Αλ. Τσίπρας: Η κοινωνία δεν σας δίνει ψήφο εμπιστοσύνης

Κυριακή, 19 Ιουνίου 2011 14:36
UPD:18:10
EUROKINISSI /ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

A- A A+

«Οι κοινοβουλευτικές σας ομάδες θα σας δώσουν εμπιστοσύνη, αλλά η Κάτω Βουλή, η κοινωνία που αγωνιά, δεν σας δίνει ψήφο εμπιστοσύνης», ανέφερε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση.

«Μπορεί η κοινοβουλευτική σας ομάδα να σας δίνει την ψήφο του όλου ΠΑΣΟΚ, αλλά όχι και της κοινωνίας - για μία κυβέρνηση με σύμβαση έργου, να βάλει ταφόπλακα στην ελληνική κοινωνία» συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Αναφερόμενος στις συνομιλίες μεταξύ του κ. Παπανδρέου και του κ. Σαμαρά για τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, διερωτήθηκε: «Τι άλλαξε και την Τετάρτη ξαφνικά, για λίγες ώρες είχατε σχεδόν συμφωνήσει; Πού πήγαν αυτές οι μεγάλες και ουσιώδεις διαφωνίες που είχατε το προηγούμενο διάστημα; Πέραν των κωμικοτραγικών για την παραμονή ή όχι του κου Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου, είχατε αποφασίσει την Τετάρτη να επαναδιαπραγματευτείτε το Μνημόνιο με τον κ. Σαμαρά; Αν ναι, γιατί δεν το κάνατε μόνοι σας, ή και τώρα; Η απάντησή σας είναι αρνητική φοβάμαι. Και τότε κ. Σαμαρά, τι είδους προγραμματική συμφωνία είχατε με τον κ. Παπανδρέου; Τι θα κάνετε με το μεσοπρόθεσμο; Και τι άλλαξε από την δική σας διατύπωση κ. Σαμαρά στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου συμφωνήσατε με την θέση μας ότι νέα κυβέρνηση δίχως λαϊκή εντολή αποτελεί αντιδημοκρατική μεθόδευση;».

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε πως η οικονομία θα βουλιάξει και με τις δύο εκδοχές του μεσοπροθέσμου προγράμματος. «Αν βρείτε κανέναν που να πιστεύει πως η Ελλάδα μπορεί να σωθεί με νέα ακριβά δάνεια που έχουν ως ουσιαστικό στόχο να διασώσουν τις τράπεζες και όχι την ανάπτυξη, ελάτε να σας ζητήσω συγγνώμη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη δευτερολογία του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε την ανάγκη άμεσης προσφυγής στις κάλπες υποστηρίζοντας ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει ούτε τη λαϊκή ούτε την κοινοβουλευτική νομιμοποίηση για την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι χρησιμοποιούνται οι διαπραγματεύσεις με την Τρόϊκα ως «εργαλείο εκβιασμού του λαού», κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει το μεσοπρόθεσμο και τόνισε ότι «η μοναδική δημοκρατική διέξοδος είναι άμεση προσφυγή στις κάλπες και η συνταγματική αναθεώρηση με ένα αναλογικό εκλογικό σύστημα».

Κατηγόρησε ακόμα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ότι διαγκωνίζονται για το ποιος είναι ο πιο αγαπημένος της Τρόϊκας προσθέτοντας ότι και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ Καρατζαφέρης είναι ένας από αυτούς αλλά και όλοι όσοι εφαρμόζουν την πολιτική των Μνημονίων .

«Θα ήταν εξόχως διασκεδαστικό θέαμα, αν όμως δεν υπήρχαν οι σημερινές δυσμενείς συνθήκες με τα μαγαζιά να κλείνουν το ένα μετά το άλλο τους νέους να φεύγουν από την χώρα μαζικά και την ανεργία στο ένα εκατομμύριο», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Στη συνέχεια, χαρακτήρισε έγκλημα την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου, ενώ αμφισβήτησε ότι η κυβέρνηση μπορεί να διεκδικήσει να έχει ανθρώπινο πρόσωπο η εφαρμογή του, προσθέτοντας ότι «ο λαός δεν μπορεί να βάλει τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή