Προσωρινή κατάπαυση του πυρός ανακοίνωσε η Τιφλίδα

Προειδοποίηση του ρωσικού υπουργείου Αμυνας
Παρασκευή, 08 Αυγούστου 2008 14:17
A- A A+

Προσωρινή κατάπαυση του πυρός, με πρωτοβουλία της Γεωργίας, από τις 14:00 έως τις 17:00 (ώρα Ελλάδος), προκειμένου να επιτραπεί η απομάκρυνση αμάχων της Νότιας Οσετίας προς τη γεωργιανή πόλη Γκόρι, ανακοίνωσε ο δήμαρχος της Τιφλίδας Γκίγκι Ουγκουλάβα, υψηλόβαθμο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος.

«Θα προχωρήσουμε σε κατάπαυση του πυρός από τις 15:00 έως τις 18:00 τοπική ώρα, προκειμένου να δημιουργηθεί ένας "ανθρωπιστικός διάδρομος" για τους αμάχους», δήλωσε ο κ. Ογκουλάβα στο τηλεοπτικό κανάλι Roustavi 2 και πρόσθεσε: «Θα τους προσφέρουμε καταφύγιο στο Γκόρι», πόλη βορειοδυτικά της Τιφλίδας, κοντά στη Ν. Οσετία.

Την ίδια ώρα, οι μάχες εξακολουθούν να μαίνονται στην πρωτεύουσα της Νότιας Οσετίας, Τσχινβάλι, και γύρω από αυτήν, καθώς τα γεωργιανά στρατεύματα, υποστηριζόμενα από άρματα μάχης και πολεμικά αεροσκάφη, σφυροκοπούν τις αυτονομιστικές δυνάμεις σε μία προσπάθεια να ανακαταλάβουν το έδαφος της αποσχισθείσας δημοκρατίας.

Οπως δήλωσε ο Ρώσος διοικητής της ειρηνευτικής δύναμης στη Ν. Οσετία, στρατηγός Μάρατ Κουπαχμέτοφ, οι μάχες διεξάγονται ήδη στο κέντρο του Τσχινβάλι.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, ενημέρωσε τον αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους στο Πεκίνο ότι Ρώσοι εθελοντές είναι έτοιμοι να αναχωρήσουν για να πολεμήσουν στη Νότια Οσετία, επισημαίνοντας ότι θα ήταν «δύσκολο να τους συγκρατήσει κανείς», όπως χαρακτηριστικά είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου πρωθυπουργού.

Με τη σειρά του, ο υπουργός Αμυνας της Ρωσίας προειδοποίησε ότι η χώρα του θα προστατεύσει τους Ρώσους υπηκόους που βρίσκονται στο έδαφος της αποσχισθείσας από τη Γεωργία δημοκρατίας, ύστερα από την επίθεση που εξαπέλυσαν οι γεωργιανές δυνάμεις.

«Δεν θα επιτρέψουμε να πληγούν στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης και πολίτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας», αναφέρει ρητά ανακοινωθέν του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, ενώ νωρίτερα το πρακτορείο Interfax έκανε λόγο για πολλούς νεκρούς Ρώσους στρατιώτες από τους γεωργιανούς βομβαρδισμούς http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/08/08/1549203.htm .

«Η ηγεσία της Γεωργίας αποδύθηκε σε μία βρώμικη περιπέτεια. Το αίμα που χύθηκε στη Νότια Οσετία θα βαραίνει τη συνείδηση αυτών των ανθρώπων», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Αμυνας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή