στους «Ανεξάρτητους Έλληνες» που επίσης εκλέγουν ένα βουλευτή, προηγούνται οι Δημήτρης Σταμάτης και Αγγελική Αναγνωστοπούλου. Από το ΚΚΕ που εκλέγει έναν βουλευτή προηγούνται οι Νίκος Μωραΐτης και Παναγιώτης Νικολόπουλος, ενώ από τη Δημοκρατική Αριστερά που εκλέγει και αυτή έναν βουλευτή, εκτός του Φώτη Κουβέλη, προηγούνται οι Παύλος Θεοδωρίδης και Βασίλης Πατρώνης.

Τέλος, από τη Χρυσή Αυγή που εκλέγει έναν βουλευτή, προηγούνται σε σταυρούς οι Κώστας Μπαρμπαρούσης και Λεωνίδας Σταθόπουλος.

Περιφέρεια Πελοποννήσου

Στην Πελοπόννησο οι τριεδρικές περιφέρειες Λακωνίας και Αργολίδας, παύουν πλέον να θεωρούνται «παραδοσιακά κάστρα» της ΝΔ, ενώ και στους πέντε νομούς της περιφέρειας για πρώτη φορά εκλέγονται βουλευτές με την Αριστερά.

Ειδικότερα, στην Αργολίδα με καταμετρημένο το 100% των εκλογικών τμημάτων επανεκλέγονται, από τη ΝΔ ο Γιάννης Ανδριανός με 6.267 ψήφους κι από το ΠΑΣΟΚ ο Γιάννης Μανιάτης με 5.100 ψήφους, ενώ εκλέγεται για πρώτη φορά βουλευτής από το ΣΥΡΙΖΑ, ο Δημήτρης Κοδέλας με 1.464 ψήφους.

Στη Λακωνία, επανεκλέγονται από τη ΝΔ ο Θανάσης Δαβάκης με 6.557 ψήφους και από το ΠΑΣΟΚ ο Λεωνίδας Γρηγοράκος με 6.002 ψήφους, ενώ για πρώτη φορά εκλέγεται με το ΣΥΡΙΖΑ ο γεωπόνος Σταύρος Αραχωβίτης με 1.397 ψήφους.

Στη Μεσσηνία με καταμετρημένους τους σταυρούς στα 440 από τα 492 εκλογικά τμήματα εκλέγονται με την ΝΔ ο πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς και επανεκλέγεται στην δεύτερη έδρα που λαμβάνει το κόμμα στο νομό ο Γιάννης Λαμπρόπουλος με 11.206 ψήφους κι ακολουθεί με 9.167 ψήφους ο Δημήτρης Σαμπαζιώτης ο οποίος εκλέγεται βουλευτής στην περίπτωση που ο πρόεδρος της ΝΔ δεν κρατήσει την έδρα της Μεσσηνίας. Την έδρα του ΠΑΣΟΚ στο νομό κερδίζει η Νάντια Γιαννακοπούλου με 5.728 ψήφους και για πρώτη φορά εκλέγονται με τον ΣΥΡΙΖΑ ο περιφερειακός σύμβουλος Θανάσης Πετράκος με 4.415 ψήφους και με την ''Χρυσή Αυγή'' ο Δημήτρης Κουκούτσης με 3.082 ψήφους.

Στην Αρκαδία επανεκλέγονται με την ΝΔ ο γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Λυκουρέντζος με 4.833 ψήφους και με το ΠΑΣΟΚ ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος με 3.322 ψήφους, ενώ εκλέγεται για πρώτη φορά με τον ΣΥΡΙΖΑ ο γιατρός Κώστας Ζαχαριάς με 1.674 ψήφους.

Τέλος, στην τετραεδρική περιφέρεια της Κορινθίας όλοι όσοι κερδίζουν έδρα στη Βουλή εκλέγονται βουλευτές για πρώτη φορά. Το ΠΑΣΟΚ παρότι καταλαμβάνει σημαντικό ποσοστό δεν εκλέγει βουλευτή, ενώ στην απελθούσα Βουλή είχε εκλέξει τρεις βουλευτές στο νομό. Μάχη ψήφο με ψήφο έδιναν ο πρώην βουλευτής Κώστας Κόλλιας με τον γιο του αντιπροέδρου της ΝΔ, Χρήστο Δήμα. Πιο συγκεκριμένα, με τη ΝΔ εκλέγεται ο τέως νομάρχης Νίκος Ταγαράς με 5.656 ψήφους και ο Χρήστος Δήμας με 5.360 ψήφους. Με το ΣΥΡΙΖΑ εκλέγεται η Μαρία Θελερίτη με 3.537 ψήφους και την έδρα της Χρυσής Αυγής καταλαμβάνει ο Ευστάθιος Μπούκουρας με 4.665 ψήφους.

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

Στην Κέρκυρα πρώτο κόμμα αναδείχτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας πίσω του τη Νέα Δημοκρατία, ενώ το ΠΑΣΟΚ έχασε την έδρα του, την οποία απέσπασε το ΚΚΕ. Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέλεξε βουλευτή τον πολιτικό μηχανικό Στέφανο Σαμοίλη. Τη βουλευτική έδρα του ΚΚΕ κερδίζει ο Μπάμπης Χαραλάμπους, ενώ στους υποψηφίους της ΝΔ μικρή είναι η διαφορά μεταξύ του Νίκου Δένδια και του Στέφανου Γκίκα.

Την έδρα της Λευκάδας κερδίζει η ΝΔ την ώρα που σε θρίλερ εξελίσσεται η μάχη του σταυρού. Με καταμετρημένο το σύνολο των ψηφοδελτίων των 28 τμημάτων και του εκλογικού τμήματος ετεροδημοτών στη Θεσσαλονίκη το αποτέλεσμα έχει ως εξής: Θ.Σολδάτος 1.821, Ξ.Βεργίνης 1.818, ωστόσο όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ο ο κ. Βεργίνης πρόκειται να καταθέσει ένσταση επί του αποτελέσματος.

Τη μονοεδρική της Κεφαλληνίας-Ιθάκης κερδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ με την κυρία Αφροδίτη Θεοπεφτάτου πρώην προϊσταμένη της Πολεοδομίας. Στα 119 εκλογικά τμήματα επί συνόλου 120, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσε ποσοστό 18,88 και 4.660 ψήφους, έναντι 18,01 και 4.446 ψήφους της ΝΔ.

Στη Ζάκυνθο, με καταμετρημένο το σύνολο των ψήφων, την έδρα πήρη η ΝΔ με 4.949 ψήφους έναντι 3.768 του ΣΥΡΙΖΑ. Βουλευτής εξελέγη με 1.332 σταυρούς ο Διονύσης Γάσπαρος.

Στο Ρέθυμνο εκλέγονται από το ΠΑΣΟΚ ο τέως υφυπουργός Μανώλης Όθωνας με 5.615 ψήφους και με το ΣΥΡΙΖΑ ο ιατρός Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος έλαβε 2.713 ψήφους.

«Οι πολίτες με την ψήφο τους μίλησαν κι όταν μιλάνε οι πολίτες παράγουν αποτελέσματα τα οποία είναι πάντα σεβαστά και αξιολογήσιμα. Το σημερινό μήνυμα περιέχει μηνύματα με πολλούς αποδέκτες… Αυτό που έχει σημασία είναι η κοινή αγωνία πολιτών και πολιτικού συστήματος για την επόμενη μέρα, για την πολιτική σταθερότητα την οποία έχει ανάγκη η χώρα και την οποία το εκλογικό αποτέλεσμα δεν διασφαλίζει αλλά θέτει τις πολιτικές δυνάμεις όλες ενώπιον συγκεκριμένων ευθυνών», δήλωσε ο κ. Οθωνας.

«Οι πολίτες της χώρας δημιούργησαν ένα νέο μετεκλογικό πολιτικό τοπίο, αποδοκίμασαν με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο τις πολιτικές εκείνες δυνάμεις που στήριξαν την αθλιότητα των μνημονιακών μέτρων και τη βαρβαρότητα που είχε εδραιωθεί τα τελευταία δυόμιση χρόνια στην πατρίδα μας» δήλωσε από την πλευρά του οΑνδρέας Ξανθός. «Ο ΣΥΡΙΖΑ», πρόσθεσε, «αναλαμβάνει και την ευθύνη να δικαιώσει τις προσδοκίες και την εμπιστοσύνη που έδειξαν οι πολίτες προς την πολιτική του πρόταση... Θα προσπαθήσουμε να μην διαψεύσουμε αυτήν την εντυπωσιακή εμπιστοσύνη που έδειξαν απέναντι στον πολιτικό μας χώρο».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή