«Μονόδρομος η συναίνεση»

Δηλώσεις Γ. Πεταλωτή
Τρίτη, 02 Φεβρουαρίου 2010 16:10
UPD:19:25
A- A A+

«Μονόδρομο» χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τη συναίνεση για την οικονομία, αναφερόμενος στις διμερείς συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς, που oλοκληρώθηκαν λίγο πριν τις 19:00.

Στην έκκληση για συστράτευση απάντησαν αρνητικά ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας για επερχόμενα αντιλαϊκά μέτρα, ενώ συναινετική διάθεση επέδειξε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ. Ο πρόεδρος της ΝΔ παρέπεμψε σε δηλώσεις του στη Ρηγγίλης σε λίγη ώρα.

«Οι ώρες των μικροκομματικών προσεγγίσεων και σκοπιμοτήτων έχουν παρέλθει προ πολλού ... η συναίνεση και η συμπόρευση στο σημείο που έχουμε φτάσει είναι μονόδρομος», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Σήμερα βρισκόμαστε σα χώρα σε μια πολύ δύσκολη θέση. Είμαστε όμηροι κερδοσκοπικών παιχνιδιών που πλήττουν άμεσα την Ελλάδα και έμμεσα την Ευρωζώνη και το ευρώ. Βρισκόμαστε έκθετοι προς τους ευρωπαίους εταίρους μας κι ένα βήμα πριν την οριστική απόφαση για σκληρή επιτήρηση», σημείωσε ο κ. Γιώργος Πεταλωτής και συμπλήρωσε: «Οι ώρες των μικροκομματικών προσεγγίσεων και σκοπιμοτήτων έχουν παρέλθει προ πολλού ... η συναίνεση και η συμπόρευση στο σημείο που έχουμε φτάσει είναι μονόδρομος».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Πεταλωτής προανήγγειλε ότι μετά τις συναντήσεις θα υπάρξει ανακοίνωση.

Ερωτηθείς αν ο Πρωθυπουργός θα ζητήσει από τους πολιτικούς αρχηγούς συναίνεση για επώδυνα μέτρα, τόνισε πως «η επιβολή επώδυνων μέτρων δεν είναι στα σχέδια της κυβέρνησης και δεν ζητάμε συναίνεση για επώδυνα μέτρα».

Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση θα δεχτεί προτάσεις των κομμάτων επί της οικονομικής πολιτικής, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «εκτός από συναίνεση, μιλάμε και για εθνική συνεννόηση» και υπογράμμισε ότι μπορούν να ενσωματωθούν στο ΠΣΑ προτάσεις εφ όσον υπάρξουν, «αρκεί βεβαίως να είναι στη γραμμή και το πλαίσιο που εμείς έχουμε προδιαγράψει».

Επιπλέον ανέφερε πως δεν χρειάζεται και δεν υπάρχει σχέδιο Β, εκτιμώντας πως «το Πρόγραμμα Σταθερότητας είναι από μόνο του ένας λεπτομερής οδικός χάρτης για έξοδο από την κρίση, ακόμα και με εναλλακτικές λύσεις».

Ακόμη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι η εισοδηματική πολιτική θα ανακοινωθεί εντός του Φεβρουαρίου και ερωτηθείς εάν ισχύουν οι δεσμεύσεις για αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό, τόνισε ότι «βεβαίως ισχύει».

«Αν υπάρξουν ευθύνες για τα στατιστικά στοιχεία θα αποδοθούν»

Αναφερόμενος στο πόρισμα για τα δημοσιονομικά στατιστικά στοιχεία, ο κ. Πεταλωτής σημείωσε πως «αν υπάρξουν ευθύνες και σε πολιτικό και σε ποινικό επίπεδο θα πρέπει να αποδοθούν». Πρόσθεσε ότι θα κριθεί από τη Βουλή αν θα υπάρξουν ευθύνες.

Ερωτηθείς αν θα υπάρξει συγκρότηση σχετικής εξεταστικής επιτροπής, ο κ. Πεταλωτής υπογράμμισε ότι «εμείς συμμετέχουμε και στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής και σαφώς θα πάρουμε θέση εκεί».

Επιπλέον, ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι στο πόρισμα «αποδίδονται ευθύνες για τις πρακτικές που χρησιμοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια στην παραγωγή και δημοσιοποίηση των στατιστικών στοιχείων».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή