Διεθνείς εκκλήσεις για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Ν. Οσετία

Παρασκευή, 08 Αυγούστου 2008 13:59
A- A A+

Την ανησυχία της για τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις στη Νότια Οσετία εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Ενωση, καλώντας τις αντιμαχόμενες πλευρές να σταματήσουν τις βιαιότητες. Έκκληση για άμεσο τερματισμό των συγκρούσεων στη Ν. Οσετία έκανε και ο γενικος γραμματέας του ΝΑΤΟ μετά την κλιμάκωση των εχθροπραξιών στην αποσχισθείσα επαρχία.

«Παρακολουθούμε τα γεγονότα από πολύ κοντά και ανησυχούμε από το πως εξελίσσεται η κατάσταση. Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας προς όλες τις πλευρές να σταματήσουν τις συγκρούσεις», τόνισε αξιωματούχος της Ε.Ε. και πρόσθεσε ότι η Ενωση βρίσκεται σε επαφή με τους διεθνείς εταίρους της, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, τη Γεωργία, αλλά και τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Ο ίδιος ο ΟΑΣΕ, σε ανακοίνωσή του εκφράζει τη βαθειά ανησυχία του για τις συγκρούσεις και καλεί τις δύο πλευρές να αρχίσουν συνομιλίες. Ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών, Αλεξάντερ Στουμπ, ο οποίος ασκεί την προεδρία του ΟΑΣΕ, δήλωσε χθες Πέμπτη ότι βρίσκεται σε επαφή με την Τιφλίδα και το Τσκινβάλι, απευθύνοντας πρόσκληση στις δυο πλευρές να συναντηθούν το συντομότερο δυνατόν στο Ελσίνκι.

Εκκληση για άμεσο τερματισμό της βίας στη Νότια Οσσετία και για απευθείας συνομιλίες μεταξύ των δυο πλευρών, απηύθυνε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιαπ Χοπ Σέφερ. «Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ ανησυχεί σοβαρά για την κατάσταση στο γεωργιανό έδαφος της Νότιας Οσσετίας», τονίζεται σε ανακοίνωση της Συμμαχίας.

«Παρακολουθούμε –υπογραμμίζεται - με μεγάλη προσοχή την κατάσταση και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ καλεί όλες τις πλευρές να σταματήσουν αμέσως τις ένοπλες συγκρούσεις και απευθύνει έκκληση για απευθείας συνομιλίες μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών.

Από την πλευρά του, το Συμβούλιο της Ευρώπης ζήτησε σήμερα να υπάρξει «άμεση και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός» στη Νότια Οσετία. «Η πρώτη των προτεραιοτήτων είναι να υπάρξει μια άμεση και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός», υπογραμμίζει ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Τέρι Ντέιβις σε ανακοίνωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα στο Στρασβούργο, και συμπληρώνει: «Μετά πρέπει να ακολουθήσουν άμεσες συνομιλίες με στόχο να επιτευχθεί μια ειρηνική και μόνιμη διευθέτηση». «Η χώρα –προειδοποιεί- είναι τώρα στο χείλος ενός πολέμου που θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τον πληθυσμό της περιοχής».

Τέλος, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ζήτησε σήμερα να ανοίξει ένας «ανθρωπιστικός διάδρομος» στη Νότια Οσετία για να μπορέσουν τα ασθενοφόρα να μεταφέρουν τους τραυματίες στα νοσοκομεία. «Ανησυχούμε πολύ για την ανθρωπιστική κατάσταση. Τα ασθενοφόρα δεν μπορούν να κινηθούν, τα νοσοκομεία είναι γεμάτα και οι χειρουργικές επεμβάσεις γίνονται στους διαδρόμους», δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη εκπρόσωπος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή