Βατοπέδιο: Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση για την προανακριτική

Δευτέρα, 28 Ιουνίου 2010 21:16
UPD:29/06/2010 03:09
A- A A+

Τα ξίφη τους διασταύρωσαν κυβέρνηση και αντιπολίτευση στη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες έξι πρώην υπουργών και υφυπουργών της ΝΔ.

Με υπομνήματά τους προς την Εθνική Αντιπροσωπεία, επέλεξαν να τοποθετηθούν επί της παραπομπής τους σε Προανακριτική Επιτροπή για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου και της λίμνης Βιστωνίδας, οι πρώην υπουργοί, Θ. Ρουσσόπουλος και Α. Κοντός. Οι επιστολές τους, αναγνώστηκαν από τον Πρόεδρο της Βουλής, Φ. Πετσάλνικο, κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας επί της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για σύσταση σχετικής Επιτροπής.

Ο πρώην υπουργός Επικρατείας, Θ. Ρουσόπουλος, δηλώνοντας πως δεν πρόκειται να παραστεί στη σημερινή συνεδρίαση, υποστηρίζει πως «στην εποχή μας, λίγοι είναι πρόθυμοι να ακούσουν και να ακολουθήσουν τον βασανιστικό δρόμο αναζήτησης της αλήθειας».

«Οι αφορισμοί, οι γενικότητες και τα στερεότυπα που δημιουργήθηκαν σ' αυτήν την υπόθεση, κυριαρχούν πέρα από το δίκιο και το άδικο. Με σεβασμό στο αποτέλεσμα της σημερινής διαδικασίας, σας γνωστοποιώ ότι θα επιδιώξω με όλα τα νόμιμα μέσα, ως το τέλος, τη δικαίωσή μου. Το ήθος και η αξιοπρέπειά μου, ορίζουν το δρόμο αυτής της επιδίωξης, όσο μακρύς και αν είναι» καταλήγει στην επιστολή του ο κ. Ρουσόπουλος.

Ο κ. Αλέξανδρος Κοντός, στη δική του επιστολή υπενθυμίζει πως έχει τοποθετηθεί αναλυτικά στην υπόθεση, κατά την προηγούμενη σχετική συνεδρίαση της Ολομέλειας και γνωστοποιεί την πρόθεσή του να μην παραστεί και λάβει μέρος στην όλη διαδικασία, «διότι θεωρώ ότι αυτή κινείται στα πλαίσια της ανάδειξης προκατασκευασμένων ενόχων και προειλημμένων αποφάσεων από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να εξυπηρετήσει επικοινωνιακές του σκοπιμότητες».

«Ζητώντας την παραπομπή μου κυριολεκτικά στον αέρα, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την μελλοντική δίωξη οποιουδήποτε υπουργού με τον ίδιο τρόπο. Θα το βρείτε μπροστά σας, ειδικά την περίοδο αυτή. που πολλές από τις υποθέσεις που χειρίζεστε βρίσκονται στα όρια της συνταγματικής νομιμότητας» προειδοποίησε τους βουλευτές και τους υπουργούς της πλειοψηφίας, ο Γιώργος Βουλγαράκης, επιφυλασσόμενος παράλληλα, να υπερασπιστεί τα δικαιώματά του «με κάθε μέσο», απέναντι σε όσους προβαίνουν σε «κατάχρηση εξουσίας» εναντίον του.

Για ζήτημα τιμής του πολιτικού κόσμου και πράξη που υπηρετεί «την κοινή λογική και τάξη» έκανε λόγο η κυβερνητική πλειοψηφία στην Ολομέλεια της Βουλής. Αντίθετα, το σύνολο της αντιπολίτευσης επιτέθηκε στην κυβέρνηση για τη μη συμπερίληψη στα παραπεμπόμενα πολιτικά πρόσωπα και πρώην υφυπουργών Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ.

Πιο συγκεκριμένα, ο εισηγητής της πλειοψηφίας, Ντίνος Ρόβλιας, προκαταβάλοντας τις κατηγορίες του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για «ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής», υποστήριξε ότι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την παραπομπή έξι πρώην υπουργών της ΝΔ, των κ.κ. Δούκα, Μπασιάκου, Κοντού, Κιλτίδη, Βουλγαράκη και Ρουσόπουλου, δεν πράττει κάτι τέτοιο.

«Η υπερψήφιση δεν σημαίνει ποινική καταδίκη. Όσο όμως δεν κατασκευάζουμε ενόχους ποινικού δικαίου, δεν έχουμε και δικαίωμα να περιφρονήσουμε στοιχεία του αποδεικτικού υλικού» ανέφερε.

«Δεν είναι η Βουλή που μπορεί να παραπέμψει υπουργούς και πρώην υπουργούς στο Ειδικό Δικαστήριο, ούτε οι βουλευτές να επηρεάσουν τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Ένα μπορεί να κάνει η Βουλή: Να αποφασίσει να μην διαβιβάσει την υπόθεση στη Δικαιοσύνη και να αναλάβει την ευθύνη της συγκάλυψης. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι τέτοιο», εξήγησε ο κ. Ρόβλιας.

Από την πλευρά του ο εισηγητής της ΝΔ, Νικόλαος Δένδιας, ζήτησε να «ψηφίσουν οι συνάδελφοι κατά συνείδηση - όχι όμως κατά κομματική συνείδηση».

Επικρίνοντας την κυβέρνηση, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε πως εάν ήθελε το ΠΑΣΟΚ πραγματικά να αποφύγει τη συγκάλυψη, η πρότασή του θα περιελάμβανε και τους πρώην δικούς του υπουργούς, Γ. Δρυ και τον Απ. Φωτιάδη.

«Βρισκόμαστε εδώ, λόγω πολιτικής συγκυρίας. Αντιπερισπασμοί όμως, αυτής της μορφής, δεν οδηγούν πουθενά. Σας δηλώνουμε ότι για να μην υποτιμήσουμε τη νοημοσύνη της ελληνικής αντιπροσωπείας και του λαού, δεν καταθέσαμε πρόταση σύστασης Επιτροπής για άλλα άτομα του δικού σας χώρου. Δεν έχει κλείσει όμως το ζήτημα: Βρίσκεται ανοικτό και θα τεθεί ενδεχομένως, εν ευθέτω χρόνω» σημείωσε εισηγητής της ΝΔ.

Στο ζήτημα της μη συμπερίληψης των πρώην υφυπουργών Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, στα παραπεμπόμενα πολιτικά πρόσωπα, εστίασε το σύνολο των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Αντώνης Σκυλλάκος δήλωσε πως νοιώθει «ντροπή και αγανάκτηση» για τη στάση του ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας πως η πλειοψηφία «δεν έχει το ανάστημα να επεκτείνει τη διερεύνηση της υπόθεσης στην περίοδο Σημίτη».

Το ΚΚΕ συμφωνεί με την παραπομπή των κ.κ. Δούκα, Κοντού, Μπασιάκου, Ρουσόπουλου και Βουλγαράκη, όχι όμως με την παραπομπή Κιλτίδη, ενώ θεωρεί πως συντρέχουν λόγοι παραπομπής και για τους κ.κ. Δρυ και Φωτιάδη.

Από την πλευρά του ο ΛΑΟΣ διαφωνεί με την παραπομπή του Γ. Βουλγαράκη και του Κ. Κιλτίδη.

«Δεν προσχωρώ σε διαδικασία οικογενειακής ευθύνης, να παραπεμφθεί ο κ. Βουλγαράκης, επειδή η γυναίκα του συνέταξε τα συμβόλαια ανταλλαγών (…) Όσο για τον κ. Κιλτίδη, το Συμβούλιο της Επικρατείας απεδέχθη πως η πράξη του (σ.σ. αποδοχή του παράνομου διοικητικού προσδιορισμού του δάσους της Ουρανούπολης, κατόπιν απόφασης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους) δεν είχε έννομες συνέπειες. Μπαίνετε στην εσωκομματική κόντρα της ΝΔ και ουσιαστικά παρασύρεστε από τους συναδέλφους της ΝΔ, χωρίς κανένα στοιχείο. Δείχνετε μια τάση ανθρωποφαγίας: Όλους όσους ενεπλάκησαν με κάθε τρόπο στην υπόθεση, κρίνετε πως πρέπει να τους παραπέμψετε» δήλωσε, απευθυνόμενος προς το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Πλεύρης.

Τέλος, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Ευαγγελία Αμανατίδου-Πασχαλίδου, τόνισε πως «δεν θα πρέπει να γίνονται κομματικοί διαχωρισμοί» στην παραπομπή πολιτικών προσώπων.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή