Στο μάτι του κυκλώνα ο πρόεδρος της επιτροπής Νόμπελ

Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2009 14:52
UPD:14:57
A- A A+

Όταν ο Ντέιβιντ Μπέκαμ ανακηρύχθηκε «καλύτερος παίκτης του αγώνα» παρότι έπαιξε μόλις 30 λεπτά στο Κύπελλο της Αγγλίας, ο προπονητής του Φάμπιο Καπέλο σάρκασε για τον τίτλο παρομοιάζοντάς τον με τον Ομπάμα που πήρε το Νόμπελ.

Καλώς ή κακώς, η απονομή του Νόμπελ Ειρήνης στον Αμερικανό πρόεδρο συνεχίζει να συζητιέται σε απ’ άκρη σ’ άκρη του πλανήτη, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.

Ο άνθρωπος που βρίσκεται στο στόχαστρο από τη στιγμή της απονομής μέχρι και σήμερα είναι ο Τόρμπιορν Γιάγκλαντ, ο οποίος ηγείται της επιτροπής Νόμπελ για πέμπτη συνεχή χρονιά. Παρά τη γενική κατακραυγή, ο κ. Γιάγκλαντ αντιμετωπίζει τις αντιδράσεις με στωικότητα απαντώντας ότι η απόφαση ελήφθη ομόφωνα και όχι από τον ίδιο.

Ταυτόχρονα, υπερασπίζεται σθεναρά την απόφαση της επιτροπής, τονίζοντας ότι «εάν δεν είσαι ικανός να λάβεις μια γενναία απόφαση, δεν μπορείς να βοηθήσεις τον κόσμο να κινηθεί προς τη σωστή κατεύθυνση». Ο 58χρονος Νορβηγός υπογράμμισε, επίσης, ότι «εάν φοβάσαι στην κριτική ή το δημόσιο διάλογο, δεν θα πρέπει να έχεις μια τέτοια θέση ή μια θέση στην πολιτική γενικότερα».

Τα πυρά που δέχεται ο κ. Γιάγκλαντ, ωστόσο, είναι ισχυρά. Η Σιβ Γένσεν, επικεφαλής της αντίπαλης προοδευτικής παράταξης, του ζήτησε να παραιτηθεί υποστηρίζοντας ότι η θέση του στην επιτροπή Νόμπελ συνιστά σύγκρουση συμφερόντων με τη θέση του στο Συμβούλιο της Ευρώπης. «Ο Γιάγκλαντ αναζητούσε προσωπική δημοσιότητα», υποστηρίζει η κα Γένσεν.

Πηγή: The Wall Street Journal

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή