ΟΗΕ: «Εκτελέστηκαν» τα περισσότερα θύματα στη Χούλα

Τρίτη, 29 Μαΐου 2012 12:48
UPD:13:14

Τα περισσότερα από τα 108 θύματα που έχασαν τη ζωή τους στη Χούλα σκοτώθηκαν σε μαζικές εκτελέσεις που διέπραξε φιλοκυβερνητική εθνοφρουρά, σύμφωνα με ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών.

A- A A+

Τα περισσότερα από τα 108 θύματα που έχασαν τη ζωή τους στη Χούλα σκοτώθηκαν σε μαζικές εκτελέσεις που διέπραξε φιλοκυβερνητική εθνοφρουρά, σύμφωνα με ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών.

Εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα δήλωσε ότι αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν σε επιθεωρητές ότι άνδρες της εθνοφρουράς Σαμπίγια, που πρόσκειται στην κυβέρνηση, σκότωσαν τα περισσότερα θύματα της σφαγής σε δύο γύρους μαζικών εκτελέσεων στο παρακείμενο χωριό Ταλντάου, ενώ λιγότερα από 20 θύματα έχασαν τη ζωή τους από πυρά πυροβολικού στη Χούλα.

«Πιστεύω ότι σε αυτό το σημείο, και πρέπει να τονίσω ότι είμαστε σε πολύ πρώιμο στάδιο, λιγότεροι από τους 20 από τους 108 θανάτους οφείλονται σε πυρά πυροβολικού και τεθωρακισμένων», δήλωσε ο εκπρόσωπος σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη, προσθέτοντας ότι 49 παιδιά και 34 γυναίκες βρίσκονται ανάμεσα στους νεκρούς.

Συνάντηση Ασαντ-Ανάν στη Δαμασκό

Την ίδια ώρα, με τον ειδικό απεσταλμένο για τη Συρία Κόφι Ανάν συναντήθηκε σήμερα ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Ασαντ, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο SANA, μετά τη σφαγή στη Χούλα, την ευθύνη για την οποία η κυβέρνηση έχει επιρρίψει στους αντάρτες.

Ο Ανάν προσπαθεί να διασώσει το ειρηνευτικό σχέδιο που έχει τη στήριξη των Ηνωμένων Εθνών και του Αραβικού Συνδέσμου το οποίο όμως δεν έχει καταφέρει να βάλει τέλος στην αιματοχυσία στη χώρα.

Ο Ανάν, ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, αναμενόταν να ζητήσει να συμμορφωθεί η Συρία με τους όρους της συμφωνίας εκεχειρίας.

REUTERS
Έκκληση Ανάν για ειρήνη στη Συρία

Έκκληση Ανάν για ειρήνη στη Συρία

Κατά την παραμονή του στη Δαμασκό, ο Aνάν θα συναντηθεί, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του Αχμαντ Φάουζι, με εκπροσώπους της αντιπολίτευσης καθώς και με τον στρατηγό Ρόμπερτ Μουντ, τον επικεφαλής των παρατηρητών στη Συρία.

Χθες από τη Δαμασκό, ο Ανάν κάλεσε τις αρχές να σταματήσουν την αιματοχυσία μετά από το «αποτρόπαιο έγκλημα» την περασμένη εβδομάδα στη Χούλα.

Αυστραλία: Απέλαση δύο Σύρων διπλωματών

Σε παράλληλες εξελίξεις, η Αυστραλία ανακοίνωσε σήμερα ότι απελαύνει δύο Σύρους διπλωμάτες, μετά τη σφαγή στη Χούλα.

Ο Σύρος επιτετραμμένος Τζαουντάτ Αλι και ένας ακόμη διπλωμάτης θα απελαθούν σε 72 ώρες, σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού Εξωτερικών Μπομπ Καρ.

Ο επιτετραμμένος κλήθηκε χθες στο υπουργείο Εξωτερικών για να δώσει εξηγήσεις σε Αυστραλούς κυβερνητικούς αξιωματούχους για τη σφαγή που διαπράχθηκε την Παρασκευή στη χώρα του.

«Αυτός είναι ο πιο δραστικός τρόπος για να στείλουμε ένα μήνυμα αποστροφής στη συριακή κυβέρνηση», δήλωσε ο υπουργός Μπομπ Καρ.

«Η συριακή κυβέρνηση δεν πρέπει να αναμένει πως θα υπάρξουν άλλες επίσημες αποστολές στην Αυστραλία μέχρι να σεβαστεί την εκεχειρία του ΟΗΕ και να λάβει συγκεκριμένα μέτρα ώστε να εφαρμοστεί το ειρηνευτικό σχέδιο του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Αναν», τόνισε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή