Έρευνα για τη σφαγή στη Χούλα ζητεί η Ρωσία

Τρίτη, 29 Μαΐου 2012 20:09
UPD:30/05/2012 00:14

Σεργκέι Λαβρόφ: «Πρέπει να διενεργηθεί έρευνα, αντικειμενική και χωρίς προκατάληψη, σχετικά με τα συμβάντα υπό την αιγίδα των παρατηρητών του ΟΗΕ στο συριακό έδαφος».

A- A A+

Έκκληση για τερματισμό της βίας στη Συρία και ανεξάρτητη έρευνα για τη σφαγή στη Χούλα απηύθυνε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ μιλώντας με τον μεσολαβητή του ΟΗΕ για τη συριακή κρίση Κόφι Αναν.

«Πρέπει να διενεργηθεί έρευνα, αντικειμενική και χωρίς προκατάληψη, σχετικά με τα συμβάντα υπό την αιγίδα των παρατηρητών του ΟΗΕ στο συριακό έδαφος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λαβρόφ.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι όλες οι πλευρές στη Συρία πρέπει να αποκηρύξουν τη βία, χωρίς καθυστέρηση.

Στην πόλη Χούλα θανατώθηκαν το Σαββατοκύριακο 108 πολίτες και ακόμη 300 τραυματίστηκαν.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ σε συνέντευξή του στο «France 2» δεν απέκλεισε μια στρατιωτική παρέμβαση στη Συρία προκειμένου να τερματιστεί η κρίση, με την προϋπόθεση ότι αυτή θα έχει την στήριξη του Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ. «Δεν είναι δυνατόν να επιτραπεί στο καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ να σφαγιάζει τον συριακό λαό», συμπλήρωσε.

Εν τω μεταξύ, ο Βέλγος υπουργός Αμυνας Πιέτερ ντε Κρεμ δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του δεν αποκλείει τη συμμετοχή του σε μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία με εντολή του ΟΗΕ.

Ωστόσο πρόσθεσε ότι μια στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία δεν θα μπορούσε να μοιάζει με αυτή που έγινε στη Λιβύη το 2011. «Το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να παίζει τον χωροφύλακα όλου του κόσμου», σημείωσε.

Πάντως, ανώτερος αξιωματούχος του ΟΗΕ υποστήριξε ότι έχει ισχυρές υποψίες για τη συμμετοχή της Σαμπίχα, της φιλοκαθεστωτικής πολιτοφυλακής, στη σφαγή της Χούλα.

«Μόνο η συριακή κυβέρνηση χρησιμοποιεί τεθωρακισμένα, κανόνια και όλμους», υπογράμμισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο αναπληρωτής γ.γ. του ΟΗΕ αρμόδιος για τις επιχειρήσεις διατήρησης της ειρήνης, Ερβέ Λαντσού.

Η αμερικανική κυβέρνηση μέσω της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βικτόρια Νάλαντ, εξέφρασε την ελπίδα η σφαγή των αμάχων στη Χούλα θα αλλάξει την επίσημη θέση της Ρωσίας, η οποία έχει ήδη ασκήσει δύο βέτο στο Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ για την καταδίκη της καταστολής στη Συρία.

Πάντως, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνι δήλωσε ότι μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία δεν είναι η σωστή πορεία δράσης αυτή τη στιγμή καθώς θα οδηγούσε σε μεγαλύτερο χάος και μακελειό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή