Γ. Παπανδρέου: Προϋπολογισμός ισορροπίας

Τετάρτη, 18 Νοεμβρίου 2009 18:54
UPD:18:56
ΑΠΕ-ΜΠΕ

A- A A+

«Δεν μπορούσαμε να φανταστούμε το μέγεθος της απόκλισης από την πραγματικότητα», τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Διαβεβαίωσε, ωστόσο, ότι «οι στόχοι παραμένουν οι ίδιοι και η κυβέρνηση θα τηρήσει όσα υποσχέθηκε προεκλογικά».

Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι το πρώτο και αποφασιστικό βήμα για τη σωτηρία της οικονομίας, για την ανάκαμψη από την κρίση, γίνεται με το σχέδιο του προϋπολογισμού.

Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι το πρώτο και αποφασιστικό βήμα για τη σωτηρία της οικονομίας, για την ανάκαμψη από την κρίση, γίνεται με το σχέδιο του προϋπολογισμού.

Παραδέχθηκε ότι «δεν είναι ένας προϋπολογισμός που λύνει δια μαγείας όλα τα προβλήματα του τόπου», χαρακτηρίζοντάς τον «προϋπολογισμό ισορροπίας». Μιας «ισορροπίας μεταξύ των μεγάλων δημοσιονομικών προβλημάτων που κληρονομήσαμε και πρέπει να αντιμετωπίσουμε άμεσα και της ανάγκης να αντιμετωπίσουμε την κοινωνική αδικία, τις ανισότητες, τη φτώχεια και την έλλειψη ευκαιριών».

Όπως επεσήμανε, οι μεγαλύτερες δυσκολίες του προϋπολογισμού δεν εντοπίζονται τόσο στη διεθνή κρίση, αλλά στις αρνητικές επιδόσεις της χώρας. «Οι βαθιές ρίζες του προβλήματος, είναι το ίδιο το ελληνικό κράτος, με τη δομή του, τη στελέχωσή του, την πολυνομία του, τη γραφειοκρατία του, την αδιαφάνειά του, τη διαφθορά στις σχέσεις με τον πολίτη», ανέφερε.

Σημείωσε δε πως «οι καλύτερες των προθέσεων, οι καλύτερες πολιτικές προτάσεις ή και νόμοι θα ακυρώνονται καθώς θα σκοντάφτουν στο λαβύρινθο της κρατικής μηχανής, την οποία καλούμαστε να τιθασεύσουμε».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ακόμη στη μάχη που πρέπει να δοθεί για να αλλάξει το κράτος, αλλά και στην εφαρμογή του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ και εκείνου των 100 πρώτων ημερών, τονίζοντας ότι το κυβερνητικό έργο, στο σύνολό του, παίρνει, πλέον, «καταιγιστικούς ρυθμούς».

ΠΑΣΟΚ
Εισήγηση πρωθυπουργού Γ.Α. Παπανδρέου στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου

Εισήγηση πρωθυπουργού Γ.Α. Παπανδρέου στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου

Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση της Στατιστικής Υπηρεσίας σε ανεξάρτητη διοικητική αρχή, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «είναι δεδομένη η ανάγκη να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας» και πρόσθεσε ότι «θέλουμε να κάνουμε τη χώρα μας και πάλι αξιόπιστο συνομιλητή και εταίρο στην Ευρώπη και στις διεθνείς αγορές και αυτό ξεκινάει από το οριστικό τέλος που βάζουμε σήμερα στην πρακτική των στατιστικών στοιχείων που διαμορφώνονται κατά το δοκούν από την εκάστοτε κυβέρνηση».

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για τους δανειολήπτες ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι με αυτό «μπαίνουμε στην καρδιά του σχεδίου μας για τις πρώτες 100 ημέρες και με αυτό αποδεικνύουμε την αξιοπιστία μας» .

Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε καταστροφικές τις πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης, οι οποίες, όπως τόνισε, «έφεραν την οικονομία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Για το μέχρι τώρα κυβερνητικό έργο, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι «στις πρώτες 100 ημέρες δίνουμε τα δείγματα γραφής αξιοπιστίας και διαχείρισης μιας μεγάλης κρίσης, της μεγαλύτερης που πέρασε η χώρα μας μετά τη Μεταπολίτευση».

Χαρακτήρισε δε το 2010 ως «χρονιά που κάνουμε τις ρήξεις με τα κακώς κείμενα στους 5 βασικούς τομείς.

- Κράτος

- Πρότυπο ανάπτυξης και οικονομία

- Παιδεία και καινοτομία

- Κοινωνική πρόνοια / κράτος πρόνοιας

- Διεθνής μας παρουσία

«Εμείς ήρθαμε γιατί είμαστε μέρος της λύσης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εξήγγειλε επίσης ότι τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει ευρύς διάλογος με την κοινωνία, όπου η κυβέρνηση θα παρουσιάσει όλες τις προτάσεις της και θα συνομιλήσει γι’ αυτές με τους πολίτες και τους κοινωνικούς φορείς.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ακόμη στο θέμα των καμένων δασών και δασικών εκτάσεων της Αττικής, τονίζοντας ότι το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή «τα βάζει με τη διαφθορά, την ανομία, που έχει τελικά ως αποτέλεσμα τη κερδοσκοπική καταστροφή του περιβάλλοντός μας, βάζει φρένο στα κερδοσκοπικά σχέδια συμφερόντων».

Με το νομοσχέδιο, όπως είπε, «προστατεύονται όσες περιοχές πλήττονται από πυρκαγιά, αλλά και με το οποίο βάζουμε οριστικά τέλος στις αυθαιρεσίες, στις καταπατήσεις και κυρίως στη λογική ότι το κράτος απουσιάζει από παντού και άρα ο καθένα κάνει ό,τι θέλει, όπου θέλει».

Στο ξεκίνημα της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στον χθεσινό εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου, σημειώνοντας «με ιδιαίτερη χαρά ότι ο εορτασμός της 17ης Νοέμβρη έγινε σε κλίμα ηρεμίας και ασφάλειας, που συνέβαλε στο να αναδειχθεί η σημασία του μηνύματος ελευθερίας και δημοκρατίας που σηματοδοτεί αυτή η μέρα για τους Έλληνες».

«Είναι μια επιτυχία όχι για την κυβέρνηση, αλλά για τη χώρα και τους πολίτες όταν ζούμε ταυτόχρονα με ασφάλεια και ελευθερία».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή