Απελαύνονται υψηλόβαθμοι Σύροι διπλωμάτες από οκτώ χώρες

Τρίτη, 29 Μαΐου 2012 15:02
UPD:18:58

Απελαύνονται οι πρεσβευτές της Συρίας στη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Βρετανία και την Αυστραλία, μετά τη σφαγή 108 ανθρώπων την Παρασκευή στη Χούλα της κεντρικής Συρίας, η οποία προκάλεσε διεθνή κατακραυγή.

A- A A+

Απελαύνονται οι πρέσβεις της Συρίας στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία και την Ιταλία, καθώς και οι επιτετραμμένοι στις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τον Καναδά και την Αυστραλία, μετά τη σφαγή 108 ανθρώπων την Παρασκευή στη Χούλα της κεντρικής Συρίας, η οποία προκάλεσε διεθνή κατακραυγή.

Το Reuters, επικαλούμενο αξιωματούχο που δεν κατανομάζει, μεταδίδει ότι πρόκειται να απελαθεί ο Σύρος επιτετραμμένος στην Ουάσινγκτον, μετά τις επιθέσεις σε βάρος αμάχων στη Συρία http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2185112

Την απέλαση της Σύριας πρέσβεως στο Παρίσι εξαιτίας της κλιμακούμενης κρίσης στη χώρα της, ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, την ώρα που ο υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς χαρακτήριζε το Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Ασαντ «δολοφόνο του λαού του».

REUTERS

Την απέλαση του Σύρου πρέσβη στο Βερολίνο ανακοίνωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκουίντο Βέστερβελε. Ο πρέσβης Ράντουαν Λούτφι κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών όπου και του γνωστοποιήθηκε πως έχει στη διάθεσή του 72 ώρες για να εγκαταλείψει τη χώρα.

Την ίδια ώρα, το ισπανικό υπουργείο Εξωετρικών ανακοίνωσε ότι πρόκειται να απελάσει το Σύρο πρέσβη στη Μαδρίτη, καθώς και τεσσάρων ακόμα διπλωματών.

«Ανεπιθύμητα πρόσωπα» ανακήρυξε το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών το Σύρο πρέσβη στη Ρώμη και άλλα μέλη του διπλωματικού προσωπικού.

Ανεπιθύμητο πρόσωπο ανακήρυξε και το ολλανδικό υπουργείο Εξωτερικών τον πρέσβη της Συρίας, ωστόσο δεν μπορεί να τον απελάσει καθώς κατοικεί στις Βρυξέλλες όπου εκπροσωπεί τη Δαμασκό τόσο για το Βέλγιο όσο και για την Ολλανδία.

Την απέλαση του Σύρου επιτετραμμένου στο Λονδίνο (ο πρέσβης είχε ανακληθεί πριν από μερικούς μήνες) και δύο ακόμα διπλωματών ανακοίνωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ.

Παράλληλα, ο Καναδός υπουργός Εξωτερικών Τζον Μπέρντ ανακοίνωσε την απέλαση των τριών εναπομείναντων διπλωματών στη συριακή πρεσβεία στην Οτάβα (του επιτετραμμένου και δύο ακόμα υπαλλήλων) ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τα γεγονότα στη Χούλα.

Νωρίτερα η Αυστραλία ανακοίνωσε την απέλαση του Σύρου επιτετραμμένου και ενός ακόμα διπλωμάτη. Ο Σύρος επιτετραμμένος Τζαουντάτ Αλι και ένας ακόμη διπλωμάτης θα απελαθούν σε 72 ώρες, σύμφωνα με την απόφαση του Αυστραλού υπουργού Εξωτερικών Μπομπ Καρ.

REUTERS
Απέλαση Σύρου διπλωμάτη από την Αυστραλία

Απέλαση Σύρου διπλωμάτη από την Αυστραλία

«Αυτός είναι ο πιο δραστικός τρόπος για να στείλουμε ένα μήνυμα αποστροφής στη συριακή κυβέρνηση», δήλωσε ο Καρ.

«Η συριακή κυβέρνηση δεν πρέπει να αναμένει πως θα υπάρξουν άλλες επίσημες αποστολές στην Αυστραλία μέχρι να σεβαστεί την εκεχειρία του ΟΗΕ και να λάβει συγκεκριμένα μέτρα ώστε να εφαρμοστεί το ειρηνευτικό σχέδιο του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Αναν», τόνισε.

Διάβημα της Ελλάδας στο Σύρο πρέσβη

Στην Αθήνα ο Γενικός Διευθυντής Πολιτικών Υποθέσεων, Πρέσβης Π. Ζωγράφος, κάλεσε στο υπουργείο Εξωτερικών την Πρέσβη της Συρίας στην Αθήνα, προκειμένου να εκφράσει τον αποτροπιασμό και την αυστηρή καταδίκη της Ελλάδας για την πρόσφατη σφαγή αμάχων, μεταξύ των οποίων και δεκάδων παιδιών, στο χωριό Χούλα της Συρίας.

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών τόνισε ότι η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα τις εκτελέσεις και καλεί το συριακό καθεστώς να σταματήσει άμεσα τη χρήση βίας. Πρόσθεσε ότι η Συρία θα πρέπει να συμμορφωθεί προς τις σχετικές αποφάσεις και την ομόφωνη δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας της περασμένης Κυριακής.

Σημείωσε ακόμη, ότι το συριακό καθεστώς εξακολουθεί να μην έχει εκπληρώσει βασικές υποχρεώσεις που απορρέουν από το Σχέδιο «έξι σημείων» του Ειδικού Απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών και του Αραβικού Συνδέσμου, Κόφι Ανάν, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να προχωρήσει στην άμεση και απαρέγκλιτη εφαρμογή του Σχεδίου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή