Αντ. Σαμαράς: Μόνη λύση οι εκλογές

Κυριακή, 19 Ιουνίου 2011 13:20
UPD:17:03

Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε ότι ο κ. Παπανδρέου δέχθηκε αρχικά να παραιτηθεί για να κάνουν κυβέρνηση συνεργασίας, αλλά υπαναχώρησε.

A- A A+

Προσφυγή στις κάλπες ζήτησε και πάλι ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την ανανέωση της ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

«Η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, οι εκλογές είναι η μόνη πραγματική λύση και ο μόνος δρόμος για να βγει η χώρα από την αβεβαιότητα», τόνισε ο κ. Σαμαράς.

Ο πρόεδρος της ΝΔ ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση. «Δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα σας κυβέρνηση γιατί κατά βάθος ούτε κι εσείς την εμπιστεύεστε», δήλωσε απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

«Μπορούσατε να κάνετε ανά πάσα στιγμή ανασχηματισμό και δεν το κάνατε», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην προσπάθεια για κυβέρνηση συνεργασίας, η οποία τελικά απέτυχε.

Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε ότι ο κ. Παπανδρέου δέχθηκε αρχικά να παραιτηθεί για να κάνουν κυβέρνηση συνεργασίας, αλλά υπαναχώρησε. «Εγινε μια προσπάθεια για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας. Τελικά ναυάγησε», ανέφερε και απέρριψε τα περί λανθασμένων επικοινωνιακών χειρισμών που του καταλογίζει η κυβέρνηση.

«Ο πρωθυπουργός τελικά δεν μπόρεσε να τολμήσει κυβέρνηση σωτηρίας και προχώρησε σε κυβέρνηση κομματικής σωτηρίας», σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού για διενέργεια δημοψηφίσματος το φθινόπωρο για «τις μεγάλες αλλαγές», υπογράμμισε: «Μην προσθέσουμε νέες διαιρέσεις και διχασμούς. Λέξεις όπως το δημοψήφισμα και τη συναίνεση τις βάζετε προσχηματικά .Ειναι λέξεις καταφύγια για να αποφύγετε την ευθύνη μας».

Σε ό,τι αφορά τις εκκλήσεις του Πρωθυπουργού για συναίνεση ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι «τον τελευταίο καιρό είδαμε ένα όργιο λαϊκισμού με επίκεντρο τη λέξη συναίνεση» και τόνισε ότι «αυτή τη φορά ο λαϊκισμός έπεσε στο κενό».

Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, η επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου, η επανεκκίνηση της οικονομίας και η αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής είναι οι μόνοι όροι συναίνεσης.

Πρόσθεσε ότι το κλίμα της συναίνεσης δεν ενισχύεται, αντίθετα υπονομεύεται και από συνεργάτες του πρωθυπουργού, οι οποίοι, όπως είπε, διαστρεβλώνουν τις θέσεις του κόμματός του στο εξωτερικό. Προειδοποίησε Μάλιστα ότι δεν ανεχθεί αυτή την κατάσταση, καθώς ο ίδιος όταν βγαίνει στο εξωτερικό φοράει την «εθνική φανέλα».

Ακόμα κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι κρύβεται πίσω από τη επιμονή της τρόικας, χωρίς να διαπραγματεύεται.

«Καλούμαστε να δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης σε μια κυβέρνηση κομματικής συγκόλλησης που φτιάχτηκε ανάμεσα σε στελέχη που μέχρι χθες αλληλοκατηγορούνταν για να διασωθεί το ΠΑΣΟΚ και όχι η ενότητα του λαού. Εμείς θα επιμείνουμε στο ότι ο μόνος δρόμος να σωθεί η χώρα είναι οι εκλογές. Δεν πρόκειται εμείς να αποσταθεροποιήσουμε τη χώρα. Αρκετά την αποσταθεροποιεί η κυβέρνηση. Δεν θέλουμε αύριο να κυβερνήσουμε πάνω σε ερείπια. Δεν είμαστε ίδιοι με το ΠΑΣΟΚ. Ανεξάρτητα από τη έκβαση της τωρινής ψηφοφορίας την εμπιστοσύνη του λαού την έχει χάσει οριστικά πια. Αυτό δεν αντιστρέφεται», κατέληξε ο κ. Σαμαράς.

Δευτερολογία

Στη δευτερολογία του, ο κ. Σαμαράς αρνήθηκε ότι η τρόικα έχει απορρίψει τις προτάσεις του, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό για παραπληροφόρηση.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Τόνισε ότι θα συνεχίσει να ζητεί επαναδιαπραγματεύση του μνημονίου. Όσο για τις διαπραγματεύσεις της περασμένης Τετάρτης, ο κ. Σαμαράς διερωτήθηκε: «Πώς ένας πρωθυπουργός που παραιτήθηκε ξαναγεννήθηκε το βράδυ ως φέρελπις πρωθυπουργός;» και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι αντί να δώσει πολιτική απάντηση σε αυτό, μιλάει παραπολιτικά.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταλόγισε στον κ. Παπανδρέου ότι τώρα έβγαλε το προσωπείο ως προς το θέμα της συναίνεσης και διερωτήθηκε: «Εσείς δεν είσαστε που δεχόσαστε να πορευτούμε μαζί μέσα από πολλά σημεία του «Ζαππείου-2» στην συνδιαπραγμάτευση και δείχνατε τα θετικά σημεία της πρότασής μας;».

«Είπατε ότι έχετε στοιχεία - αλλιώς είναι λόγια - ότι υπάρχουν αντιρρήσεις από τους ξένους ηγέτες, από τον Φιγιόν μέχρι τον Μπαρόζο. Έχετε τέτοια δήλωσή τους;» ρώτησε ρητορικά και τόνισε πως στις δηλώσεις τους αναφέρουν ότι «προτρέπουμε την αξιωματική αντιπολίτευση να πάει μαζί με την κυβέρνηση στην εξέλιξη αυτής της κρίσης, να ψηφίζουν μαζί». Ακούσατε ποτέ, κε Παπανδρέου, ότι διαφωνούν στο συγκεκριμένο μαζί μου, επανήλθε ο πρόεδρος της ΝΔ. Πρόσθεσε: «εκτός αν θεωρείτε ότι επειδή μια εφημερίδα από κάποιο φίλο σας δημοσιογράφο που ήταν κι Έλληνας, είπε ότι το περιβάλλον του Γάλλου πρωθυπουργού ανέφερε κάτι πρέπει να στεκόμαστε σε αυτά τα πράγματα;

Αναφορικά με το θέμα των «διαρροών» που έθεσε ο κ. Παπανδρέου ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αφού επισήμανε ότι οι υπουργοί και ο κ. Πεταλωτής εξήραν την «ηρωική πράξη» του πρωθυπουργού ρώτησε τον πρωθυπουργό: «Που εξατμίστηκε αυτή η υπέρβαση. Εγώ την τορπίλισα; Αποφασίσατε συμπόρευση και το ακυρώσατε για πολιτικά κουτσομπολιά και διαρροές; Ακυρώσατε την σωτηρία της χώρας για ένα πολιτικό κους - κους;»

Σχετικά με τον ΛΑΟΣ ο κ. Σαμαράς είπε ότι πρόκειται για το μόνο κόμμα στη Βουλή που κάνει αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση ενώ για τον κ. Καρατζαφέρη είπε προς τον κ. Παπανδρέου: «Να τον ακούτε τον σύμβουλό σας. Δικαίως διαμαρτύρεται. Δεν του φερθήκατε καλά. Ενέκρινε την κυβέρνησή σας ανεξάρτητα από το εάν θα την ψηφίσει. Σας είπε να τον κάνετε υπουργό και τον κάνατε κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή