Ταϊλάνδη: Χρονικό των πρόσφατων αναταραχών

Δευτέρα, 13 Απριλίου 2009 17:33
UPD:17:43

A- A A+

2005- Mάρτιος: Ο Τασκίν Σιναουάρτα κερδίζει δεύτερη πρωθυπουργική θητεία μετά από σαρωτική νίκη στις εκλογές

2006 -Aπρίλιος-Μάιος: Οι πρόωρες εκλογές που προκηρύσσει ο πρωθυπουργός εν μέσω μαζικών διαδηλώσεων εναντίον του, μποϊκοτάρονται από την αντιπολίτευση και στη συνέχεια ακυρώνονται από τη δικαιοσύνη.

2006 -Σεπτέμβριος- Οκτώβριος: Αναίμακτο στρατιωτικό πραξικόπημα την ώρα που ο πρωθυπουργός βρίσκεται στον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Ο ίδιος αυτοεξορίζεται στο Λονδίνο. Ο στρατηγός εν αποστρατεία Σουραγιούντ Τσουλανόντ ορκίζεται πρωθυπουργός της μεταβατικής κυβέρνησης.

2007 -Μάιος: Το κόμμα του Τακσίν Σιναουάρτα (Τάι Ρακ Τάι) κηρύσσεται παράνομο.

2007 -Αύγουστος: Οι ψηφοφόροι εγκρίνουν νέο σύνταγμα που συνέταξε η στρατιωτική κυβέρνηση.

2007 -Δεκέμβριος: Το Κόμμα Λαϊκής Δύναμης (ΡΡΡ), που θεωρείται αναβίωση του Τάι Ρακ Τάι, κερδίζει τις περισσότερες ψήφους στις γενικές εκλογές.

2008 -Ιανουάριος - Φεβρουάριος: Ο Σαμάκ Σουνταραβέζ του ΡΡΡ εκλέγεται πρωθυπουργός. Επιστροφή του Τακσίν Σιναουάρτα από την εξορία. Αρχίζει η δίκη της συζύγου του, η οποία κατηγορείται για διαφθορά.

2008 -Ιούλιος: Αρχίζει η δίκη του Τακσίν Σιναουάρτα για διαφθορά. Η γυναίκα του κρίνεται ένοχη για απάτη και καταδικάζεται σε τρία χρόνια φυλάκιση. Αποφυλακίζεται με την καταβολή εγγύησης.

2008 -Αύγουστος: Ο Τακσίν δεν εμφανίζεται στο δικαστήριο και δραπετεύει στη Βρετανία μαζί με την οικογένειά του.

2008 -Σεπτέμβριος: Η χώρα κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά από συγκρούσεις χιλιάδων διαδηλωτών κατά της κυβέρνησης με υποστηρικτές της, που οδηγούν στο θάνατο ενός ανθρώπου.

2008 -Σεπτέμβριος: Ο Σαμάκ Σουνταραβέζ κρίνεται ένοχος για παραβίαση του συντάγματος επειδή παρουσίασε δύο εκπομπές μαγειρικής όσο ήταν πρωθυπουργός και παραιτείται.

2008 -Σεπτέμβριος: Ο Σομτσάι Βονγκσαβάτ, κουνιάδος του Τακσίν, εκλέγεται νέος πρωθυπουργός από το κοινοβούλιο, αλλά οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις συνεχίζονται.

2008 -Οκτώβριος: Δεκαέξι άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Ο Τακσίν καταδικάζεται ερήμην σε δύο χρόνια φυλάκιση για διαφθορά.

2008 -Νοέμβριος: Η αντικυβερνητική οργάνωση Λαϊκή Συμμαχία για τη Δημοκρατία (PAD) κατεβάζει στους δρόμους δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές οι οποίοι περικυκλώνουν το κυβερνητικό μέγαρο στην πρωτεύουσα. Υπό κατάληψη και τα αεροδρόμια της χώρας – δεκάδες χιλιάδες τουρίστες εγκλωβίζονται.

2008 -Δεκέμβριος: Το Συνταγματικό Δικαστήριο κρίνει παράνομο το κυβερνών κόμμα ΡΡΡ λόγω εκλογικής απάτης. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Αμπχισίτ Βεζτζαζίβα εξασφαλίζει συμμαχία εντός της βουλής και ανακηρύσσεται πρωθυπουργός.

2009 -26 Μαρτίου: Υποστηρικτές του Τακσίν Σιναουάρτα, φορώντας κόκκινες μπλούζες, αρχίζουν διαδήλωση μπροστά στο κυβερνητικό μέγαρο.

2009 -11 Απριλίου: Ακυρώνεται η σύνοδος της ASEAN λόγω διαδηλώσεων

2009- 12 Απριλίου: Η χώρα κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ο Τακσίν καλεί τηλεφωνικά τους υποστηρικτές σε «λαϊκή επανάσταση».

2009- 13 Απριλίου: Ο στρατός επεμβαίνει – δεκάδες τραυματίες στην πρωτεύουσα.

Πηγές: BBC, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή