Αντιδράσεις προκάλεσε η πρόταση του Ιταλού υφυπουργού Ανάπτυξης, Αντόλφο Ούρσο, να ενταχθεί στο πρόγραμμα των ιταλικών δημόσιων σχολείων, μια ώρα προαιρετικής διδασκαλίας της μουσουλμανικής θρησκείας για τους μαθητές που προέρχονται από οικογένειες μεταναστών.
Σύμφωνα με τους σχολιαστές, η θέση του Αντόλφο Ούρσο, εκφράζει και τη βούληση του προέδρου της Βουλής Τζανφράνκο Φίνι, ο οποίος τους τελευταίους μήνες έχει υιοθετήσει θέσεις που ευνοούν την αφομοίωση των μεταναστών.
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης της Ιταλίας, Αντόλφο Ούρσο.
«Πρόκειται για μια απολύτως λογική ιδέα, που δεν θα έπρεπε να ενοχλήσει κανέναν», δήλωσε ο Τζανφράνκο Φίνι.
Υπέρ της πρότασης τάχθηκε και ο προοδευτικός, πρώην υπουργός Εξωτερικών Μάσιμο Ντ' Αλέμα, από τα κύρια στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος.
«Η ώρα των θρησκευτικών αποτελεί σαφές δικαίωμα και όποιος δεν το επιθυμεί, μπορεί να επιλέξει εναλλακτικά μαθήματα», τόνισε ο Μάσιμο Ντ' Αλέμα, προσθέτοντας ότι «δεν μπορεί να καταλάβει για ποιο λόγο πρέπει να απαγορεύσουμε στα παιδιά μουσουλμάνων μεταναστών να κάνουν χρήση της δυνατότητας να διδάσκονται τις αρχές της θρησκείας τους».
Από την πλευρά της η Ένωση Μουσουλμάνων Διανοουμένων υπογραμμίζει πως «είναι απόλυτα σύμφωνη με τη διδασκαλία της μωαμεθανικής θρησκείας».
Το Βατικανό δε, μέσω του καρδινάλιου Ραφαέλε Μαρτίνο, εκτιμά ότι «θα μπορούσε να είναι και ένας τρόπος για να αποφύγουμε, να πέσουν, κάποιοι νεαροί μουσουλμάνοι, στα δίχτυα εξτρεμιστικών οργανώσεων».
Αντίθετη είναι η Λέγκα του Βορρά, η οποία, μέσω του υπουργού Γεωργίας Λούκα Τζάια, χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη πρόταση «πρόκληση» και αντιπροτείνει «μια ώρα υποχρεωτικής διδασκαλίας της καθολικής, χριστιανικής θρησκείας, για όλους τους μαθητές, σχεδιασμένη ώστε να αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος μόρφωσης».
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ