Ψήφο εμπιστοσύνης για το νέο κυβερνητικό σχήμα, εθνική συνεννόηση στη βάση συγκεκριμένων παραδοχών και δημοψήφισμα για μεγάλες αλλαγές που θα αποτυπωθούν σε ένα νέο Σύνταγμα, ζήτησε από το βήμα της Βουλής ο Πρωθυπουργός.
«Ζήτησα την ανανέωση της εμπιστοσύνης του Κοινοβουλίου, γιατί η χώρα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι», τόνισε ο κ. Παπανδρέου, ανοίγοντας τη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση.
Ο Πρωθυπουργός απηύθυνε εκ νέου έκκληση για εθνική συνεννόηση στη βάση συγκεκριμένων παραδοχών. Πρώτη παραδοχή, όπως είπε, είναι ότι το χρέος και τα ελλείμματα αποτελούν εθνικό πρόβλημα και το χρέος μας θέτει υπό ιδιότυπη οικονομική κηδεμονία.
«Ας συμφωνήσουμε και ως βάση της εθνικής συνεννόησης ότι πρώτοι εμείς χρειάζεται να βάλουμε τάξη στα του οίκου μας και να φύγουμε από την εξάρτηση που μας προστατεύει από την χρεοκοπία», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Ζητάμε ψήφο εμπιστοσύνης για να αναλάβουμε κάθε δράση εμείς οι Έλληνες ώστε η Ελλάδα του αύριο να μην εξαρτάται από δάνειες δυνάμεις».
Δεύτερο σημείο για το οποίο ζήτησε συναίνεση ο Πρωθυπουργός είναι η επιλογή για οργανωμένη αντιμετώπιση του χρέους με τρόπο που δεν οδηγεί σε ανεξέλεγκτη χρεοκοπία.
«Είχαμε τρεις επιλογές. Πρώτη την χρεοκοπία, δεύτερη την έξοδο από το ευρώ, τρίτη τη βοήθεια από το μηχανισμό στήριξης που δημιουργήσαμε», επισήμανε και πρόσθεσε: «Έδωσα μάχη για να στηθεί εκ του μηδενός ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης και την μάχη αυτή την κερδίσαμε μαζί με τον ελληνικό λαό».
Τρίτη παραδοχή, συνέχισε ο κ. Παπανδρέου, είναι ότι το χρέος και τα ελλείμματα είναι το σύμπτωμα της ασθένειας και όχι η αιτία.
Επόμενο σημείο στο οποίο κάλεσε ο Πρωθυπουργός τα υπόλοιπα κόμματα να συναινέσουν είναι στις πραγματικές διαστάσεις της πορείας μας. «Είναι εύκολο να τα ισοπεδώνουμε όλα και να λέμε αβασάνιστα ότι αποτύχαμε...Έχουμε σοβαρά και θετικά αποτελέσματα...Έπιασαν τόπο οι θυσίες του λαού», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ζήτησε επίσης ψήφο εμπιστοσύνης για να μπορέσουμε, όπως είπε, να διαπραγματευτούμε μια νέα συμφωνία για το ελληνικό χρέος.
Η νέα κυβέρνηση, πρόσθεσε, έχει σαν πρώτο καθήκον να ολοληρώσει τη διαπραγμάτευση. Υπογράμμισε δε εκ νέου τα διαθέσιμα του ελληνικού δημοσίου τελειώνουν σύντομα, αν η χώρα δεν λάβει την πέμπτη δόση του δανείου από ΕΕ και ΔΝΤ.
«Είναι καθήκον μας να ομονοούμε στην εθνική προσπάθεια, η εικόνα της διαίρεσης δεν βοηθάει», τόνισε ο Πρωθυπουργός.
Προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης
Παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι θα κινηθεί στους εξής άξονες:
- Διόρθωση αδικιών που προϋπήρχαν και ανέδειξε η εφαρμογή του Μνημονίου, αλλά δεν έφταιξε γι΄ αυτές το Μνημόνιο.
- Νέο Σύνταγμα, εύληπτο, κατανοητό σε κάθε πολίτη, με σειρά αλλαγών για τις οποίες θα αποφασίσει η ελληνική κοινωνία σε δημοψήφισμα.
- Πρόγραμμα μεγάλων αλλαγών στη Δημόσια Διοίκηση.
- Αλλαγή παραγωγικού μοντέλου.
- Αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος και εγγύηση ελαχίστου επιπέδου διαβίωσης.
- Κινητοποίηση για «μεγάλες κατακτήσεις» στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε υποτιμητικούς όρους για τη χώρα»
Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε πως τα εθνικά θέματα εξαιρούνται οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης σε σχέση με το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας και πως «σε σχέση με τις εμπράγματες εγγυήσεις του δανείου, δεν μπορούμε να αποδεχθούμε όρους υποτιμητικούς για τη χώρα, αλλιώς μπορεί να φτάσουμε στο αδιέξοδο, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό».
Καταλήγοντας ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε πως οι θυσίες του ελληνικού λαού δεν πάνε χαμένες και επικαλέστηκε τη μείωση του ελλείμματος κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες και την αύξηση ρεκόρ των εξαγωγών.
Το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν κατάφερε να πετύχει έξοδο στις χρηματοπιστωτικές αγορές το 2012 αποτελεί αποτυχία των προβλέψεων της ίδιας της τρόικας και όχι της Ελλάδας, της οποίας οι προτάσεις σε μεγάλο βαθμό εξακολουθούν να αγνοούνται, σημείωσε.
Δευτερολογία
Κατά τη δευτερολογία του ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι «το σωτήριο δήθεν πρόγραμμα» της ΝΔ για την Ελλάδα, ο κ. Σαμαράς το περιέφερε παντού, αλλά το απέρριψαν. «Γυρίσατε χωρίς φανέλα ξεγυμνωμένος από την ΕΕ», σημείωσε χαρακτηριστικά, απευθυνόμενος στον κ. Σαμαρά.
Απαντώντας στα περί προπαγάνδας του ΠΑΣΟΚ τα οποία επέρριψε στο κυβερνών κόμμα ο πρόεδρος της ΝΔ http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1997234 , δήλωσε: «Ακούστε τι λέει ο κ. Σαμαράς. Για την απόρριψη του προγράμματός του δεν φταίει κανένας άλλος από την προπαγάνδα του ΠΑΣΟΚ. Μα είστε σοβαρός κ. Σαμαρά; θέλετε να σας πιστέψει ο ελληνικός λαός;».
Χαρακτήρισε ακόμη αναξιόπιστο το πρόγραμμα της ΝΔ και υποστήριξε ότι «υπάρχει για να χαϊδεύει αυτιά για ψηφοθηρικούς λόγους». «Αυτά που λέτε όχι μόνο δεν είναι σωστά αλλά θα φουσκώσουν τα ελλείμματα», παρατήρησε ο Πρωθυπουργός.
Σε ό,τι αφορά το αίτημα της ΝΔ για προσφυγή στις κάλπες ο κ. Παπανδρέου διερωτήθηκε: «Ζητάτε εκλογές για να σύρετε την Ελλάδα σε νέες περιπέτειες;»
Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στις προσπάθειες σύστασης κυβέρνησης συνεργασίας, σημειώνοντας ότι «δεν επετεύχθη αυτό το οποίο θα θέλαμε αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η αναζήτηση συνεργασίας δεν πρέπει να είναι συνεχής».
Απαντώντας στις αιχμές του κ. Σαμαρά για το ναυάγιο της συναίνεσης, μίλησε για υπέρβαση προσωπική που έκανε όχι για να φυγομαχήσει ή να παραιτηθεί από οποιαδήποτε μάχη αλλά, όπως είπε «για να πω σε όλους ελάτε να δώσουμε τη μάχη όλοι μαζί για την Ελλάδα».
«Η προσπάθεια μου δεν είχε να κάνει με οφίτσια ή γκάλοπ αλλά ήθελα να είμαστε μια φωνή και να δείξουμε ότι θέλουμε να προχωρήσουμε ως Έλληνες. Δυστυχώς, είχαμε αυτή την ιστορική ευκαιρία να αλλάξουμε πολλά, και αυτή τορπιλίστηκε εν τη γενέσει της», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ταυτόχρονα μίλησε για διαρροές που έγιναν με ευθύνη του κ. Σαμαρά οι οποίες κλόνισαν το κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο ανδρών.
Ο κ. Παπανδρέου αφού τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ ενωμένο επιδιώκει τη συνεργασία και τη συναίνεση και δεν παίζει με τους θεσμούς υπογράμμισε με έμφαση: «Αναλαμβάνουμε πλήρως τις μεγάλες ευθύνες μας για τη χώρα. Αυτή η κυβερνητική παράταξη θα σηκώσει το βάρος των αλλαγών για να φτιάξουμε μια Ελλάδα καλύτερη. Όσοι πιστοί, είναι ανοιχτές οι αγκάλες. Λέμε όχι όμως στα μικροκομματικά παιχνίδια. Την εποχή της μεγάλης κρίσης είμαι ανοιχτός μέχρι να το πετύχουμε. Μέχρι να γίνει αυτό πραγματικότητα, η κυβέρνηση όπως και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ σηκώνει και θα σηκώσει τις ευθύνες της και θα το κάνει με το μεγαλύτερο δυνατό τρόπο».