Οι γεωργιανές δυνάμεις εισέβαλαν στη Νότιο Οσετία

Βαρύ πλήγμα στην Ολυμπιακή εκεχειρία
Παρασκευή, 08 Αυγούστου 2008 09:12
UPD:13:07
REUTERS /IRAKLI GEDENIDZE

A- A A+

Βαρύ πλήγμα στην Ολυμπιακή εκεχειρία. Λίγες ώρες πριν ανάψει η Φλόγα της Ειρήνης http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/08/08/1549083.htm γεωργιανές δυνάμεις εισέβαλαν στη Νότια Οσετία, και την πρωτεύουσά της Τσκινβάλι, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ιντερφαξ, επικαλούμενο ανταποκριτή του.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο, σφοδρές μάχες διεξάγονται στις νότιες περιοχές της πόλης.

Νωρίτερα, σύμφωνα με τις αρχές της αποσχισθείσης επαρχίας και ρωσικά μέσα ενημέρωσης, μαχητικά αεροσκάφη της Γεωργίας βομβάρδισαν θέσεις στη Νότια Οσετία. Αεροσκάφη SU-25 έπληξαν αμάχους της Ν. Οσετίας, και συγκεκριμένα το χωριό Κβερνέτ, αναφέρουν οι αρχές της περιοχής στην επίσημη ιστοσελίδα της. Τους βομβαρδισμούς μετέδωσε και το πρώτο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Από την πλευρά της η Τιφλίδα υποστήριξε ότι τουλάχιστον δύο ρωσικά μαχητικά παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Γεωργίας, βομβαρδίζοντας θέσεις εντός του εδάφους της.

H Γεωργία θα συνεχίσει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις στην περιοχή της Νότιας Οσετίας μέχρι να επιτευχθεί «διαρκής ειρήνη», δήλωσε ο γεωργιανός πρωθυπουργός Λάντο Γκουργκενίντζε.

«Οι επιχειρήσεις αυτές θα συνεχιστούν μέχρι να πετύχουμε μια διαρκή ειρήνη γιατί οι άνθρωποι εξακολουθούν να κινδυνεύουν», τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου και πρόσθεσε: «Όταν επιτευχθεί η ειρήνη θα πρέπει να προχωρήσουμε σε διάλογο και ειρηνικές διαπραγματεύσεις».

Στη Ρωσία εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος Ντιμίτρι Μεντβέντεφ έχει διαβουλεύσεις με ανώτατους αξιωματούχους για την στρατηγική που θα ακολουθήσει το Κρεμλίνο μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις.

«Συζητούνται τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αποκατάσταση της ειρήνης στη Νότια Οσετία, στο πλαίσιο της ειρηνευτικής εντολής που έχουμε, ώστε να προστατευτούν οι πολίτες της», δήλωσε εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Tη ίδια ώρα η Ν. Οσετία απευθύνει έκκληση για στρατιωτική επέμβαση των Ρώσων: «Μία στρατιωτική επέμβαση είναι απαραίτητη για σταματήσουμε τον πόλεμο και τον Γεωργιανό εισβολέα», τόνισε ο εκπρόσωπος της Μόσχας στην αποσχισθείσα επαρχία, Ντιμίτρι Μεντόιεφ, δηλώσεις του οποίου μετέδωσε το Interfax.

«Η Γεωργία δεν επιθυμεί τον πόλεμο στην αποσχισθείσα περιοχή της Νότιας Οσετίας», δήλωσε χθες ο Γεωργιανός Πρόεδρος Μιχαήλ Σαακασβίλι, http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/08/08/1549096.htm

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή